Blauwe duivin NL-19-1310265 zorgt voor de overwinning van de Comb. Seelen (Borne) op Dizy-le-Gros van 10 augustus!

Naar aanleiding van de overwinningen van de combinatie in onze CC4 Hart van Twente op Limoges van 31 mei, Châteaudun van 21 juli, Quiévrain jonge duiven van 21 juli en Boxtel van 3 augustus heeft u telkenmale op deze site en facebookpagina iets kunnen lezen over de combinatie. Om niet in herhaling te vallen laat ik het daarbij.
Zelfs over de winnares hoef ik u niets nieuws te vertellen! Ze heeft namelijk ook al het concours van Quiévrain van 21 juli gewonnen! Mijn collega Harold Vlaskamp heeft daar toen het volgende over geschreven:

Dit verduisterd jong is een zus van de doffer die vorig jaar het NPO-concours won van Châteaudun en werd gespeeld vanaf het schapje.
De vader is uit de lijn van de Paulien van Albert Derwa (Herent, België) via Jan Morsink (Marle). De moeder komt uit samenkweek met de Gebr. Leideman (Heemserveen) en de NPO-winnaar van Ablis van de combinatie zelf.”.

Ik kan daar nog het volgende aan toevoegen. Zowel op de stamkaart van de vader als de moeder treffen we enkele generaties terug de Geeloger aan van Koen Minderhoud (nu Westkapelle). De Geeloger is een van de beste duiven die het Nederlandse luchtruim hebben doorkruist! Zo staan er drie NPO-concoursen op zijn naam: Pithiviers 6340 duiven, La Souterraine 3077 duiven en Châteauroux 2227 duiven.

Qua bouw kan over de duivin worden opgemerkt dat het een vrij diepe duivin is. Dit heeft haar echter niet belet om ten tweede male het gehele contingent van CC4 het nakijken te geven!

Zoals veel liefhebbers is de combinatie de laatste weken met betrekking tot de jonge duiven niet ongeschonden uit de strijd gekomen. Op Boxtel van 3 augustus bijvoorbeeld bleven er tien jongen achter. Van die tien zijn er vijf door verschillende mensen gemeld. Deze vijf waren allemaal in de omgeving van Boxtel binnengelopen! Afgelopen maandag zijn ze door een koerier weer in Borne afgeleverd!

Op de foto ziet u Robert met de “Blauwe 265”.

Rest mij nog om de combinatie op de vluchten die nog op het programma staan en de taartvluchten veel succes te wensen!

Albert Bartelink.

Bennie Senger (Ootmarsum) legt met blauwe jaarling duivin beslag op de eerste plaats op Tilburg (160 km) van 10 augustus!

Bennie Senger is een bijna 70-jarige voormalige metselaar. Hij is postduivenliefhebber sinds 1985. Tot aan zijn verhuizing naar Ootmarsum, nu twintig jaar geleden, was hij lid van de inmiddels opgeheven P.V. Onze Sport in Denekamp. In Ootmarsum heeft hij zich aangemeld bij de P.V. De Othmarvliegers.

De laatste jaren heeft hij nogal wat te maken gehad met fysieke problemen. Daar heeft hij zich samen met zijn vrouw Ria echter goed doorheen geslagen. Hij beleeft veel plezier aan zijn hobby!

Bennie beschikt over een hok met een lengte van ongeveer zeven meter. Voor de jonge duiven beschikt hij daarnaast nog over een hok van ongeveer twee meter bij twee meter. Dit hok heeft een open front.

Aan het begin van het seizoen beschikte hij over tien vliegkoppels. Op de africhtingsvlucht van Kalkar zijn twee doffers achtergebleven. In het begin van het seizoen speelt hij totaalweduwschap. Dit doet hij totdat de duivinnen onderling gaan paren. Daarna gaan alleen de doffers mee op weduwschap.

Naast de vliegkoppels heeft hij nog vijf kweekkoppels. Jaarlijks kweekt hij ongeveer 25 jongen. Alle koppels brengen twee jongen groot. Hij vult niet aan met jongen van een volgende ronde. Ook kweekt hij nooit late jongen. Wel geeft hij zijn jongen een goede leerschool. Ze gaan mee tot en met de laatste vlucht. Op dit moment zijn er nog negen jongen aanwezig.

Uit het vorenstaande kunt u afleiden dat Bennie een man is van de kleine korf! Ook op Tilburg had hij slechts zeven duiven mee. Dat dit geen beletsel is om vroeg te klokken wordt hiermee andermaal bewezen. Niet het vele is goed maar het goede is veel!

De winnares NL-18-1554642 is een prachtige blauwe duivin. Het is een wringer. Ze is vorig jaar als jonge duif gewoon gespeeld. Dit evenwel zonder opmerkelijke resultaten. Ook op de enkele vitessevluchten die ze dit voorjaar heeft afgewerkt, heeft ze niet bijzonder gepresteerd. De overwinning op Tilburg maakt echter veel goed!

De vader van de winnares heeft Bennie gekregen van Jan Oude Holtkamp uit Denekamp. Jan is enkele jaren geleden gestopt als liefhebber door verhuizing naar een bejaardenwoning. Bennie kon toen een aantal duiven uitzoeken. De doffer is gekweekt door Jan Morsink (Marle). De ouders heeft Jan Morsink gehaald bij Gaby Vandenabeele (Dentergem, België).

De moeder van de “Blauwe 642” heeft Bennie zelf gekweekt. Dit is de NL-15-1333836. Deze duivin was in 2016 2e Kampioen Natour van Kring 2!

De vliegkoppels van Bennie gaan ongeveer half maart op weduwschap. Het voer dat hij gebruikt is afkomstig van Vanrobaeys. Twee maal per week geeft hij Forte-Vita van Travipharma. Een eenvoudige verzorging dus!

Na de eerste natourvlucht van Boxtel heeft Bennie de koppels niet meer gescheiden. De doffers dreven al behoorlijk bij het inmanden op vrijdagavond. Zaterdagavond heeft de “Blauwe 642” haar eerste ei gelegd. Bennie denkt dat de duivin zich daarom naar huis heeft gespoed!

Voor de vluchten die nog op het programma staan wens ik Bennie veel succes! Danken wil ik hem voor de prettige ontvangst!

Albert Bartelink.

Vale doffer NL-19-7010014 zorgt voor de overwinning van de Comb. Seelen (Borne) op Boxtel (natour) van 3 augustus!

Waarschijnlijk is het overbodig om de Combinatie Seelen aan u voor te stellen. In Twente en ver daarbuiten staat de combinatie bekend door uitstekende prestaties in de afgelopen decennia op zowel de programma-, de dagfond-, de overnachtingsfond- als de ZLU-vluchten!
Op dit moment wordt de combinatie gevormd door de broers Hans en Robert. Vader Piet, het derde lid van de combinatie, is kort voor de start van dit vliegseizoen, op de leeftijd van 84 jaar, na een periode van afnemende gezondheid, helaas overleden.
Enkele aansprekende prestaties in de afgelopen jaren (en ook dit jaar) waren:

2009: Afdeling 9 NPO Ablis (545 km): 1e;
2016: St. Marathon Noord: Winnaar Herman van der Velden Trofee (St. Vincent 13e prijs met eerste getekende en Barcelona 17e prijs met tweede getekende);
2019: CC4 Hart van Twente: eerste prijzen op Limoges (31 mei), Châteaudun (21 juli) en Quiévrain jonge duiven (21 juli).

Zoals u in de kop kon lezen is de winnaar een prachtige jonge vale doffer. Voor de ogenkeurders onder ons: hij heeft een schitterend witoog. Hij heeft een ring om van de Ladies League. De moeder van Hans en Robert (inmiddels 85 jaar!) is op deze manier ook nog betrokken bij de hobby van haar zonen.

De vader stamt af van duiven van Ad van de Veen uit Enschede. De moeder is van 2018 en stamt af van de bekende Koopman-duivin. Vorig jaar was deze duivin Kampioenduif Jong in de VNCC.

Sinds een aantal jaren speelt de combinatie alle duiven op nest. Voor de training worden de duiven van het nest gehaald. De jonge duiven worden verduisterd. In het verleden, tot en met vorig jaar, kwamen de dierenartsen Göbel en Van der Sluis geregeld bij de dierenvoederzaak ’t Juk in Borne om duiven te onderzoeken. Sinds de sluiting van ’t Juk, Robert was daar verkoper, komen de dierenartsen in het clublokaal. Naast de verplichte enting tegen paramyxo en de enting tegen pokken (veerfollikelmethode) gebeurt er op medisch gebied heel weinig. Wel zweert de combinatie bij Wonder Pigeon. Dit wordt twee maal per week aan het water toegevoegd.

Beyers Sport Light Galaxy is het voer dat de combinatie geeft aan de duiven. Ze krijgen daarvan volle bak. De laatste dagen voor een inkorving wordt dit vervangen door Beyers Sport Energy Galaxy.

Op de foto ziet u Hans met de winnaar.

Ik sluit af met de combinatie veel succes op de resterende vluchten te wensen. Danken wil ik de combinatie voor de prettige ontvangst!

Door: Albert Bartelink.

Rode NL-15-1305273 zorgt na Dax voor tweede overwinning van Herman Borgelink (Denekamp) op Bergerac (964 km) van 2 augustus!

Herman bij zijn hok

Op de laatste marathonvlucht van dit seizoen gaat de zege dus andermaal naar Denekamp! Het verslag van ondergetekende naar aanleiding van de eerste overwinning in de CC4 op Dax kunt u hier lezen: http://cc4hvt.nl/?p=256.

Evenals de winnaar van Dax is ook de Rode 273 een doffer. Ook zijn vader is afkomstig van Jan Becker uit Nijverdal. Herman zegt hierover: “Enkele jaren geleden heb ik contact gezocht met Jan Becker uit Nijverdal. Bij hem heb ik 12 jonge duifjes aangeschaft, daarvan bleken er 10 voor de kweek toppers te zijn. Deze 10 Beckerduiven zitten allen op mijn kweekhok, waar ik in totaal 12 koppels heb zitten. Ik kweek alleen jongen uit de kwekers en deze komen pas in het najaar in de mand (taartvluchten). Als jaarlingen worden ze aan de tand gevoeld, je begrijpt: dit kost wel duiven, maar ik vaar er wel bij. Met name pakken de Beckerduiven goed op mijn eigen duiven en hierdoor is de kwaliteit van mijn vliegduiven stijgende.”.  

De moeder van de Rode 273 komt van de Comb. Niks uit Westerhaar. Zij is een kleindochter van de Wilde Rode.

Herman was van plan om van het koppel, gelet op het goede presteren van de Rode 273, er nog een aantal jongen van te kweken. Helaas is enkele weken geleden echter de moeder van de Rode 273 ontsnapt uit het kweekhok! 

De Rode 273 doffer heeft een verhaal. Hij kwam ernstig gewond aan de vleugel weer terug van Limoges in 2017 en werd pas aan het einde van dat seizoen, ook op Bergerac, weer gespeeld. Gelijk was het de eerste van Herman: 25e van 2115 duiven in de VNCC! 

Tijdens de voorbereiding op Limoges 2018 toonde de Rode 273 al weer forme, maar Herman durfde hem niet bovenaan te zetten: een fout die hij bij het inkorven al betreurde! De Rode 273 trok zich er niks van aan: 1e van 1807 duiven in de VNCC!

Dit seizoen vloog de Rode 273 drie vluchten met de volgende resultaten:

Limoges: 5e van 206 duiven in CC4; 20e van 1418 duiven in Afd. 9;

Perigueux: 5e van 401 duiven in CC4; 34e van 2644 duiven in Afd. 9; 75e van 7112 duiven Nationaal Sector 3;

Bergerac: 1e van 261 duiven in CC4; 3e van 2461 duiven in Afd. 9; 12e van 7410 duiven Nationaal Sector 3; 40e van 24043 duiven Nationaal.

Bovenstaande resultaten hebben meegeholpen aan het behalen van onder andere de volgende kampioenschappen:

CC4 Hart van Twente: 1e Onaangewezen Marathon en 1e Aangewezen Marathon;

Afd. 9: 3e Onaangewezen Marathon en 2e Aangewezen Marathon.

Dat de Rode 273 ook hoge ogen gooit voor de duifkampioenschappen moge duidelijk zijn:

CC4 Hart van Twente: 1e; Afd. 9: 7e! (Bij dat laatste kampioenschap moet worden opgemerkt dat er nog een correctie moet worden verricht omdat bij de eerste vijf duifkampioenen vier vluchten in aanmerking zijn genomen!)

Weinigen onder ons hebben zo’n duif op het hok! Ook in andere competities zal de Rode 273 uitstekend scoren!

Op de foto hieronder staat Herman met zijn winnaar. Vanaf deze plaats wil ik Herman nog veel succes wensen voor de taartvluchten! Danken wil ik hem andermaal voor de prettige ontvangst!

Door: Albert Bartelink

JODY van Vincent Bonnes de snelste duif van Vierzon !

Vincent samen met duivenvriend Ulrich Lemmens

Vincent is sinds eind 1986 lid van de P.V. De Zwaluw te Oldenzaal. Ongeveer sinds het begin van deze eeuw is hij ieder jaar bij de kampioenen!

Hij heeft donderdagavond 10 duiven ingekorfd. Vincent zat met zijn buurman te wachten op de duiven van Vierzon. Ze wisten de tijden van het Gelderse, ze moesten hier rond 17.40 draaien toen de NL17-1741991 genaamd JODY (1e getekende) plots aan kwam. Geconstateerd op 17.36 !!

Deze duivin heeft tot nu toe 14 prijzen gevlogen dit jaar waaronder in 2017 6e NPO Noord tegen 2367 duiven. Vorig jaar vloog JODY 10e op Chateaudun NU zone 3 tegen 3233 duiven en nu Vierzon 2e NPO tegen 2007 duiven.

JODY

JODY is gekweekt uit 2 rechtstreekse duiven van duivenvriend Ulrich Lemmens, zie onderstaande Pedigree.

Stamboom van JODY

Vincent is agrariër van beroep. 
Dat betekent ’s morgens vroeg opstaan want hij beschikt niet over een melkrobot. Omdat de tijd ontbreekt om iedere dag de hokken te krabben heeft hij stro op de hokken. Naast de drukke werkzaamheden op de boerderij werkt Vincent ook nog enkele dagen als hovenier bij het bedrijf van zijn kameraad René van Langen. Voorwaar een druk bestaan!

Vincent van harte gefeliciteerd !

Door: Frank Vunderink