Hans en Robert Seelen (Borne) winnen eerste prijs op Fay-aux-Loges van 6 juli 2020

Vorig jaar is ondergetekende voor het schrijven van een korte reportage naar aanleiding van de overwinningen op Dizy-le-Gros (jd) en Boxtel (nat) bij de gebroeders op bezoek geweest. Daarnaast heeft Frank Vunderink naar aanleiding van de overwinning van de gebroeders op Limoges een reportage gemaakt. Om de lijst compleet te maken heeft Harold Vlaskamp reportages gemaakt na de overwinningen in hetzelfde weekend op Châteaudun en Quiévrain (jd), de eerste en de tweede prijs op Duffel (nat) en de eerste prijs op Melun (jd)! Als u mee heeft geteld zijn dat liefst zeven (7!!!) zeges. Voorwaar geen klein bier!

Dit laat gestarte seizoen kunnen Hans en Robert al weer de eerste zege op hun erelijst bijschrijven. Op Fay-aux-Loges van maandag 6 juli, uitgestelde lossing van 4 juli, was het hun “Vale Gevaar”, de doffer NL-18-1522394, die de andere 962 duiven zijn staart liet zien! Deze prachtige vale was niet aan zijn proefstuk toe. Op zijn erelijst prijken al de volgende prestaties:
3e Tilburg van 4053 duiven;
1e Bierges van 597 duiven;
4e Nanteuil van 1629 duiven;
7e NPO Châteadun van 2390 duiven (zie hiervoor).
Naast de eerste prijs in onze CC: 8e NPO Fay-aux-Loges van 7817 duiven!

Vorig jaar schreef Harold Vlaskamp over deze doffer: “De broers werden afgelopen zaterdagmiddag compleet verrast toen er een duif als een nieuwe JSF-straaljager kwam aandonderen. Om 14:34:32 uur werd de NL-18-1522394 geconstateerd. Ze hadden de duiven later verwacht. Deze duif werd geboren in september 2018 en als jong dus niet gespeeld.
De duif werd dit jaar op de programmavluchten opgeleerd en dat niet zonder succes! Zo vloog de duif o.a. bij De Reisduif in Borne 3 maal een 1e, 2 maal een 3e, en een 6e prijs. In groter verband o.a. een 3e van 4053 duiven, een 4e van 1629 duiven en een 18e van 3340 duiven en nu dus een 7e NPO! Deze duif komt uit hun superkweker die afkomstig is van Ad van de Veen uit Enschede.”.

De moeder komt rechtstreeks van de Comb. Traas uit Nieuwdorp in Zeeland.

Over de duif valt nog een leuke anekdote te vertellen. Samen met zijn nestzus was het “Vale Gevaar” verkocht aan een Roemeen. Omdat die niets meer van zich liet horen is de doffer begin 2019 op het vlieghok geplaatst. Meteen vanaf de eerste africhting van Kalkar viel de doffer op door zijn uitstekende prestaties. Zo zie je maar weer: Zonder geluk vaart niemand wel!

Enkele weken geleden is Hans o.a. met de doffer op controle geweest bij de bekende duivenarts Stephan Göbel. Deze komt geregeld naar Twente om de gezondheid van de duiven van diverse liefhebbers te controleren. Toen Stephan de duif in handen kreeg zei hij: “Deze duif moet je niet meer spelen!”. De schrik sloeg Hans om het hart. Hij dacht dat Stephan een ziekte bij de duif had geconstateerd. Op zijn vraag aan Stephan “Waarom dan niet?” antwoordde deze: “Hij moet subiet naar het kweekhok en niet meer in de mand!”.

Bij de combinatie wordt, zoals misschien bekend is, alles op nest gespeeld. De dagfondduiven en de overnachtingsduiven zitten bij elkaar op een afdeling. De duiven krijgen in het begin van de week volle bak Beijers Galaxy Sport Light. Aan het eind van de week wordt dit aangevuld met Beijers Galaxy Sport Energy. Door het drinkwater gaat geregeld Wonder-Pigeon.

De oude duiven zijn verduisterd in verband met de late start door de coronaperikelen. Ongeveer vier weken geleden is er een laag stro in het hok aangebracht.

Vanaf deze plaats wil ik Hans en Robert succes wensen voor de rest van het seizoen! Gelet op vorig jaar kan het zomaar zijn dat de gebroeders nog een keer met de erepalm gaan strijken!

Albert Bartelink.