Jan Goorhuis en Frank Vunderink nationale overwinnaars op wedvlucht Freiburg

Een nationale overwinning pakken is voor weinig liefhebbers weggelegd. Dat het ook in onze CC kan bewijzen Jan Goorhuis en Frank Vunderink uit Borne.
Wat dit alles wel heel bijzonder maakt is dat er een overwinning wordt behaald vanuit een Zuid Duitse losplaats waar onze duiven vrijwel nooit naartoe gaan. Toen de organisatie in verband met de verwachte weersomstandigheden besloot de losplaats München te wisselen voor Freiburg werden onze duiven vervoerd naar de hoofdstad van het Zwarte Woud (Schwarzwald) in de driehoek Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. Freiburg im Breisgau werd tijdens de 2e wereldoorlog zwaar gebombardeerd waarbij het oude stadscentrum is verwoest maar later prachtig is gerestaureerd. De stad is zeker een bezoek waard.

Voor deze weetjes hadden Jan en Frank vast geen aandacht toen ze 9 duiven gingen inkorven voor deze toch wel, vanuit de vliegrichting bekeken, bijzondere wedvlucht.
In onze CC werd de strijd aangeknoopt met 76, in de afdeling met 777, in sector 3 met 888 en nationaal met 1442 concurrenten.
Het was hun NL22-8137518 die verantwoordelijk is voor de nationale zege en dus ook die van onze CC. In de hectiek die bij zo een overwinning komt kijken heeft Frank toch tijd gevonden om mij wat informatie te geven die ik graag met jullie deel.

Jan en Frank spelen sinds 2021 in combinatie.
Frank is in 2015 bijna naast Jan komen wonen (zit 1 huis tussen). Vanaf dat moment zijn ze al veel samen met de duiven gaan doen.
Vanaf de tuin van Frank kun je ook bij Jan de duiven zien vallen, dus zaterdags staan de mannen bij hem de duiven op te passen.
Omdat Jan vooral de marathonvluchten speelt en Frank de programmavluchten werd er in 2020 besloten om vanaf 2021 in combinatie te gaan vliegen. Dat was nog wel een dingetje omdat de mannen vanaf 2 erven vliegen. De afstand tussen de 2 hokken is echter heel klein vandaar dat de afdeling heeft toegestaan dat er op het coördinaat met de kortste afstand aan de wedvluchten mag worden deelgenomen.
Dit seizoen heeft Jan de verzorging van de oude duiven op zich genomen en Frank de verzorging van de kwekers en de jonge duiven met wat hulp bij de programma duiven bij hem in de tuin.
De programmaduiven zijn nog gespeeld op Issoudun. Dat was geen gemakkelijke vlucht vandaar dat de mannen hebben besloten om de duiven niet te spelen op de africhting van Koblenz, wat later Bonn werd.
Vorige week zondag zat Jan reeds om 4 uur ‘s ochtends voor het hok om de duiven van Bergerac op te wachten. Frank heeft toen ‘s middags de duiven die mee moesten naar München weggebracht naar Ahaus, Deze plaats ligt voor de buurmannen precies op de vlieglijn. Het is maar een afstand van 40km maar het was hun bedoeling om het kompas even goed te zetten.

Frank en Jan hebben de programmaduiven het hele jaar op weduwschap gespeeld maar ze hebben ze voor deze vlucht op eitjes laten komen. De winnares zat met de inkorving dan ook op eitjes van 13 dagen.
De heren konden hun beste duiven niet spelen op Bergerac waardoor de uitslag ook beduidend minder was. Om mee te blijven doen voor het VNCC kampioenschap was echter nog wel een topuitslag nodig. Het is om die reden dat Frank en Jan de beste vliegers klaar hadden gemaakt voor de wedvlucht München.
De winnares die nu door het leven gaat als Miss Freiburg had reeds 2x eerder een top 10 uitslag in het Duivensport Centrum Borne gespeeld. Daar is de concurrentie buitengewoon sterk.
Miss Freiburg is vorig jaar op de eigen hokken gekweekt. De vader werd als eitje verkregen van Marcel Wegter uit Saasveld, uit zijn MAX (1e NPO Chateauroux).
De moeder werd in een veiling gekocht als jonge duif van Willem Buurstra. Van deze liefhebber zitten ook 2 andere duiven op de hokken die goed nakweken.
De winnares heeft als jong slechts 2 natourvluchten gehad. Op Beek en Donk kwam ze na het afslaan thuis en op Quievrain speelde ze buiten de prijzen.
De mannen voeren Matador mengelingen. In de week voor de inkorving Premium Supreme en op de laatste drie dagen Premium Turbo Extreme en dan volle bak.
Afgelopen zaterdag zaten Jan, Frank en zijn moeder rond 13.15 uur achter het huis. Er waren meldingen vanuit Limburg. Uitgaande van de snelheid van de 10e gemelde zouden de duiven rond 16.30 uur moeten komen.
Hoe anders kan het lopen want kort daarna ziet Jan een schim vanaf Frank zijn huis richting het hok vallen. Op dit hok ligt een plat dak en daar staat nu veel water op. De latere winnares liep dan ook direct richting het water. Frank heeft toen snel een ladder gepakt en de duif voorzichtig richting de rand van het dak gedreven waarna ze ook vlot op de klep viel. Al met al heeft ze zo’n 2 a 3 minuten verspeeld.
Nadat alle 20 nationale inkorfcentra hun bestanden hadden ingestuurd kon er een feestje worden gebouwd. Dat hadden de collega melkers goed begrepen want Frank en Jan werden ‘s avonds met een erehaag bij het clublokaal binnen gehaald. Dit gebaar hebben de heren zeer op prijs gesteld.

Voor het nieuwe seizoen gaan Frank en Jan zich meer richten op de marathon en eventueel de ZLU-vluchten. Op de hokken van Frank komen dan ook meer Marathon duiven waardoor er een bredere ploeg kan worden samengesteld en de kansen op een goede uitslag worden vergroot.
Dan nemen de mannen het verzorgen van de vliegploeg ook weer voor hun rekening ieder vanuit de eigen tuin.
De kans is dan ook groot dat dit niet de laatste reportage is die over deze buurmannen / duivenvrienden wordt geschreven.
Met deze schitterende overwinning wil ik hen van harte feliciteren.

De 1e tien van de uitslag:
1. Jan Goorhuis en Frank Vunderink Borne
2. Herman Sabel Hengelo
3. Comb. Blokhuis Borne
4. Jan Goorhuis en Frank Vunderink Borne
5. Geert Ros Delden
6. Herman Sabel Hengelo
7. Comb. Bos Azelo
8. Frans Frielink Hengelo
9. T. Luttikhuis Ootmarsum
10. Geert Ros Delden