Grand Prix vlucht Nieuwe Oogst vanuit Dizy le Gros op schitterende wijze gewonnen door Vincent Bonnes uit De Lutte

Wanneer je het Spoor der Kampioenen van 19 augustus jl openslaat dan kan een mooi artikel over de Grand Prix Nieuwe Oogst, de Talentenklassieker, je bijna niet ontgaan.

De schrijver, Gerrit Knol, blikt per afdeling terug op de winnaars in 2021 en 2022. Je ziet specialisten afgewisseld door outsiders er met de zege vandoor gaan. 

Een treffende opmerking van Gerrit wil ik graag onderschrijven: De toekomst van ieder hok zit op dit moment in de manden. 

In onze CC4 Hart van Twente wordt deze toekomst op spectaculaire wijze ingevuld door Vincent Bonnes uit De Lutte. Vincent is in het dagelijks leven melkveehouder en werkt daarnaast een aantal dagen per week als hovenier in het bedrijf van René van Langen, één van de duivenmelkers broers eveneens uit De Lutte.

En hier komt iets bij elkaar wat de mannen in hun stoutste dromen niet hadden verwacht, ze gaan als Grand Prix winnaars op verschillende vluchten in het seizoen 2023 samen naar de Olympiade 2024 in Maastricht om hun prijs in ontvangst te nemen. 

Met deze overwinning levert het Duivensportcentrum Oldenzaal in haar nog jonge bestaan 2 Grand Prix winnaars af. Een sensationele prestatie.

Uit onze afdeling waren 9382 en in CC4 999 duiven bijeengebracht. Van deze totale groep had Vincent er 57 ingekorfd. En dat waren er uiteindelijk meer dan hij, na de slecht verlopen wedvlucht vanuit Mettet vorige week, had verwacht te kunnen inkorven. De jonge duiven zijn goed nagekomen en aan de hand van de meester klaar gestoomd voor het grote werk op de Grand Prix.

Na te zijn gelost met een Zuid Westen wind gevolgd door een prima vertrek om 08.10 uur vloog de latere winnaar met een kruissnelheid van 102 km naar zijn thuishok pal aan de Duitse grens bij de oude grensovergang De Poppe.

Over de aankomst vertelt Vincent:

Ik was toch wel verrast door het tijdstip omdat ik ze iets later had verwacht. Opeens zag ik de winnaar hoog komen aanvliegen zonder aanstalten te maken om naar beneden te komen. Nu heb ik altijd een lokker achter de hand die ik gelijk heb losgelaten. Dit triggerde hem zo dat hij snel naar beneden kwam en over de antenne liep. Op dat moment voelde ik dat ik vroeg moest zitten en toen dat later na de meldingen op Compuclub bevestigd werd kon het wachten op de definitieve uitslag beginnen.

Toen die eenmaal binnen was en ik het prijspercentage zag en me realiseerde dat vrijwel alle ingezette jongen terug waren op het hok was er plek voor een gevoel van euforie.

De winnende duif NL23-9036756 is geboren uit een koppeling tussen een doffer van vader en zoon Johan en Thomas den Hartog uit Culemborg x Selly een duivin van Vincent uit 2017 die een jaar later een 1e NPO Noord vloog op Gien.

Kijken we naar de grootouders van vaderszijde dan zien we duiven van Van der Stouwe-Douna uit Donkerbroek en Braad-de Joode uit Woudrichem.

Van moederszijde zien we de bloedlijnen van Heremans-Ceusters en op de Beeck Baetens beide uit België.

Laten we zeggen dat de goede afstamming gekoppeld aan de kennis en kunde van Vincent aan de basis hebben gestaan van deze prachtige uithaal. 

Over het systeem dat Vincent toepast heb ik eerder geschreven. Voor deze vlucht zaten de geslachten apart maar werden ze ruim van te voren bij elkaar gelaten. Kennelijk heeft dit de winnaar top gemotiveerd. 

Rest mij om Vincent van harte te feliciteren met deze overwinning. Hij gaat er in januari volgend jaar samen met Peter en René van Langen vast een paar mooie dagen van maken wanneer de prijzen moeten worden afgehaald in Maastricht.

De 1e tien van de uitslag:

  1. Vincent Bonnes De Lutte
  2. Justin Bartelink Borne
  3. Vincent Bonnes De Lutte
  4. Vincent Bonnes De Lutte
  5. Gerald Spitshuis De Lutte
  6. Vincent Bonnes De Lutte
  7. B. Senger Ootmarsum
  8. Comb. Bos Azelo
  9. Justin Bartelink Borne
  10. H. Bekhuis Denekamp