NL-16-1148617 van Herman Borgelink (Denekamp) snelste duif van Dax (1130 km) van 12 juli!

De winnaar zit op het hok van de midden-vijftiger Herman Borgelink uit Denekamp. Herman speelt al meer dan 30 jaar alleen overnachtingsfond. Hij heeft al vanaf zijn prille jeugd duiven. Vanaf 1975 is hij lid van P.V. De Snelvlucht Denekamp. Herman is de penningmeester in de club. Al jaren speelt hij met de besten mee. Dit doet hij in de VNCC (Vriendenclub Nationale Concoursen). Enkele hoogtepunten onder andere op landelijk niveau zijn 18e Bordeaux ZLU in 2001, 6e Nationaal Barcelona in 2004, 1e Nationaal St. Vincent in sector III in 2011, 1e Limoges VNCC in 2015 en ook 1e van Limoges VNCC in 2018! Een topliefhebber dus !!!

Herman is ondernemer: hij heeft een eigen bedrijf in diervoeders. Dit bedrijf oefent hij uit rondom de Borgelinkmolen aan de Lattropperstraat. Deze molen is aan het begin van deze eeuw prachtig gerestaureerd door de Molenstichting Lattrop-Tilligte. De molen is maalvaardig: er kan dus graan worden gemalen.

De winnaar is een doffer. Zijn vader is afkomstig van Jan Becker uit Nijverdal en zijn moeder is afkomstig van Amanuel Öz (voorheen Denekamp, thans Hengelo). Hij is gespeeld op eieren van tien dagen. Herman speelt alle duiven op nest. Van St. Vincent van deze jaargang arriveerde de doffer een dag te laat. Vorig jaar is hij twee maal mee geweest. Dit heeft geresulteerd in twee prijzen. Als jong heeft hij de taartvluchten afgewerkt.

Qua verzorging houdt Herman het simpel: ‘s-morgens schoonmaken en voeren. Altijd volle bak van Matador-fond en super-start. Daarnaast krijgen de duiven pinda’s en snoepzaad. De duiven die op dinsdag worden ingezet krijgen vanaf de zaterdag ervoor een vetrijke mengeling in hun bak.

Herman laat zijn duiven ‘s-avonds verplicht trainen. Dit duurt ongeveer een uur. Hij start een uur voor het donker wordt. Herman zegt dat 95% van de duiven dan goed traint: ze zijn een vol uur in de lucht. Dit systeem heeft Herman afgekeken van Jelle Jellema. Jelle heeft dat een keer uit de doeken gedaan op een forumavond in Oldenzaal ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de P.V. De Zwaluw. Overigens laat Jan Becker uit Nijverdal zijn duiven nog later trainen!

Op de foto hieronder staat Herman met zijn oogappel. Deze doffer is afkomstig van Koop Kiekebelt uit Drijber (Drenthe). Het is een zoon van de Ruffec-doffer. Vorig jaar op 19-jarige leeftijd heeft deze doffer nog bevrucht. Hij is vader en grootvader van meerdere goede duiven.

Vanaf deze plaats wil ik Herman nog veel succes wensen op de twee resterende vluchten: Orange en Bergerac. Danken wil ik hem voor de prettige ontvangst!

Door: Albert Bartelink

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.