Ook eerste prijs op tweede dagfondvlucht vanaf Châteaudun van 8 juni valt in De Lutte, bij Gerald Spitshuis!

Gerald Spitshuis heeft sinds zijn tienerjaren postduiven. In eerste instantie was hij lid van De Reisduif in Oldenzaal. Omdat enkele kameraden (René van Langen, René Lenfert en Vincent Bonnes) lid waren van De Zwaluw en De Snelvlucht heeft Gerald zich daar, bij De Snelvlucht, ook aangemeld.

In het dagelijks leven is Gerald ambtenaar bij Waterschap Vechtstromen. Hij vervult daar de functie van senior-medewerker buitendienst. Gerald woont in het buitengebied van De Lutte. Hij woont daar met zijn vrouw, dochter en twee zonen. Twee honden maken het gezin compleet! Naast het houden van postduiven heeft Gerald nog een andere hobby: de jacht. Hij jaagt in de omgeving van zijn woning en ook wel soms over de grens in Duitsland.
De winnende duif, de blauwe doffer NL-16-1174982, is goed gebouwd. Qua grootte is het middelmaat. Hij komt uit een doffer die Gerald heeft gehaald bij Jan Breukers in Haaksbergen. Jan Breukers was enkele weken geleden de winnaar van Afdeling 9 Noord van 10909 duiven van Péronne! De doffer komt uit de lijn van de duiven van wijlen Maurice Voets (België).
De moeder komt van de voormalige collega van Gerald, Hans Boenders uit Wierden. Sinds enkele jaren woont Hans in Bennekom. Deze duivin heeft als voorouders onder andere de bekende “452” en de “Topo”. Over deze twee duiven is genoeg op internet te vinden!
Als jonge, jarige en tweejarige heeft de “982” niet bijzonder gepresteerd. Om zijn uitstekende afstamming heeft Gerald hem dit jaar nog een plaatsje op het weduwnaarshok gegund. Op Fay-aux-Loges heeft de doffer ook prijsgevlogen: de 144e van 743 duiven. Waarschijnlijk kent hij het kunstje nu!
Gerald vindt het jammer dat het van 15:00 uur tot 15:30 uur hard heeft geregend in De Lutte. De “982”kwam ook in de stromende regen aan. Naar zijn overtuiging heeft dit de duiven danig parten gespeeld!
Het voer dat de duiven krijgen komt van Beijers. Gerald vertrouwt op de Galaxy-lijn. Dat geeft hij volle bak. Aan het eind van de week vooral Energy. Om de drie à vijf weken geeft hij BS door het water. Ook geeft hij aan het eind van de week wel eens Forte-Vita van Travipharma.
Op dit moment heeft Gerald ongeveer 130 duiven. Dit zijn zo’n 60 ouden en 70 jongen. Hij speelt totaalweduwschap met ongeveer 40 duiven. Van een goede duif wil hij de partner nog wel eens thuislaten.
Het belangrijkste is volgens Gerald dat je over goede duiven beschikt! Het bewijs is geleverd dat hij die wel heeft.
Ik wil besluiten met Gerald succes te wensen voor de rest van het seizoen! Ik reken er op dat ik nog wel een keer terug moet komen.
Albert Bartelink.