Pareltje 88 van Geert Ros verslaat alle andere duiven en wint de wedvlucht Bergeijk

Vrijdagavond vertrokken bijna 2600 duiven van 113 liefhebbers voor hun reis naar Bergeijk. Deze plaats ligt in de Brabantse Kempen ten zuiden van Eindhoven tegen de Belgische grens. De gemeente werd 10 jaar geleden uitgeroepen tot het groenste dorp van Europa. Bergeijk staat dan ook bekend om het vele groen, de rust en de ruimte. Op zaterdagmorgen waren de omstandigheden goed en kon er op tijd worden gelost. Het peloton kon om 08.20 uur vertrekken en de convoyeur ter plekke meldde een supersnel vertrek. Dat was ook te zien op het filmpje wat van de lossing werd gemaakt iets wat vanuit de afdeling 9 altijd prima wordt verzorgd.

De winnende duif NL22-8137388 had precies vijf kwartier nodig om met een snelheid van ruim 111 km per uur haar hok te bereiken in Delden.

Geert vertelt daarover het volgende:

Met grote spoed kwam Pareltje 88 van grote hoogte aan denderen om weer plek te nemen op haar 2e nestje van dit jaar. Snel weer op de verse eitjes. Tijdens haar landing bemerkte ze één van de jonge sperwers die opvloog vanuit de bomenrij 50 meter achter het hok. Het gevolg laat zich raden en het was een geluk dat deze kromsnavel weer snel verdween richting de Deldener Esch. Maar de 40 seconden vertraging konden niet belemmeren dat zij haar beste prestatie in haar nog korte vliegloopbaan behaalde. De winnares is een jaarling duivin die als jonge duif vorig jaar werd gespeeld en die 4 keer in de prijzen heeft gevlogen. 

4 Weken achtereen midden in de prijzen was voldoende om haar aan te houden want zij heeft ook nog eens een prachtige afstamming. Dit jaar is zij gekoppeld aan een jaarling doffer en is gespeeld op dubbel weduwschap. Ze behaalde ook hier in het eerste deel van het vliegseizoen 7 middelmatige prijzen. Omdat haar doffer goed presteerde heb ik haar ingehouden als partner en toen ook besloten dat zij op de natour moest laten zien waar ze toe in staat is. Daar heeft ze dus een goede start mee gemaakt. Het kan zijn dat ik haar op het nest wellicht beter kan motiveren dan als weduwduivin.

Op deze wedvlucht behaalt ze achtereenvolgens de 1e plaats in Duivensportcentrum Borne tegen 726 duiven, de 1e plaats in CC4 tegen 2581 duiven en ook de 8e plaats in Afdeling 9 Noord tegen 12.748 duiven. En daar ben ik blij mee. Over haar afstamming kan ik het volgende vertellen.

Haar vader komt van Ben Pieper en is gekweekt uit een zoon van “Bruder Fenomenale” afkomstig van Heinz Maier uit Rahden in Duitsland. Deze topkweker was in het bezit van Peter Janssen. Tegen deze doffer stond een dochter van de Euro Junior van Hans Eijerkamp. 

Haar moeder komt uit “Gros”, stamdoffer van mijn hok. Deze doffer stond tegen een rechtstreekse duivin van de welbekende Jan van der Pasch uit Grubbenvorst.

We gaan zien wat ze dit jaar en komende jaren nog meer in haar mars heeft.

Geert wil graag afsluiten met de volgende woorden. Nog 3 vluchten en dan zit het seizoen 2023 er officieel op en begint het seizoen 2024 eigenlijk al weer. Een goede rui en een goede gezondheid in de herfst en tijdens het winterseizoen, zijn de basis voor een goede kweek en de opmaat voor het volgende vliegseizoen.  Succes allemaal.

Met Geert Ros uit Delden hebben we een kampioen te pakken waarover al veel is geschreven. Ik wil hem danken voor zijn openhartigheid die ik telkens ervaar maar natuurlijk ook van harte feliciteren met deze nieuwe overwinning. Chappeau Geert.

De 1e tien van de uitslag:

  1. Geert Ros Delden
  2. Vincent Bonnes De Lutte
  3. Wim Willemsen & Sabine Hengelo
  4. Wim Willemsen & Sabine Hengelo
  5. Peter Steenwelle Borne
  6. Henk Righart Oldenzaal
  7. Wim Willemsen & Sabine Hengelo
  8. Remon Post & Manuela Oldenzaal
  9. Geert Ros Delden
  10. B. Damhuis Ootmarsum