Geert Ros wint de erg pittige eendaagse wedvlucht van Issoudun

De 18-1522535 is een vet blauwe duivin uit het vlieghok van Geert zelf. Deze jaarling weduwduivin, stamt uit de Bourges-lijnen van Herman Dijkstra uit Beckum. De beide ouders zijn als jong gekregen uit het kweekhok van Justin Bartelink uit Borne.
De vader komt uit de Donar en de moeder uit de Bourges-Girl, beide rechtstreeks van Herman Dijkstra. Ook op andere hokken presteren deze duiven uitstekend, met name op de eendaagse fond.
Echt duiven weer was het zaterdag 22 juni, warmte en een stevige kopwind voorspelden een lange vliegtijd voor de 681 km.
Even na vijven zag duivenvriend Andrė Pots de duif laag aankomen uit westelijke richting.
Heel snel zat ze bij haar partner in het broedvak en werd geconstateerd om 15.14.15 uur. Daarmee was ze als 3e getekende, naar later bleek, nipt de snelste van dit pittige concours.
Door een matig jonge duivenseizoen van Geert vorig jaar was er geen prijs voor haar in 2018. In 2019 maakte zij het geschonken vertrouwen waar met vijf mooie prijzen in vitesse-midfond en een kopprijs op Fay Aux Loges (Orleans): Noord 43-4087 Cc 8-743 Vereniging 2-157.
Op Chăteaudun speelde de wind haar parten en kwam ze pas terug ver na sluitingstijd van het concours.
Nu op Issoudun is ze winnares van het NPO-concours Afdeling 9 Noord en 7e van de gehele afdeling.n
Wederom een topprestatie uit postduiven vereniging De Reisduif uit Borne.

Herman Sabel wint zware fondvlucht van Perigueux.

Herman voor zijn duivenhok

Deze weduwnaar 17-1735080 is als enige doffer ingemand, en de reden daarvoor was dat hij uitblonk qua vorm. Zeg maar, de hand van de meester.

Een volle zus van deze doffer won een 6e op Limoges. Herman zag hem als een F16 uit de lucht aankomen en met zeer grote snelheid op de klep vallen.
Het ras is 100% afkomstig van Jelle Jellema. Vader is een zoon van Sophie. En Moeder is een kleindochter van Marianne, Arjan Beens.
Deze doffer was voor de 2e keer mee, op Limoges kwam ie net na de prijzen. De doffer is goed gepould dus het levert misschien nog een leuk zakcentje op.
Hoogstwaarschijnlijk gaat ie op Bergerac weer mee. Als de vorm (gezondheid) het toelaat gaan de oudere duiven 3x mee en de jaarlingen 2x.
Bij het opmaken van dit verslag (maandagmorgen) waren 17 van de 20 duiven terug op het hok.
Als Herman zo de komende vluchten doorgaat met vroege duiven draaien zal zijn kampioensjaar “2012” weer in beeld komen.
We wensen hem daarmee alle succes!

De dochter van Hermans vriendin


Het duivenvrouwtje op de foto is de dochter van zijn vriendin die vaak komt kijken als de duiven thuiskomen. Dat zorgt uiteraard voor wat gezelligheid tijdens het (lange) wachten.

Eerst jonge duivenvlucht gewonnen door Herman Dijkstra uit Beckum

De kop is eraf, we hebben de eerste jonge duivenvlucht in de nieuwe CC4 Hart van Twente achter de rug. Een vlucht met wind uit het noord/ noord oostelijke richting die dan ook direct een zware beproeving was voor de jonge garde.

Herman voor zijn Tuinhok

De winst ging dan ook niet naar een onbekende liefhebber uit de regio, namelijk Herman Dijkstra zoon van Frits Dijkstra en al jaren acterend op de hoogste niveau in de regio.

Herman kende dit seizoen een moeilijke aanloop met de oude duiven, maar het lijkt erop dat hij de boel weer aardig op de rails begint te krijgen.

Dit weekend schoorde hij weer met de ouden en natuurlijk met de eerste prijs in CC4 Hart van Twente bij de jongen. Het is dan ook geen toeval , dat ook de medewinnaars van Beek en Donk vitesse (oud) Jan Leusenkamp en de winnaar van de eendaagse fond (oud) Issoudun Geert Ros, bekent zijn met de duiven van het Dijkstra soort.

Herman is een speler die jaarlijks het traditionele weduwschap speelt met 20 weduwnaars vanaf zijn tuinhok, zijn voorkeur gaat uit naar de vitesse, midfond,jong en enkele duiven op het eendaagse fond spel. Hij kweekt elk jaar begin januari zo’n 50 a 60 jonge duiven waarmee hij probeert in het seizoen aan de start te komen.

De eerste vlucht was het dan ook goed raak, met 43 duiven mee direct 1,10,13,14,15 en 21ste in totaal 15 duiven bij de eerste 100 en 31 duiven in de prijzen van de CC4 tegen 2100 medestrijders. Een geweldige prestatie.

Het blauwband duifje waarmee hij de zege behaalde is een kleinkind van zijn Bourges lijn. Herman riep het duifje gezamenlijk met nog een hokgenoot uit een koppeltje van 12 duiven. Het duifje viel direct op de klep terwijl zijn andere hokgenoot op het platte dak van de buurman viel. Deze verspeelde enkele minuten, maar ging uiteindelijk met de ondertussen aangekomen hokgenoten naar binnen.

Een goede start van het nieuwe jonge duiven seizoen, gefeliciteerd.

Door: Martien Morsink

Jan Leusenkamp wint de Vitesse vlucht van Beek en Donk

Deze weduwduivin 18-1544761 is van het soort Heremans x Dijkstra, en dit was haar 8e prijs. In de vereniging 35-35-30-22-22-13-2-1 dus ze bezig met een stijgende lijn.
Was als jonge duif ook al een van de betere, is een jong van mijn beste doffer die voor 3 weken verloren is gegaan.
Als ze nu een beetje de goede prestaties van haar Vader overneemt verzacht dat een beetje de pijn van het verlies.
Maar dit is een kenmerk binnen de duivensport, een lach en een traan wonen naast elkaar.

Succes allen!

Supervroege duif van Nanteuil bij Justin Bartelink in Borne.

Afgelopen zaterdag 15 juni werd de midfondvlucht Nanteuil vervlogen.

Door de eerste meldingen in afd. 8 en afd. 9 door te rekenen zouden de duiven rond 16:30 uur moeten vallen in Borne. Justin was dan ook blij verrast toen om kwart voor vier er een duif viel.
Deze duivin NL18-1522155 haalt met een snelheid van 1750 meter/minuut:
1e CC4 Hart van Twente tegen 1629 duiven
2e Afdeling 9 tegen 11.832 duiven
Justin heeft afgelopen week een aantal aanpassingen gedaan aan zijn hok, op advies van Bennie van Dijk.
De eerste ervaring met de aanpassing zijn uitstekend dus !
Justin speelt alleen de duivinnen op weduwschap, door een drukke baan bij Twente Milieu heeft hij te weinig tijd om ook met de doffers te spelen, als Justin het doet wil hij er voor 100% achter staan, vandaar.
De duivinnen zitten overdag in de ren, ’s avonds op het hok. De duiven worden aan het begin van het seizoen geënt tegen Paramixo, aan het eind van het jaar tegen Paratyfus.
Bij 2 nachten mand wordt er ontsmet met ontsmettingsmix van Dr. Schroeder.
Justin is begonnen met 29 koppels vliegduiven, er zijn 86 jonge duiven gekweekt die verdeeld worden over de jonge duiven en de natour.
Bij thuiskomst vinden de duiven Gerry Plus in de bak, daarna wordt er Champion Black Label gevoerd, tevens van Versele Laga. Voor de inkorving wordt er opgevoerd met o.a. Hennep, P40, Kaas, Snoepzaak en Pinda’s. Supplementen worden gebruikt van Sangers Pro.
De duivin is vorig jaar gekweekt uit de eigen bewezen lijn x een duivin via Nick Aaldering uit bewezen C & G Koopman lijnen. Justin richt zich vooral op de mooie Mid- en Dagfond vluchten.
Afgelopen jaren vloog Justin zich al vaker op Teletekst met o.a. een 5e NPO Orange. Maar ook kampioenschappen als 3e asduif afd. 9 en 2e asduif jong afd. 9 werden reeds behaald.
Het topduivinnetje van Jan Goorhuis (Borne, 2e – Allerbeste NPO Orgaan 2018) komt uit het kweekhok van Justin.
Op dit kweekhok bevinden zich duiven uit het beste van o.a.:
 • Aaldering Pigeons;
 • C & G Koopman;
 • Mario Doornenbal;
 • Jacky Basseman;
 • Jan Visser;
 • Getty de Vos;
 • Combinatie Seelen;
 • Herman Dijkstra;
 • M & M Kramer;
 • enz.
 • Als ik kijk wat voor kwaliteit er hier onder de pannen zit én de gedrevenheid bij Justin verwacht ik dit jaar nog wel een keer op bezoek te kunnen.
  Super gedaan Justin, van harte gefeliciteerd.

  Door: Frank Vunderink

  Benno Kastelein wint zware St. Vincent !

  Benno Kastelein, duivenman in hart en nieren wint in de Afdeling en VNCC een 1e en een 2e op St. Vincent, 1130 km. In de Sector 3 een 2e en een 3e plaats.

  Het nieuwe hok van Benno

  Nationaal werd het een 6e en 7e plaats “Proficiat” geweldige prestatie. Deze 2 duivinnen vlogen ruim 2 uur los op nr.3 Jan Goorhuis.
  De 1e duivin is gespeeld op eitjes van ongeveer 10 dagen. De 2e duivin is gespeeld op jongen van 1 a 2 dagen. De 1e duif “De Kleine Witpen” was bezig met haar 3e Marathonvlucht, de vorige keer kwam ze thuis op het scheiden van de markt.

  De Kleine Witpen

  De 2e duivin is “Power Lady” ze won vorig jaar al een 1e in de Sector van een loodzware Perigueux. Dus na 2x spelen wint ze 2 kopprijzen, vandaar ook de naam “Power Lady” terecht dachten we.

  Powerlady

  Dit is ook een prestatie onder de noemer “Nadoen”
  Succes allen!

  Door: Jan Leusenkamp

  Snelste duif op Etroeungt van Harrie Helming uit Borne.

  Drie van zijn 10 ingezette duiven vlogen zich in de prijzen. Harrie woont samen met zijn vrouw Alberta en hond Stapper aan de Grotestraat in Borne en is lid van P.V. de Luchtbode te Borne.

  Harrie speelt het gehele programma maar heeft een voorkeur voor de dagfond en marathonvluchten. Zo won Harrie reeds eerder de 1e Périgueux van de gehele sector.

  Afgelopen zaterdag werden we reeds door de afdeling gewaarschuwd dat de duiven hoge snelheden zouden halen. Toen de eerste duif bij Harrie op de klep viel was dit dan ook een hele vroege. Deze doffer blijkt later bij afslaan een snelheid te halen van 2335,300 meter/minuut, omgerekend is dit meer dan
  140 KM/Uur. De snelste duif in onze CC4 Hart van Twente ooit !

  Hiermee komt ook het vorige snelheidsrecord in de CC te vervallen (1858.391 mpm / K&K Meijers).

  Harrie had zijn duiven niet lichter gevoerd dan anders, hij voert bij thuiskomst heel licht voer, vanaf maandag worden de duiven volle bak gevoerd en na een kwartier wordt dit weggenomen. Vanaf de dag voor inkorving krijgen ze nog een energy mengeling voorgeschoteld.

  De winnende doffer (NL18-1523927) heeft Harrie zelf gekweekt uit een doffer van Gerard Alberink, Harbrinkhoek (NL17-1712790, als ei gehaald) en duivin van Marcel Wegter, Saasveld (NL16-1144407).

  De moeder van de winnaar is de zus van NL16-1144408, deze was vorig jaar 1e duifkampioen in de CC4 van kring 2.  
  Deze beide duiven (407 en 408) komen uit Marcel Wegters stamkoppel (326×328), ook hier blijkt wederom dat afkomst zich niet verloochend.

  De winnaar van zaterdag vloog eerder al een 2e op Bierges van 353 duiven (43e van 3340 duiven) met 1848 meter/minuut.

  Op dezelfde dag komen ook de duiven uit Chateaudun thuis, hier pakt Harrie de 5e duif van de CC.

  Harrie, van harte gefeliciteerd, super prestatie.

  Door: Frank Vunderink

  Ook eerste prijs op tweede dagfondvlucht vanaf Châteaudun van 8 juni valt in De Lutte, bij Gerald Spitshuis!

  Gerald Spitshuis heeft sinds zijn tienerjaren postduiven. In eerste instantie was hij lid van De Reisduif in Oldenzaal. Omdat enkele kameraden (René van Langen, René Lenfert en Vincent Bonnes) lid waren van De Zwaluw en De Snelvlucht heeft Gerald zich daar, bij De Snelvlucht, ook aangemeld.

  In het dagelijks leven is Gerald ambtenaar bij Waterschap Vechtstromen. Hij vervult daar de functie van senior-medewerker buitendienst. Gerald woont in het buitengebied van De Lutte. Hij woont daar met zijn vrouw, dochter en twee zonen. Twee honden maken het gezin compleet! Naast het houden van postduiven heeft Gerald nog een andere hobby: de jacht. Hij jaagt in de omgeving van zijn woning en ook wel soms over de grens in Duitsland.
  De winnende duif, de blauwe doffer NL-16-1174982, is goed gebouwd. Qua grootte is het middelmaat. Hij komt uit een doffer die Gerald heeft gehaald bij Jan Breukers in Haaksbergen. Jan Breukers was enkele weken geleden de winnaar van Afdeling 9 Noord van 10909 duiven van Péronne! De doffer komt uit de lijn van de duiven van wijlen Maurice Voets (België).
  De moeder komt van de voormalige collega van Gerald, Hans Boenders uit Wierden. Sinds enkele jaren woont Hans in Bennekom. Deze duivin heeft als voorouders onder andere de bekende “452” en de “Topo”. Over deze twee duiven is genoeg op internet te vinden!
  Als jonge, jarige en tweejarige heeft de “982” niet bijzonder gepresteerd. Om zijn uitstekende afstamming heeft Gerald hem dit jaar nog een plaatsje op het weduwnaarshok gegund. Op Fay-aux-Loges heeft de doffer ook prijsgevlogen: de 144e van 743 duiven. Waarschijnlijk kent hij het kunstje nu!
  Gerald vindt het jammer dat het van 15:00 uur tot 15:30 uur hard heeft geregend in De Lutte. De “982”kwam ook in de stromende regen aan. Naar zijn overtuiging heeft dit de duiven danig parten gespeeld!
  Het voer dat de duiven krijgen komt van Beijers. Gerald vertrouwt op de Galaxy-lijn. Dat geeft hij volle bak. Aan het eind van de week vooral Energy. Om de drie à vijf weken geeft hij BS door het water. Ook geeft hij aan het eind van de week wel eens Forte-Vita van Travipharma.
  Op dit moment heeft Gerald ongeveer 130 duiven. Dit zijn zo’n 60 ouden en 70 jongen. Hij speelt totaalweduwschap met ongeveer 40 duiven. Van een goede duif wil hij de partner nog wel eens thuislaten.
  Het belangrijkste is volgens Gerald dat je over goede duiven beschikt! Het bewijs is geleverd dat hij die wel heeft.
  Ik wil besluiten met Gerald succes te wensen voor de rest van het seizoen! Ik reken er op dat ik nog wel een keer terug moet komen.
  Albert Bartelink.

  Limoges winnaar geklokt om 05.54 uur bij de Comb. Seelen in Borne

  Limoges winnaar 14-1536081 geklokt om 05.54 uur, 1e CC4 Hart van Twente, 2e snelste afdeling 9 en 10e snelste duif van Nederland Afstand 816 km

  Deze duivin is in het verleden al eens om 23.30 uur op dezelfde dag geconstateerd van Bordeaux

  Verder al vroeg op Bergerac, Pau en Cahors.

  Ze kon een jaar niet gespeeld worden omdat ze smerig onder een olieachtige smurrie terug kwam.

  Haar vader is de topkweker blauwe Appie afkomstig van Appie Pas (Fond Goud Oost).

  Haar 1/2 zusje vloog bij haar debuut op Limoges de 14e van de Afd. 9 tegen ruim 1400 duiven.

  De vader van Blauwe Appie is een zoon van de beroemde Gouden 10 van Fré de Boer x een dochter van Miss Gijsje x Mr Beautiful, het beste van Arjan Beens.

  De moeder is afkomstig van Jelle Jellema uit een zoon Inteelt Saffier x een dochter Julia

  Blauwe Appie is al vader van o.a.

  7e Nat. Bergerac

  15e Nat. St. Vincent

  24e Nat. Perigueux

  57e Nat. St Vincent

  97e Nat. St Vincent

  103e Nat. Orange

  118e Nat. Dax

  131e Nat. Bergerac

  132e Nat. Orange

  De duivin werd ingekorfd op een jong van 3 dagen.

  Vanaf zaterdag werd ze net als de andere 18 ingekorfde duiven opgevoerd met veel vet voer (pinda’s, Tovo, Jellema en Beyers vetrijke mengeling) in een potje in de broedbak.

  Alle duiven dus ook de programma duiven, die tussen de Marathon duiven zitten, krijgen het hele vliegseizoen vanaf de eerste vlucht altijd volle bak Beyers Galaxy Light en bij een inkorving op vrijdag, donderdag en vrijdag, bij een inkorving op donderdag, woensdag en donderdag Beyers vetrijk voer, immers voor de rest van het seizoen moeten er ook reserves worden opgebouwd. Hier staat wel tegenover dat ze 2x daags (vanaf half mei) verplicht een uur moeten trainen. Bij terugkomst van een vlucht staat er volle bak Galaxy, Vetrijk, kweekvoer en mineralen tot de duivens beschikking.

  Alle duiven worden op nest gespeeld, waarbij de hele broedcyclus wordt afgemaakt.

  Dagelijks zit er WonderPigeon (natuurprodukt) in een 5 liter grote watertank, die vernieuwd wordt als de tank leeg is. De bodem wordt half mei voorzien van een pak stro.

  De hokken zijn voorzien van een ren, waar ze overdag in kunnen vertoeven, dan is het plafond van het binnenhok gesloten, dit t/m half mei. Daarna vanaf half mei wordt’s nachts de ren gesloten en het plafond iets (10 cm) open gedaan.

  Vorig jaar Marathon Kampioen Afd. 9 en de laatste 3 jaren telkens bij de eerste 10 Nationale Marathon Kampioenen.

  Comb. Seelen van harte Gefeliciteerd!

  Door: Frank Vunderink