John Vasterink uit Hengelo pakt de 1e op Duffel

Het was de 4-jarige duivin, de 1167352 van John Vasterink uit Hengelo die afgelopen weekend de eerste prijs op Duffel in onze CC4 pakte tegen bijna 1800 duiven.

De duivin is een duif die vaak haar prijsje meepakt zonder echt een topper te zijn. Het feit dat ze als 4-jarige nog meevliegt geeft enerzijds aan dat het geen verkeerde duif is, anderzijds geeft het volgens John ook de kwaliteit van zijn huidige vliegploeg aan.

Normaal gesproken speelt John zijn duiven tot maximaal 3 jaar, maar door het gebrek aan aanwas dus nu ook met 4-jarige duiven.

De vader van de ’52’ is een kleinzoon van de beroemde ‘Groen’ van Hilde en Anton Reyneart.

De moeder komt uit duiven van Dijkstra/ Bussing en oude lijnen van John zelf.

Haar oma, de ‘910’ vloog 2 keer een eerste van de kring.

John speelt met 20 koppels dubbel weduwschap. De laatste weken zag hij de prestaties van zijn duiven verbeteren, dit leidde op Duffel in de CC tot 1, 8, 12, 33, 38, 52, 53, 71 enz.

Qua voeren houdt John het simpel, volle bak. Dit jaar voor het eerst met Embregts-Theunis voer met daaraan toegevoegd P40. 

Ondanks de prestatie op Duffel is zijn huidige vliegploeg volgens John de minste in 30 jaar. De oorzaak hiervan ligt volgens John in het verlies van een paar goede duiven afgelopen jaar en de grote verliezen met de jongen.

Met betrekking tot de verliezen bij de jongen denkt John dat dit vooral komt door de hoge temperaturen tijdens het transport. Wanneer het in de buitenlucht rond de 30 graden is loopt de temperatuur volgens John binnen snel op wanneer er gestopt wordt om duiven bij te laden. 

Zeker als bijvoorbeeld achter in de trailer geladen wordt en de deuren aan de kop dicht blijven.

John zou graag zien dat een keer ook tijdens het laden gemeten gaat worden wat dit met de temperatuur doet.

Door de warmte en het niet drinken denkt John dat de duiven beperkt worden in hun oriëntatie en mede daardoor snel verloren gaan.

Om zijn vliegploeg weer op niveau te krijgen heeft John nog strenger geselecteerd in zijn kweekbestand. Daarnaast zijn er duiven uit de allerbeste van Embregts-Theunis naar Hengelo gekomen. 

Uit alle kweekduiven zijn 3 koppels jongen gekweekt die op de jonge duiven toer en natoer getest gaan worden, 62 vroege en 37 laten.

De focus ligt dit seizoen bij de jongen, niet zo zeer qua prestaties als wel in het overhouden van duiven. Deze week worden ze nog een keer afgericht en dan gaan ze mee op Kalkar.

Vlak voor het bezoek hadden de duivinnen en doffers nog volop door de regen getraind.

Komend weekend gaan we zien of de lijn van de afgelopen weken verder door getrokken gaat worden.

Succes!

Frans Strikker

Geert Ros uit Delden wint Dizy le Gros van 27 juni 2020

Geert Ros met topduivin Diana

Geert Ros uit Delden, lid van Duivensport Centrum Borne wint Dizy le Gros.

Afgelopen weekend was o.a. slecht weer voorspeld, andere afdelingen hebben de inkorvingen al verplaatst en zouden bij voorbaat al op zondag gaan lossen.

’s Ochtens kwamen er meldingen dat het weer nog niet goed genoeg was, toch konden ze om 10:00 uur los. Dat er hoge snelheden te verwachten waren was bekend.

Vorige week won Geert Ros de 3e in de CC4 (1e Duivensport Centrum Borne). Deze duivin (Diana) stond dan ook als 1e getekende daar ze een week eerder ook de 1e in de vereniging was.

NL18-1522535 – “de Issoudun”

Toch wist een andere duivin Geert te verrassen, hoewel ze dit al wel vaker gedaan heeft. Deze duivin “de Issoudun” met ringnummer NL18-1522535 won vorig jaar al de 1e NPO afd. 9 Noord.
In de gehele afdeling was zij 7e NPO.

Deze duivin is gekweekt uit 2 duiven van Justin Bartelink (Borne). Deze duiven komen uit de Bourges lijnen van Dirk van Dyck via Herman Dijkstra uit Beckum.

Als we naar het hokbestand van Geert kijken komen we sowieso al veel uit deze lijnen tegen, het was dan ook al 15 jaar geleden dat Geert voor het eerst aanklopte bij Herman Dijkstra.

Daarnaast zitten er duiven van Bennie Nijhof uit Hengelo, Jan vd Pasch en Ben Pieper uit Borculo.

Nu Geert meer tijd heeft voor de duiven door zijn pensioen zijn er ook plannen gemaakt voor de marathon. Door werkomstandigheden kan clublid Tonnie Bunte dit jaar niet deelnemen aan de vluchten. Tonnie heeft een waardevol kweekhok met vooral Frank Zwiers duiven.

Geert heeft de “taartjongen” van Tonnie overgenomen, deze zijn tot nu toe op alle vluchten mee geweest en worden straks op de overnachtvluchten gespeeld.

Na afgelopen december gekweekt te hebben zijn de duiven eind januari op weduwschap gegaan, wel zijn ze zoveel mogelijk los geweest, Geert geeft aan extra scherp op de gezondheid te zijn.

Geert speelt totaal weduwschap, de duiven gaan nu 2x per dag los en vliegen ongeveer een uur, hoewel de vlag nu af en toe wel nodig is. Toch zul je geen duiven op het dak vinden bij Geert. Als ze gaan zitten moeten ze naar binnen, ook bij de jonge garde.

De duiven zijn verduisterd tot de langste dag, dit ook i.v.m. de corona crisis.

De duiven krijgen diverse mengelingen van o.a. Matador en Beijers. Er worden voor het inkorven ook diverse “trucjes” uitgehaald om te blijven motiveren.

Tot slot wil Geert ons laten weten dat hij blij is dat we ondanks de corona crisis nog zo’n mooi programma hebben gekregen, een positieve liefhebber dus.

Geert van harte gefeliciteerd !

– Frank Vunderink

Johnny Bekkedam en Martin Blockhuis (De Lutte) winnen eerste prijs op Dizy-le-Gros van 20 juni 2020

Op de uitslag treft u de naam J.G.H. Bekkedam aan. Achter deze naam gaat een combinatie schuil. De combinatie bestaat uit Johnny Bekkedam en Martin Blockhuis. Johnny (63) is metselaar van beroep. Sinds enige jaren is hij ZZP-er. Daarvoor was hij mede-eigenaar van een metselbedrijf. Martin (56) werkt als supervisor logistics bij een bedrijf in Oldenzaal. Ze zijn sinds 1980 lid van de P.V. De Zwaluw in Oldenzaal. Tot aan zijn veel te vroege en plotselinge overlijden, in oktober 2015, maakte de jongere broer van Johnny, Henk, ook deel uit van de combinatie. Martin was een kameraad van Henk.

De hokken staan bij Johnny in de tuin. In het begin van dit decennium heeft het trio zich via een kennis van Johnny een aantal kinderen van “De Wondere Dirk” van Anton Ruitenberg en enkele rechtstreekse duiven van C. en G. Koopman (Ermerveen) aangeschaft. Uit die duiven zijn verschillende duiven gekweekt die goed waren voor 10 à 12 prijzen, waaronder eerste prijzen, per seizoen!

Over de winnares van de eerste prijs van Dizy-le-Gros, de NL-18-1552038, valt het volgende te vertellen.

Bij die rechtstreekse duiven van C. en G. Koopman zat ook de doffer NL-2007-1377100. Deze doffer heeft zijn stempel gedrukt op de kolonie van Johnny en Martin. Zo is hij aan moederskant de grootvader van de winnares. Deze 100 Koopman, zoals Johnny en Martin hem noemen, komt uit de koppeling 06-883 en 06-889. De 06-883 komt uit een zoon van de Branco x Annelies en uit een dochter van Black Power x Lei. De 06-889 komt uit een zoon van Den Dromer x een kleindochter van Farah Diba. Allemaal illustere namen dus!

De grootmoeder aan moederskant is de NL-10-1165686. Zij is een rechtstreekse van Anton Ruitenberg. In haar naam zit haar afstamming: De 686 dochter Wondere Dirk. Deze Wondere Dirk (NL-03-5343048) is, zoals u waarschijnlijk wel weet, een zoon van de Kleine Dirk van C. en G. Koopman! De Kleine Dirk is uitgegroeid tot de stamvader van het hok Koopman! De moeder van de 10-686 is de 02-402. Zij is rechtstreeks afkomstig van Hubert Schroyens (Itegem B.).

Het koppel 100 Koopman x De 686 dochter Wondere Dirk heeft in 2012 de moeder van de NL-18-1552038 gegeven. Zij heeft het ringnummer NL-12-1195555. De Vier Vijfjes dus! In haar glansrijke carrière heeft ze onder andere de volgende prijzen gevlogen: Tongeren 2/8626, Venlo 14/8938, Nijvel 12/1225 en Nijvel 64/5628. 

De vader van de NL-18-1552038 is de NL-12-4413506. Deze doffer is afkomstig van Gert Rotman uit Beuningen (Ov). De ouders, grootouders en overgrootouders zijn van de stam van Marcel Aelbrecht uit Lebbeke (B). Deze Marcel Aelbrecht haalde zijn duiven bij zijn buurman De Rauw-Sablon. Marcel Aelbrecht behaalde gigantische successen met zijn De Rauw-Sablon-duiven. Zo schreef hij onder andere de volgende titels op zijn naam:

1e Algemeen Kampioen van België KDB 2006
1e Algemeen Kampioen van België KBDB 2005
2e Algemeen Kampioen van België KBDB 2003
1e Nat. Kampioen Fond KBDB 2006
1e Nat. Asduif Fond KBDB 2003 (met de Patron)
3e Nat. Kampioen Grote Fond KBDB 2005
4e Nat. Kampioen Fond KBDB 2005
8e Nat. Kampioen Fond KBDB 2007.

Als jonge duif heeft de 18-038 van de zeven inkorvingen zes prijzen gevlogen. Als jaarling ook enkele niet bijzondere prijzen. Blijkbaar is ze nu tot volle wasdom gekomen gezien haar bijzondere prestatie!

De duiven krijgen doorgaans Beijers Sport Light Galaxy. Aan het eind van de week wordt dit aangevuld met Energy van Beijers. Johnny en Martin spelen totaal weduwschap. Ze hebben ongeveer 30 duiven waarmee aan de vluchten wordt deelgenomen. Enkele duivinnen hebben geen doffer, ze gaan mee als zogenaamde non. ’s Morgens laat Johnny’s vrouw, Adèle, de jonge duiven los. Zij haalt ze ook weer binnen als ze terug zijn. Op dit moment hebben ze nog 27 jonge duiven. Op een dag in mei zijn er ongeveer 20 achtergebleven. ’s Avonds vliegen eerst de weduwnaars en daarna krijgen de duivinnen de vrijheid vanaf ongeveer half zeven. Die volgorde hebben de liefhebbers uit De Lutte met elkaar afgesproken om te vermijden dat doffers de duivinnen van een dorpsgenoot opzoeken!

Vanaf deze plaats wil ik Johnny en Martin succes wensen voor de rest van het seizoen! Gelet op de aanwezige kwaliteit kan het zomaar zijn dat ik nog een keer naar De Lutte moet!

Albert Bartelink.

PS: Op de foto staat Martin met de duif in de hand.

Vincent Bonnes (De Lutte) wint eerste en tweede prijs op vitessevlucht Étrouengt van 13 juni 2020

Vincent is sinds eind 1986 lid van de P.V. De Zwaluw te Oldenzaal. Hij is in april 50 jaar geworden. Ongeveer sinds het begin van deze eeuw is hij ieder jaar bij de kampioenen! De ommekeer kwam voor het grootste deel door de aanschaf van enkele duiven op de totale verkoop in 2000 van Eric Bartelink (voorheen Oldenzaal).

Hij heeft vrijdagavond 60 duiven (24 doffers en 36 duivinnen) ingekorfd. Vincent speelt totaalweduwschap met doffers en duivinnen. Van deze 60 duiven hebben er in onze CC 43 het papier gehaald.

De duivin NL-18-1552489 was de eersteprijswinnares! Zij is een volle zus van Bruno (zie de website van Vincent). Bruno vloog als jaarling onder andere 1e NPO Noord Pithiviers (4872 d.) en 9e NPO Noord Gien (3611 d.)! Het is een prachtige duivin die van haar vader, Rocky, de rode kleur heeft geërfd. Rocky is afkomstig van het hok van Stefaan Lambrechts (Nijlen België). De moeder is Irma. Een foto van haar staat op de home-pagina van de site van Vincent. Zij is eigen kweek. 

De winnares van de tweede prijs is de NL-17-1741913. Haar vader en moeder zijn de 672 en de 678. De 672 komt uit de 949 en de 110. 

De 949 is een zoon van Erben. Erben (04-617) is wellicht de beste duif die Vincent ooit op zijn hok heeft gehad! Erben vloog liefst 7 (zeven!!!) keer de eerste prijs in de vereniging! Daarnaast was hij in 2005 en 2006 de eerste Asduif in de voormalige CC1 De Grensstreek. In zijn glansrijke carrière won Erben maar liefst 47 prijzen! De afstamming van Erben kunt u vinden op de site van Vincent. De moeder van de 672 is de 110. Kortheidshalve verwijs ik u voor de afstamming naar de site van Vincent. Ook voor de afstamming van de moeder van de 913, 14-678 genaamd Daisy, verwijs ik u kortheidshalve naar de site van Vincent. Wel wil ik nog opmerken dat de grootmoeder van Daisy de Superkweekster is. Deze Superkweekster heeft in het begin van deze eeuw verscheidene kampioenen op de wereld gezet!

De 913 heeft ook al meerdere mooie prijzen op haar conto staan. Een daarvan wil ik noemen: de 1e NPO Noord Gien (2649 d)!

Vincent heeft tot voor enkele weken terug zijn oude duiven verduisterd. Het resultaat van die verduistering is dat de duiven nog niet met de pennenrui zijn begonnen. Dat betekent dat ze ook op de laatste vluchten van dit seizoen met een redelijk volle vleugel inzetbaar zijn! 

Vanaf deze plaats wil ik Vincent succes wensen voor de rest van het seizoen. Ik reken er op dat ik nog wel een keer richting grens moet!

Albert Bartelink.

PS: Op de site van Vincent (www.vincentbonnes.nl) kunt u de afstamming van de hierboven genoemde duiven lezen.

Hennie Klein Nijenhuis wint de eerste wedvlucht vanuit Dreis Bruck !

Hij kwam volgens Hennie helemaal uit de verkeerde hoek om vroeg te kunnen zitten, toch pakte zijn ‘180’ de eerste prijs in de CC4 van Dreis-Bruck tegen 3375 duiven en een derde tegen 15607 duiven in de Afdeling 9 ( noord)

Hennie Klein Nijenhuis is voorzitter van de Luchtreizigers uit Hengelo en zat afgelopen zaterdag in de richting van ‘het zout’ (voorheen AKZO)  te turen in de verwachting dat daar een vroege duif vandaan moest komen. 

De week ervoor kwamen ze ook over ‘het zout’ en pakte Hennie al een eerste in de vereniging en een 5de in de CC4 van Kerkrade met zijn ‘200’. De winnaar van deze week pakte toen een 14de van ruim 3300 duiven.

Van Kerkrade pakte Hennie: 5, 14, 21, 22, 24, 50, 54, enz in de CC, reden genoeg dus om nu weer met vertrouwen de duiven op te wachten.

Hennie verwachtte duiven afgelopen zaterdag rond 9.00 uur, toen zijn ‘180’ om 9.04 op de plank viel ging Hennie er nog vanuit dat ze in de hoek van De Lutte hem voor zouden zitten, dit mede door waar de ‘180’ vandaan kwam. ( Noord-Oost). 

Naast de 1ste prijs pakte Hennie geweldig!  5, 19, 21, 23, 36, 93 enz.

De ‘180’ is van 2017 en heeft al diverse hele vroege prijzen gepakt en komt uit een geweldig koppel, de 94 x 95.  De lijnen uit dit koppel voeren terug naar Hans Dekkers uit Hedikhuizen x Pieter Veenstra uit Drachtstercompagnie.

Diverse nazaten uit dit koppel hebben al van zich doen laten spreken door veel vroege prijzen en duifkampioenschappen in de voormalige CC4.

Dit topkoppel heeft Hennie mede te danken aan Bert en Martin Aaftink uit Hengelo.

Hennie speelde decennia lang met zijn Klakken bij de kampioenen. Langzamerhand liepen de prestaties echter terug. Dit was ook wijlen Martin Aaftink niet ontgaan. Zijn broer Bert had bij Martin aangegeven te veel duiven te hebben en wilde van een aantal afscheid nemen. Hennie heeft uiteindelijk 7 duiven bij Bert meegenomen die maakten meteen het verschil. 

Twee zijn er helaas ten prooi van een kromsnavel gevallen, de andere 5 zijn na hun imposante vliegcarriere in zijn kweekhok beland. Inmiddels werken daar ook drie succesvolle broers van de ‘180’ aan de toekomst van de vliegploeg.

Het laat zich raden dat ook voor de ‘180’ in de toekomst een plekje vrijgemaakt gaat worden.

Hennie Proficiat!

Frans Strikker

Comb Seelen wint ook Melun

Hans en Robert Seelen

Zaterdag 14 september werd de laatste jonge duiven vlucht vervlogen vanaf Melun.
De combinatie had er 4 mee waarvan er 2 in de prijzen vlogen in de CC.
Om 16.28.50 viel plots de jonge rode doffer, de 013, op de klep. Robert had hem niet zien vallen.
Deze doffer werd ingekorfd op eieren en vloog al zn 9e prijs dit seizoen. Hij vloog in de club al een 1e , 2x een 2e, 2x een 3e en een 5e plaats. De broer van deze doffer is ook geen onbekende in de CC want die vloog ook 8 prijzen bij elkaar waaronder een 1e, 9e en een 22e in de CC.
Dit beloofd wat voor volgend seizoen!!

Door: Harold Vlaskamp

Niergnies van 14 september: tweede overwinning op een rij voor Karel en Kas Meijers uit Ootmarsum!

Kas en Karel voor het duivenhok.

Met de overwinning van afgelopen zaterdag hebben vader en zoon voor de vierde keer gezegevierd in CC4 Hart van Twente! Eerder dit seizoen heeft de combinatie al overwinningen geboekt op V18 Bierges van 27 april, V27 Tilburg van 6 juli en N36 Quiévrain van 7 september. Op Bierges won de combinatie ook de tweede prijs en op Quiévrain naast ook de tweede, ook  de derde prijs. Nu dus ook weer goud en zilver!
Vorige week heb ik beide mannen aan u voorgesteld. Hier kunt u dat nog eens nalezen. Ik wil het nu met u hebben over de winnaressen van de eerste en de tweede prijs.
Waren vorige week drie jongen voorop, nu waren dat twee oude duivinnen. De winnares van de eerste prijs is de NL-17-1743820. Deze duivin heeft ook al de wedvlucht V17 Bierges van 27 april op haar naam gezet! Op die wedvlucht heeft ze 3339 duiven haar staart laten zien! Onder andere door deze prestatie is ze Kampioen Vitesse geworden in CC4 Hart van Twente. Op de Vitesse heeft ze niet gemist! Van de zeven natoervluchten heeft ze vijf prijzen gevlogen. In haar afstamming kom je zowel de duiven van Leo Heremans als van Stefaan Lambrechts tegen.
De tweede duif is de NL-18-1554888 (zie afstamming). Haar vader is de inmiddels beroemde “Juan Carlos”. Deze doffer is afkomstig van Leo Heremans. Hij is een kleinzoon van de “Olympiade 003”. Wat de “Juan Carlos” inmiddels aan eersteprijswinnaars op de wereld heeft gezet grenst aan het onvoorstelbare! Hij is vader van onder andere:

1e Asduif Kring 2 Natour 2016
1e Asduif Kring 2 Natour 2012
1e Chimay 17.526 duiven
1e Nijvel 4.411 duiven
1e Maaseik 2.144 duiven
1e Strombeek 1.184 duiven
1e Quiévrain 329 duiven
1e Peronne 214 duiven
2e Duffel 4.984 duiven
2e Nijvel 4.411 duiven
2e Nijvel 1.573 duiven
3e Nijvel 5.825 duiven
Grootvader is hij van onder andere:
1e Asduif Afdeling 9 Midfond 2014
1e Asduif Kring 2 Vitesse 2013
1e Nijvel 5.825 duiven
1e Loan 1.390 duiven / 2e 5.747 duiven
1e Quievrain 124 duiven / 2e 3.189 duiven / 8e 13.404 duiven
5e Duffel 4.564 duiven
4e Tilburg 1.219 duiven / 15e 5.418 duiven.

De moeder van de “Drie Achtjes” is afkomstig van Luc van Mechelen. In haar afstamming komen we duiven tegen van Ad Schaerlaeckens. Enkele van de laatste aanwinsten van de combinatie komen rechtstreeks van deze columnist van het bekende sportblad De Duif.  

Eerdere prestaties van de “Drie Achtjes” zijn:6e Quiévrain 1.068 duiven / 26e 10.492 duiven
6e Bierges 1.524 duiven
11e Quiévrain 621 duiven / 11e 3.189 duiven
26e Duffel 922 duiven / 47e 4.564.

Onder andere bovengenoemde prestaties hebben geresulteerd in de volgende kampioenschappen in CC4 Hart van Twente:
3e Onaangewezen Vitesse;
1e Aangewezen Vitesse;
1e Onaangewezen Natour;
1e Aangewezen Natour;
1e Asduif Vitesse NL-17-1743820;
1e Asduif Natour NL-16-1176118;
2e Asduif Natour NL-18-1554854;
3e Asduif Natour NL-17-1743722.

Vorige week heb ik een goede raad van Karel voor de liefhebber als mens opgenomen. Dit keer wil ik u een goede raad van Karel meegeven over de duiven.
Zoals u ongetwijfeld heeft opgemerkt zijn geen prestaties op jongeduivenvluchten vermeld. Aan de vluchten voor jonge duiven heeft de combinatie niet deelgenomen. Vlak voor de start van de vluchten voor jonge duiven werden de jongen van Karel en Kas ziek. Karel is van mening dat de duiven minimaal vier à vijf weken nodig hebben om te herstellen! Iets om te onthouden voor volgend seizoen!
Ik wil besluiten met de combinatie nog veel succes te wensen in de diverse competities als WHZB/TBOTB!

Door: Albert Bartelink.