John Vasterink uit Hengelo pakt de 1e op Duffel

Het was de 4-jarige duivin, de 1167352 van John Vasterink uit Hengelo die afgelopen weekend de eerste prijs op Duffel in onze CC4 pakte tegen bijna 1800 duiven.

De duivin is een duif die vaak haar prijsje meepakt zonder echt een topper te zijn. Het feit dat ze als 4-jarige nog meevliegt geeft enerzijds aan dat het geen verkeerde duif is, anderzijds geeft het volgens John ook de kwaliteit van zijn huidige vliegploeg aan.

Normaal gesproken speelt John zijn duiven tot maximaal 3 jaar, maar door het gebrek aan aanwas dus nu ook met 4-jarige duiven.

De vader van de ’52’ is een kleinzoon van de beroemde ‘Groen’ van Hilde en Anton Reyneart.

De moeder komt uit duiven van Dijkstra/ Bussing en oude lijnen van John zelf.

Haar oma, de ‘910’ vloog 2 keer een eerste van de kring.

John speelt met 20 koppels dubbel weduwschap. De laatste weken zag hij de prestaties van zijn duiven verbeteren, dit leidde op Duffel in de CC tot 1, 8, 12, 33, 38, 52, 53, 71 enz.

Qua voeren houdt John het simpel, volle bak. Dit jaar voor het eerst met Embregts-Theunis voer met daaraan toegevoegd P40. 

Ondanks de prestatie op Duffel is zijn huidige vliegploeg volgens John de minste in 30 jaar. De oorzaak hiervan ligt volgens John in het verlies van een paar goede duiven afgelopen jaar en de grote verliezen met de jongen.

Met betrekking tot de verliezen bij de jongen denkt John dat dit vooral komt door de hoge temperaturen tijdens het transport. Wanneer het in de buitenlucht rond de 30 graden is loopt de temperatuur volgens John binnen snel op wanneer er gestopt wordt om duiven bij te laden. 

Zeker als bijvoorbeeld achter in de trailer geladen wordt en de deuren aan de kop dicht blijven.

John zou graag zien dat een keer ook tijdens het laden gemeten gaat worden wat dit met de temperatuur doet.

Door de warmte en het niet drinken denkt John dat de duiven beperkt worden in hun oriëntatie en mede daardoor snel verloren gaan.

Om zijn vliegploeg weer op niveau te krijgen heeft John nog strenger geselecteerd in zijn kweekbestand. Daarnaast zijn er duiven uit de allerbeste van Embregts-Theunis naar Hengelo gekomen. 

Uit alle kweekduiven zijn 3 koppels jongen gekweekt die op de jonge duiven toer en natoer getest gaan worden, 62 vroege en 37 laten.

De focus ligt dit seizoen bij de jongen, niet zo zeer qua prestaties als wel in het overhouden van duiven. Deze week worden ze nog een keer afgericht en dan gaan ze mee op Kalkar.

Vlak voor het bezoek hadden de duivinnen en doffers nog volop door de regen getraind.

Komend weekend gaan we zien of de lijn van de afgelopen weken verder door getrokken gaat worden.

Succes!

Frans Strikker