Henk Oude Nijhuis (Oldenzaal) wint Périgueux van 24 juli 2020.

Om te beginnen wil ik Henk, hoewel dat voor velen denk ik niet nodig is, aan u voorstellen.

Henk stamt uit een echte duivensportfamilie. Zijn vader, zijn broer Herman, zijn zwagers Ben Leusenkamp en Henk Withag en zijn schoonvader Gerrit Roord hadden allemaal duiven. Zijn broer Piet heeft nog steeds duiven. Met hem heeft u vorig jaar kennisgemaakt. Voor dat verslag zie: http://cc4hvt.nl/?p=269.

Van beroep was Henk uitvoerder in de bouw. Nadat hij arbeidsongeschikt is verklaard voor de bouw, heeft hij verscheidene jaren bij Carint gewerkt. Henk wordt eind september 78 jaar. Hij geniet dus al verscheidene jaren van zijn pensioen!

Op het bestuurlijk vlak heeft Henk zijn sporen ruim verdiend. Vanaf de oprichting van de Stichting Rekencentrum Afdeling G is Henk daarvan bestuurder geweest. Helaas is dit rekencentrum bij de vorming van de huidige Afdeling 9 ter ziele gegaan. Dit was een enorme kapitaalvernietiging! Ook is Henk 20 jaar voorzitter geweest van de P.V. De Zwaluw in Oldenzaal. Van die vereniging heeft hij in 2018 zijn 50-jarig lidmaatschap gevierd! Voor zijn vele werk in de duivensport heeft Henk de zilveren speld van de NPO ontvangen.

Tot 2016 heeft Henk zowel de programma- als de marathonvluchten gespeeld. Op de programmavluchten heeft Henk vele successen behaald. Dit varieert van kampioenschappen in zijn eigen vereniging tot kampioenschappen in de voormalige Afdeling G. Een in het oog springende prestatie was het winnen van de Gouden Duif 1982 Fond. Zoals u waarschijnlijk wel weet wordt de Gouden-Duif-competitie georganiseerd door het bekende Sportblad De Duif. Op de vlucht van Orleans van 12 juni 1982 (14.582 duiven) klokte hij zijn 1e en 2e getekende op de plaatsen 24 en 4!

Vanaf 2016 heeft hij zich dus gericht op de marathonvluchten. Gelijk in 2017 resulteerde dit onder andere in de 17e prijs vanaf Dax van Afdeling 9 (685 duiven), de 87e prijs vanaf Orange van Afdeling 9 (1340 duiven), de 33e prijs vanaf Bergerac van Afdeling 9 (2154 duiven) en de 6e prijs vanaf Cahors van Afdeling 9 (1226 duiven)!

Van 2018 zijn onder andere de volgende prijzen noemenswaard. Op Périgueux van 588 duiven de 15e prijs, op Dax van 117 duiven de 14e prijs en op Bergerac van 238 duiven de 16e prijs. Vervolgens in 2019: op Périgueux van 401 duiven de 12e prijs (de 218!!!) en op Bergerac van 261 duiven de 33e prijs.

En nu dus de eerste prijs van Périgueux in onze CC4! Daarnaast de 6e prijs van Afdeling 9 (2521 duiven), de 7e prijs van de VNCC (3160 duiven) en de 32e Nationaal Sector 3 van 8064 duiven! De duif die verantwoordelijk was voor deze geweldige prestatie is de NL-17-1741218.

Zoals u op bijgevoegde stamkaart kunt zien is het een doffer. Vorig jaar was deze doffer ook vroeg op Périgueux (zie hiervoor). Het is een blauw gekraste doffer met een prachtig oog. In de hand is het, zoals zoveel goede duiven, een echte wringer. Op het moment dat ik de foto heb gemaakt had de 218 al vier pennen geruid. Waarschijnlijk was Périgueux dus dit seizoen zijn laatste vlucht.

De 218, die nu wel verder door het leven zal gaan als De Périgueux, heeft als vader een van Henk Geerink (Tubbergen) afkomstige doffer. Deze, helaas dit voorjaar overleden, doffer is een kleinzoon van de beroemde Super 1336 van Harold Zwiers (Den Ham). Deze Super 1336 is de vader van Limoosje. Prestaties Limoosje: 1e, 2e, 4e en 21e NPO!

De moeder van de 218 is afkomstig van Hans Buelte (Nordhorn D). Zij is een op de Orion van Jelle Jellema (Nijverdal, voorheen Steggerda) ingeteelde duivin. Voor de precieze afstamming verwijs ik u naar bijgevoegde stamkaart.

Henk is geen man van de grote korf. Hij heeft vijf duiven (2 doffers en 3 duivinnen) ingezet, alle op jongen van ongeveer vijf dagen. De voorbereiding zag er bij Henk globaal als volgt uit. Gekoppeld is begin februari. De vliegduiven hebben alle jongen grootgebracht. Gelijktijdig met het spenen van de jongen zijn de duiven gescheiden. De duiven zijn zo herkoppeld dat ze op Limoges (VNCC) op eieren van ongeveer tien dagen zouden broeden. De duiven zijn ingespeeld op de vitesse- en midfondvluchten van de afdeling. Daarnaast op Kerkrade.

Het voer komt van Mariman (Sport). De duiven krijgen volle bak. Als extra krijgen de duiven ongeveer vier dagen voor de inkorving Garvo 4000 (energierijk). Voor Limoges hebben alle duiven een tablet tegen het geel gekregen. Henk geeft geen bijproducten.

Gelet op de aankomsten van Agen op vrijdagavond had Henk de duiven nog niet verwacht. Om 05:30 uur had hij nog naar buiten gekeken. Het zag er grijs uit. Hij dacht dat het nog wel 10:00 uur kon worden voor de aankomst van de eerste duiven. Tegen half zes kreeg Henk echter een sms’je dat er een duif was geconstateerd. Op datzelfde moment hoorde hij zijn broer Piet, tevens zijn achterbuurman, roepen dat er een duif was gekomen uit zuidoostelijke richting. Om 06:23:45 uur is de 218 geconstateerd. Van de overige duiven hebben er nog twee een prijs behaald. Alle duiven waren zaterdagavond terug.

In de competitie Grootmeesters van Het Spoor der Kampioenen is Henk op Perigueux als 10e geëindigd! Zijn broer Piet is zelfs op de 1e plaats geëindigd! Dubbel proficiat dus!

Vermeldenswaard is nog dat Henk altijd op zoek is naar betere duiven. Bij Herman Borgelink (Denekamp), de winnaar van St. Vincent in onze CC4, heeft hij zich daarom een aantal jongen aangeschaft. De grootouders van deze jongen zijn o.a. afkomstig van Jan Becker (Nijverdal) en Comb. Niks (Westerhaar).

Vanaf deze plaats wil ik Henk succes wensen voor de twee overnachtingsvluchten die nog op de agenda staan.

Albert Bartelink.

PS: Op de foto ziet u Henk met zijn 218.

Combinatie Seelen wint Dizy le Gros van 25 Juli 2020

Robert en Hans Seelen (foto: Toppigeons.com)

Een paar weken geleden schreef Albert Bartelink de reportage bij de familie Seelen over de overwinning op Fay Aux Loges. Hij eindigde met:

“Gelet op vorig jaar kan het zomaar zijn dat de gebroeders nog een keer met de erepalm gaan strijken!”

Nou, daar zijn we weer 🙂

Afgelopen week vervlogen we de midfondvlucht vanuit Dizy le Gros, voor de Comb. Seelen alleen niet de enige vlucht. Er waren tevens duiven mee op Agen, Perigueux en Beek en Donk. Op het moment dat winnende duivin aankwam was het dan ook een verrassing, de Comb. Seelen kijkt niet naar meldlijsten en wisten niet dat ze zó hard zouden komen. Uiteindelijk goed voor de 1e in de CC Hart van Twente.

De duivin is gespeeld op eitjes. Deze duivin komt uit de 1e NPO Chateaudun en heeft hun vorig jaar het generaal kampioenschap opgeleverd. Ze was nog niet verder geweest dan Venlo echter voor de punten mocht ze toch mee naar Nanteuil. Hier haalde ze voldoende punten om nipt het generaal kampioenschap voor de combinatie binnen te slepen.

Prestaties van vorig jaar kunt u nalezen in de reportage van Albert Bartelink: http://cc4hvt.nl/?p=384

Bij de combinatie wordt, zoals misschien bekend is, alles op nest gespeeld. De dagfondduiven en de overnachtingsduiven zitten bij elkaar op een afdeling. De duiven krijgen in het begin van de week volle bak Beijers Galaxy Sport Light. Aan het eind van de week wordt dit aangevuld met Beijers Galaxy Sport Energy. Door het drinkwater gaat geregeld Wonder-Pigeon.

Daarnaast wil Hans graag nog van de gelegenheid gebruik maken om aan te geven dat hij erg tevreden is over de fusie van de Bornse verenigingen. DSC Borne is dan ook een zeer hard spelende vereniging / NIC in het Oosten. Hiermee is de duivensport in Borne voor de toekomst gewaarborgd.

Nogmaals van harte gefeliciteerd en succes morgen op Orleans, Tilburg en BARCELONA !

Frank Vunderink

Comb. Blokhuis wint Beek en Donk van 25 juli 2020

“Hier de zwarte” riep de 11-jarige Niek, zoon van Rob Blokhuis uit Borne afgelopen zaterdag toen een duif naar beneden geschoten kwam. Nadat de duif nog een minuutje had verzeten werd de ‘8012’ toch nog als eerste afgevlagd op de tweede jonge duivenvlucht vanuit Beek en Donk tegen bijna 3000 duiven. Rob had er 47 mee, waarvan er 28 prijs vlogen.

De winnaar is gekweekt uit duiven die Rob dit voorjaar wilde kopen op de verkoop van de dit voorjaar overleden Bennie Overkamp uit Eibergen. Rob bezocht de verkoop omdat hij hier de duiven in de hand kan houden en bekijken, dit in tegenstelling tot verkopen die via internet verlopen.

Nadat hij ze allemaal goed bekeken had bleven een aantal duiven over, waaronder een stamkoppel welke terug leidt naar duiven van Hans Vultink.

Hij bleek niet de enige te zijn die interesse had in die duiven. Toen het bedrag op bleef lopen liet Rob de verkoop lopen. Achter in de zaal werd er driftig verder geboden, met als allerlaatste bieder,…… vader Hennie Blokhuis! Dus kwamen de duiven alsnog naar Borne. Dit voorjaar zijn er 6 jongen van gekweekt waaronder de ‘8012’, die gespeeld werd op 6 dagen broeden.

Andere jaren speelde Rob op de deur, nu mogen ze aanrommelen waardoor en nu een koppel of 8 op eieren zit. Nadeel is dat de duiven moeilijker willen trainen zegt Rob. Door ze samen met de duivinnen te laten vliegen en of de vlag te gebruiken probeert hij ze in de lucht te houden. Het kan zo zijn dat over een paar weken  alsnog op de deur gaat spelen mocht hem dat beter uit gaan komen.

Rob heeft dit jaar meer jongen dan andere jaren geweekt, met als doel om zoveel mogelijk jongen met ervaring over te houden. Reden hiervoor is dat zoon Niek volgend jaar zelfstandig deel gaat nemen aan vluchten en dan start met een hokje goed bevlogen jaarlingen met misschien wel de zwarte ‘8012’.

Een betere start kan je nauwelijks wensen!

Niek, Rob en Hennie gefeliciteerd!

Frans Strikker.

Herman Borgelink (Denekamp) schrijft St. Vincent van 17 juli 2020 op zijn naam!

In het eerste jaar van het bestaan van onze CC4 heeft ondergetekende Herman twee keer bezocht naar aanleiding van een overwinning op de marathonvluchten vanaf Dax en Bergerac. De verslagen van die bezoekjes kunt u via de volgende links nog eens nalezen: http://cc4hvt.nl/?p=256 en http://cc4hvt.nl/?p=279 Een kennismaking kan daarom achterwege blijven.

In voorgaande jaren beschikte Herman bij de start van het seizoen altijd over ongeveer 60 vliegduiven. Dit jaar waren dat er beduidend meer: ongeveer 80. Dit is gekomen omdat Herman, op advies van Gerard Koopman, de jaarlingen (duiven dus van 2018) vorig jaar niet op de overnachtingsfond heeft gespeeld. Daarnaast heeft Herman de duiven van 2019 niet geselecteerd omdat ze uitsluitend op taartvluchten zijn gespeeld.

De verzorging is niet echt anders geweest door de coronaperikelen. Half maart mochten de vliegduiven hun eigen partner uitzoeken. Na een dag of vijf broeden zijn de duiven weer gescheiden. Wel heeft Herman, anders dan in voorgaande jaren, de duiven enigszins verduisterd. Omdat Herman beschikt over duiven die traag ruien was dat volgens hem niet echt nodig. De herkoppeling heeft half mei plaatsgevonden. Veertien dagen later dan normaal. Vanaf dat moment moesten de duiven ook weer trainen: ’s-avonds van ongeveer 21:00 uur tot ongeveer 22:00 uur.

Op dinsdagavond 14 juli heeft Herman in Borne zeven duiven ingekorfd. Dit waren drie koppels en een ongepaarde duivin. Aan het begin van het seizoen had Herman namelijk 14 duivinnen over. Deze heeft hij gewoon bij de vliegduiven, die op nest worden gespeeld, gelaten. Meerdere doffers zijn met twee duivinnen gepaard. Het komt dan ook voor dat de ene duivin op eieren zit terwijl de andere duivin jongen heeft in dezelfde nestschaal!

Over de winnende duivin valt het volgende op te merken. Zoals op bijgevoegde stamkaart te zien is is ze een dochter van Brommetje * Dochter Wilde Rooie. Uit Brommetje heeft Herman verscheidene uitstekende duiven Hij is afkomstig van Wim Brom. Onder andere De Goede Rode (zie hierna) van Herman is een zoon van Dochter Wilde Rooie! Andermaal jammer dus dat de Dochter Wilde Rooie vorig jaar is ontsnapt!

Van de overige op St. Vincent ingekorfde duiven hebben er vier een prijs behaald. De totaalstand was dus 5/7! Voorwaar geen geringe prestatie. In het klassement Grootmeesters van Het Spoor der Kampioenen leverde dat een prachtige derde plaats op van sector 3!

Over De Goede Rode 15-273 (winnaar van Bergerac van vorig jaar, zie mijn verslag http://cc4hvt.nl/?p=279) valt het volgende te vertellen. Herman had eind vorig jaar besloten om De Goede Rode nog één keer te spelen op een overnachtingsvlucht. Als dat een goede prestatie op zou leveren, zou de duif een goede kans maken voor de Olympiade 2021. Zoals altijd bij goede duiven kwamen er ook dit keer kopers op af. Vooral uit het buitenland. Herman heeft elk bod afgewimpeld! Op het laatst begon hij het vervelend te vinden om iedere keer maar te moeten zeggen dat de duif niet te koop was.

Nu de Olympiade is uitgesteld tot 2022 had Herman kunnen besluiten om de duif niet meer te spelen. Dat heeft hij niet gedaan! Als dit jaar goed verloopt overweegt hij zelfs om de duif in 2021 nog te spelen zodat hij alsnog kan deelnemen aan de Olympiade in januari 2022. Dat de duif dit jaar nog niet is ingezet heeft de volgende reden. Op een bepaald moment bemerkte Herman dat de Goede Rode, die zijn bak had in de onderste rij, op de vloer wilde nestelen. Herman heeft hem toen een broedschotel op die plek neergezet. Na een paar weken bemerkte Herman dat de duif een vuile neus had. Toen Herman de duif in de hand nam zag en hoorde hij dat de duif iets aan de luchtwegen mankeerde. Al vrij snel vond Herman de oorzaak: een luikje vlakbij naar de achterzijde, waar de volière zich bevindt, leverde tocht op. Het dichtspijkeren van dit luikje leverde vrij snel resultaat op. De duif was weer in een uitstekende conditie! Spelen op Périgueux vond Herman echter nog te vroeg. Op Bergerac mag de Goede Rode nu weer zijn kunsten vertonen. De overnachtfondspelers kunnen alvast hun borst natmaken!

Vanaf deze plaats wil ik Herman succes wensen voor de twee overnachtingsvluchten die nog op de agenda staan.

Albert Bartelink.

PS: Op de foto ziet u Herman met zijn Goede Rode.

Gebroeders van Langen winnen 1e jonge duivenvlucht J29

Op een prachtige locatie gelegen aan de Hanhofweg in de Lutte beoefenen Peter en Rene hun grote passie: de duivensport en dit doen ze met verve.
Het heeft al tot menig succes geleid.
In 2014 werden ze gekroond tot beste liefhebber van Nederland WHZB/TBOB;
werden ze nationaal kampioen midfond WHZB/TBOB en behaalden ze de titel bronzen duif in de Goudenduif competitie.
Daarnaast werd hun duif met ringnummer 17-1741529 in 2018 de beste vitesseduif WHZB/TBOB.
Hun duivenstam is van oorsprong opgebouwd uit Janssen (Arendonk) duiven; welke vanaf 2008 gekruist zijn met het ras Heremans-Ceusters via K. en K. Meijers. Verder zijn enkele van de Pasch (Grubbenvorst) en Stefaan Lambrechts (Nijlen) duiven naar de Lutte verhuisd.
Er wordt totaal weduwschap gespeeld met ongeveer 70 vliegduiven. Op dit moment bezitten Peter en Rene nog 52 jongen.
Oorspronkelijk werden er 75 gekweekt, maar eind maart werden er tijdens een sneeuwbui 13 jongen van het hok verspeeld.
Dit seizoen werden de jonge duiven 8x afgericht. De eerste 3 keer op eigen gelegenheid en daarna gezamenlijk met clubleden uit de Lutte tot een afstand van 35 km.
Aan huis wordt er 1 maal per dag getraind zonder vlag of iets dergelijks.Er wordt verduisterd en na de langste dag bijgelicht.
Het voer is van het merk Mariman en bestaat uit vliegvoer en zuivering. Daarnaast wordt P40 en tovo verstrekt.
Afgelopen zaterdag 18 juni werd de eerste jonge duivenvlucht vervlogen en klokten de heren hun eerste duif om 11.56.45 uur. Het was een blauwe duivin met ringnr. 20-1176002. Ze behaalde daarmee de eerste plek in de CC4 HvT.
De vader van deze duif is een doffer met ringnr. 17-1741649 afkomstig van Helming uit Vasse. In 2017 hebben ze met hem een aantal duiven geruild.
De moeder is eigen kweek en als jonge duif verhuisd naar Hennie Veldscholten uit Losser. Toen Veldscholten met de duivensport stopte hebben ze de duivin met ringnr. 13-5306248 teruggehaald. Ze had prima gepresteerd en ook als kweekduif haar waarde bewezen.
Peter en Renee, bedankt voor de ontvangst en wie weet komt er dit seizoen nog een vervolg. Succes.

Karel Meijers.

Riet en Frans Oude Lashof (Weerselo) winnen tweede dagfondvlucht vanaf Bourges op 18 juli 2020

Frans en Riet: wie kent ze niet? Voor de weinigen die ze niet kennen stel ik ze hierbij aan u voor.

Aan de weg van Weerselo naar Reutum, aan de Legtenbergerstraat op nummer 45, wonen Riet en Frans al vele jaren. Ondergetekende woont naast hen. Vanaf de straat kun je hun hokken aan de beek zien liggen. Na de opheffing van hun vereniging De Luchtbode zijn Frans en Riet lid geworden van de postduivenvereniging De Snelvlucht in Oldenzaal. Van beroep was Frans tegelzetter. Riet heeft gewerkt bij een confectieatelier. Nadat Frans in de v.u.t. kwam werd de lat bij het beoefenen van hun hobby hoger gelegd. Dat heeft inmiddels onder andere geresulteerd in de volgende prestaties op NPO-vluchten op de dagfond:

2010: 1e Blois
2012: 4e Blois
2012: 6e Salbris
2015: 8e Chateauroux en nu,
2020: 4e Bourges.

Op zaterdagmiddag zat de combinatie nog te wachten op enkele jonge duiven die nog niet terug waren gekeerd van Boxmeer, de eerste jongeduivenvlucht. Op de meldingslijst van Compuclub hadden Frans en Riet gezien dat de eerstgemelde duiven een snelheid hadden behaald van ruim 1300 mpm. Voor hen betekende dat dat ze een duif moesten klokken om 15:30 uur.

Om 15:25 uur viel er plotseling een duif in de goot. Normaliter gaat daar nooit een van hen zitten. Toch bleek het een duivin van hen te zijn! Het was de NL-19-1339510 die ze hadden ingezet op Bourges. Ze liep om 15:25:28 uur over de antenne. Dit op een afstand van 667.536 meter.

De duivin heeft in 2019 als jonge duif met uitzondering van de 41e prijs van 266 duiven geen noemenswaardige prijzen behaald.

Dit seizoen heeft ze tot Bourges de volgende prijzen behaald:
13 juni Étroeungt 337e prijs van 3392 duiven;
20 juni Dizy-le-Gros 533e prijs van 2598 duiven.

Een broer van de 19-510 is dit jaar Vitessekampioen geworden in Afdeling 8, Vlieggebied NO, Kring 4. Zelf heeft de combinatie meerdere goede duiven uit hetzelfde koppel als de 19-510! Een familie van winnaars dus!

De 19-510, die nu waarschijnlijk wel door het leven zal gaan als De Bourges of zoals de Belgen zeggen Het Bourgeske, heeft als vader een doffer die afkomstig is van Frank Kwekkeboom uit Enschede. De moeder komt rechtstreeks van Peter Janssen uit Kleve (D). (De toevoeging Lobith zoals die op de uitslagen staat is natuurlijk onzin: je woont in Duitsland of in Nederland!)

Vader van de 510
Moeder van de 510

Omtrent de verzorging kan het volgende worden opgemerkt. De duiven worden gevoerd met het voer van de Duitse firma Matador. De duivinnen trainen eens per dag. De doffers twee keer. Om de vier weken rijdt de combinatie naar Wezep. Daar worden door de bekende duivenarts Nanne Wolff enkele duiven gecontroleerd. Uitsluitend op advies van Nanne Wolff worden eventueel medicijnen verstrekt. Bij thuiskomst van de duiven zitten er altijd elektrolyten in het drinkwater.

In hun vereniging zijn Frans en Riet zeer actief. Beide helpen ze met het inkorven, het organiseren van de tentoonstelleng en de jaarlijkse feestavond. Kortom bij alle activiteiten zijn ze betrokken.

Vanaf deze plaats wil ik Frans en Riet succes wensen voor de rest van het seizoen! Ik hoop dat ze nog lang mogen genieten van onze mooie hobby!

Jos Luhen.

Karel en Kas Meijers (Ootmarsum) winnen eerste prijs op Châlons-en-Champagne van 11 juli 2020

In het verslag van de winnaars op Fay-aux-Loges van maandag 6 juli heb ik gemeld dat ik daar ook vorig jaar al op bezoek ben geweest. Met de winnaars van Châlon-en-Chapagne is dat niet anders! Mijn verslagen van vorig jaar kunt u nog eens nalezen via de volgende links: http://cc4hvt.nl/?p=334 en http://cc4hvt.nl/?p=330

De vader-zoon-combinatie heeft eerder dit jaar al dicht bij een overwinning in onze CC gezeten. Vorige week op Fay-aux-Loges hadden ze bijvoorbeeld de derde prijs.  Ook bij de kampioenschappen doet de combinatie het goed. Op de reeds afgesloten vitesse staat hun NL-17-1743755 op de eerste plaats bij de duifkampioenschappen! Daarnaast staat hun BE-15-6108321 bovenaan in de tussenstand van de midfond! Ten slotte staat de combinatie in de tussenstand van het onaangewezen kampioenschap midfond op de tweede plaats.

Door de coronaperikelen is de voorbereiding op het vliegseizoen anders verlopen dan in voorgaande jaren. Zo heeft de combinatie dit voorjaar ook de doffers verduisterd. Dit tot eind mei. Alle oude duiven worden gespeeld op totaal weduwschap. De duiven worden in de loop van de week zwaarder gevoerd. Het voer komt van Van Robaeys. 

De duiven trainen één of twee keer per dag. De vlag wordt wel gebruikt maar is niet echt nodig.

Noemenswaard is nog dat Kas en Karel op de vlucht Fay-au-Loges harde wind van achter verwachtten. Daarom hebben ze op die vlucht 20 duiven ingekorfd. Omdat de weersomstandigheden op de dag van lossing, maandag, heel anders waren, bleef het resultaat beperkt tot twee kopduiven; de derde en de twintigste prijs. Op de dagfondvlucht van zaterdag aanstaande zet de combinatie vier duiven in.

Van de gekweekte jongen beschikt de combinatie nog over ongeveer 80 stuks. Van die 80 worden er dit weekend ongeveer 10 ingezet. Met mij is de combinatie van mening dat wij niet samen met CC5 moeten lossen. Samen lossen met CC3 heeft onze voorkeur.

Over de winnende doffer NL-19-1340747 kan het volgende worden opgemerkt. Als jonge duif heeft hij vorig jaar op de natour zeven vluchten afgewerkt. Noemenswaardige resultaten heeft hij niet behaald. Zoals u op de bijgevoegde stamkaart kunt zien heeft de doffer illustere voorouders! De vader is een rechtstreekse van Stefaan Lambrechts en de moeder is een rechtstreekse van Ad Schaerlaeckens. Zeer bekende namen dus in de duivenwereld!

Naast de eerste prijs had de combinatie nog twee kopduiven op Châlons-en-Champagne: de vierde en de tiende prijs! De winnares van de vierde prijs is een zusje van hun Olympic Nicole en de winnares van de tiende prijs is een nichtje van Olympic Nicole! Een familie van winnaars dus.

Vanaf deze plaats wil ik Karel en Kas succes wensen voor de rest van het seizoen! Ik reken er op dat ik, of iemand anders, dit seizoen nog wel een keer naar Ootmarsum moet voor een reportage over een vluchtoverwinning!

Albert Bartelink.

PS: Let op de foto op grote valplanken die de combinatie voor dit vluchtseizoen heeft aangebracht!

Hans en Robert Seelen (Borne) winnen eerste prijs op Fay-aux-Loges van 6 juli 2020

Vorig jaar is ondergetekende voor het schrijven van een korte reportage naar aanleiding van de overwinningen op Dizy-le-Gros (jd) en Boxtel (nat) bij de gebroeders op bezoek geweest. Daarnaast heeft Frank Vunderink naar aanleiding van de overwinning van de gebroeders op Limoges een reportage gemaakt. Om de lijst compleet te maken heeft Harold Vlaskamp reportages gemaakt na de overwinningen in hetzelfde weekend op Châteaudun en Quiévrain (jd), de eerste en de tweede prijs op Duffel (nat) en de eerste prijs op Melun (jd)! Als u mee heeft geteld zijn dat liefst zeven (7!!!) zeges. Voorwaar geen klein bier!

Dit laat gestarte seizoen kunnen Hans en Robert al weer de eerste zege op hun erelijst bijschrijven. Op Fay-aux-Loges van maandag 6 juli, uitgestelde lossing van 4 juli, was het hun “Vale Gevaar”, de doffer NL-18-1522394, die de andere 962 duiven zijn staart liet zien! Deze prachtige vale was niet aan zijn proefstuk toe. Op zijn erelijst prijken al de volgende prestaties:
3e Tilburg van 4053 duiven;
1e Bierges van 597 duiven;
4e Nanteuil van 1629 duiven;
7e NPO Châteadun van 2390 duiven (zie hiervoor).
Naast de eerste prijs in onze CC: 8e NPO Fay-aux-Loges van 7817 duiven!

Vorig jaar schreef Harold Vlaskamp over deze doffer: “De broers werden afgelopen zaterdagmiddag compleet verrast toen er een duif als een nieuwe JSF-straaljager kwam aandonderen. Om 14:34:32 uur werd de NL-18-1522394 geconstateerd. Ze hadden de duiven later verwacht. Deze duif werd geboren in september 2018 en als jong dus niet gespeeld.
De duif werd dit jaar op de programmavluchten opgeleerd en dat niet zonder succes! Zo vloog de duif o.a. bij De Reisduif in Borne 3 maal een 1e, 2 maal een 3e, en een 6e prijs. In groter verband o.a. een 3e van 4053 duiven, een 4e van 1629 duiven en een 18e van 3340 duiven en nu dus een 7e NPO! Deze duif komt uit hun superkweker die afkomstig is van Ad van de Veen uit Enschede.”.

De moeder komt rechtstreeks van de Comb. Traas uit Nieuwdorp in Zeeland.

Over de duif valt nog een leuke anekdote te vertellen. Samen met zijn nestzus was het “Vale Gevaar” verkocht aan een Roemeen. Omdat die niets meer van zich liet horen is de doffer begin 2019 op het vlieghok geplaatst. Meteen vanaf de eerste africhting van Kalkar viel de doffer op door zijn uitstekende prestaties. Zo zie je maar weer: Zonder geluk vaart niemand wel!

Enkele weken geleden is Hans o.a. met de doffer op controle geweest bij de bekende duivenarts Stephan Göbel. Deze komt geregeld naar Twente om de gezondheid van de duiven van diverse liefhebbers te controleren. Toen Stephan de duif in handen kreeg zei hij: “Deze duif moet je niet meer spelen!”. De schrik sloeg Hans om het hart. Hij dacht dat Stephan een ziekte bij de duif had geconstateerd. Op zijn vraag aan Stephan “Waarom dan niet?” antwoordde deze: “Hij moet subiet naar het kweekhok en niet meer in de mand!”.

Bij de combinatie wordt, zoals misschien bekend is, alles op nest gespeeld. De dagfondduiven en de overnachtingsduiven zitten bij elkaar op een afdeling. De duiven krijgen in het begin van de week volle bak Beijers Galaxy Sport Light. Aan het eind van de week wordt dit aangevuld met Beijers Galaxy Sport Energy. Door het drinkwater gaat geregeld Wonder-Pigeon.

De oude duiven zijn verduisterd in verband met de late start door de coronaperikelen. Ongeveer vier weken geleden is er een laag stro in het hok aangebracht.

Vanaf deze plaats wil ik Hans en Robert succes wensen voor de rest van het seizoen! Gelet op vorig jaar kan het zomaar zijn dat de gebroeders nog een keer met de erepalm gaan strijken!

Albert Bartelink.

John Vasterink uit Hengelo pakt de 1e op Duffel

Het was de 4-jarige duivin, de 1167352 van John Vasterink uit Hengelo die afgelopen weekend de eerste prijs op Duffel in onze CC4 pakte tegen bijna 1800 duiven.

De duivin is een duif die vaak haar prijsje meepakt zonder echt een topper te zijn. Het feit dat ze als 4-jarige nog meevliegt geeft enerzijds aan dat het geen verkeerde duif is, anderzijds geeft het volgens John ook de kwaliteit van zijn huidige vliegploeg aan.

Normaal gesproken speelt John zijn duiven tot maximaal 3 jaar, maar door het gebrek aan aanwas dus nu ook met 4-jarige duiven.

De vader van de ’52’ is een kleinzoon van de beroemde ‘Groen’ van Hilde en Anton Reyneart.

De moeder komt uit duiven van Dijkstra/ Bussing en oude lijnen van John zelf.

Haar oma, de ‘910’ vloog 2 keer een eerste van de kring.

John speelt met 20 koppels dubbel weduwschap. De laatste weken zag hij de prestaties van zijn duiven verbeteren, dit leidde op Duffel in de CC tot 1, 8, 12, 33, 38, 52, 53, 71 enz.

Qua voeren houdt John het simpel, volle bak. Dit jaar voor het eerst met Embregts-Theunis voer met daaraan toegevoegd P40. 

Ondanks de prestatie op Duffel is zijn huidige vliegploeg volgens John de minste in 30 jaar. De oorzaak hiervan ligt volgens John in het verlies van een paar goede duiven afgelopen jaar en de grote verliezen met de jongen.

Met betrekking tot de verliezen bij de jongen denkt John dat dit vooral komt door de hoge temperaturen tijdens het transport. Wanneer het in de buitenlucht rond de 30 graden is loopt de temperatuur volgens John binnen snel op wanneer er gestopt wordt om duiven bij te laden. 

Zeker als bijvoorbeeld achter in de trailer geladen wordt en de deuren aan de kop dicht blijven.

John zou graag zien dat een keer ook tijdens het laden gemeten gaat worden wat dit met de temperatuur doet.

Door de warmte en het niet drinken denkt John dat de duiven beperkt worden in hun oriëntatie en mede daardoor snel verloren gaan.

Om zijn vliegploeg weer op niveau te krijgen heeft John nog strenger geselecteerd in zijn kweekbestand. Daarnaast zijn er duiven uit de allerbeste van Embregts-Theunis naar Hengelo gekomen. 

Uit alle kweekduiven zijn 3 koppels jongen gekweekt die op de jonge duiven toer en natoer getest gaan worden, 62 vroege en 37 laten.

De focus ligt dit seizoen bij de jongen, niet zo zeer qua prestaties als wel in het overhouden van duiven. Deze week worden ze nog een keer afgericht en dan gaan ze mee op Kalkar.

Vlak voor het bezoek hadden de duivinnen en doffers nog volop door de regen getraind.

Komend weekend gaan we zien of de lijn van de afgelopen weken verder door getrokken gaat worden.

Succes!

Frans Strikker