Combinatie Kolenbrander wint zware jongeduiven vlucht vanuit Sens !

Wim en Sebastiaan voor het Buitenhuis hok.

Op een late zomeravond 3 september reed is ’s avonds richting de westkant van Borne om de Combinatie Kolenbrander te bezoeken. Afgelopen week wonnen zijn het Midfond Jonge duiven concours in de CC4 Hart van Twente.

Borne is een Twentse forensengemeente ten noordwesten van Hengelo in de Nederlandse provincie Overijssel. Mensen uit Borne hebben in Twente de bijnaam Melbuul (Twents voor meelzak). Tot het eind van de 18e eeuw was Borne een onwelvarende plattelandsgemeente. In 1828 stichtte een Duitse jood, Salomon Jacob Spanjaard, een bedrijf, wat uitgroeide tot een van de vele textielfabrieken in de regio Twente. De bekendste telg uit de familie Spanjaard was Jacob Spanjaard, die de fabriek in de eerste decennia van de twintigste eeuw leidde.
Eerder waren we in Borne al op bezoek bij de Combinatie Seelen, Combinatie Blokhuis, Justin Bartelink en Harrie Helming.

De combinatie bestaat uit Wim Kolenbrander (63) en zijn zoon Sebastiaan Kolenbrander (37).
Waar Wim vroeger een eigen onderneming had in de installatie branche is hij nu met pensioen en heeft dan ook alle tijd voor de duiven, Sebastiaan is ZZP’er als hovenier en dan ook de vakman voor elke tuin. De combinatie speelt vanaf het erf van Wim en zijn vrouw in Borne op een schitterend lichtbruin Buitenhuis hok, Sebastiaan woont met zijn vrouw Miranda en dochter Tessa in Harbrinkhoek. Door zijn werk gaat Sebastiaan elke ochtend vroeg uit de veren, toch wordt er elke ochtend tijd gevonden om eerst de duiven te trainen en verzorgen in Borne.

Het seizoen 2019 kende natuurlijk al een wat stroef verloop qua weer op de zaterdagen. Toch was de combinatie er elke week wel weer bij, vlogen ze geen top 3 in de CC dan vaak wel vroeg in de vereniging. Zo vlogen ze eerder al een 2e prijs op Morlincourt.

De winnende duivin.

De winnende duif van de combinatie is de NL19-1313509 een prachtig blauw bont duivinnetje. Aan vaders kant vinden we de basislijn van de combinatie terug, de combinatie van Hennie la Grouw en Geert Ros. Deze combinatie bracht al veel goede duiven voort, waaronder een 1e en 3e NPO en nu dan de overwinnaar op de zware vlucht Sens, voor de combinatie toch 518 kilometer.
Wat de prestatie mede uitzonderlijk maakt is dat zij slechts 4 duiven mee gaven op deze vlucht, 3 van de 4 duiven speelden zich in de prijzen (naast de 1e ook de 6e en de 18e in de CC).

Verder zitten er bij de Combinatie op het kweekhok duiven van Gebroeders Ellenbroek, Jan Morsink, Justin Bartelink, M & M Kramer, Koos Tjeerdsma en de Combinatie Lokhorst. Op dit moment bevolkt het kweekhok nog 12 koppels, dit zal teruggebracht worden naar 9 koppels.

De oude duiven worden bij de Kolenbranders 2x per dag getraind, ’s ochtends een uur en ’s avonds een uur. Doordat de duiven goed trainen hebben ze ook een uitgebalanceerd dieet nodig. Hierin voorziet de lijn van de Firma Beyers.
Begin van de week wordt er Galaxy light gevoerd, richting eind van de week wordt er opgevoerd met de Koopman All-in-one.  Daarnaast wordt er dagelijks vers grit en roodsteen aan de duiven gegeven. Bij thuiskomst zitten er elektrolyten in het water,
’s avonds BS of SA mix ter ontsmetting. Hierna komt er knoflook in de drinkpan waarna de drinkpan ook alleen bijgevuld wordt. Op de dag van inkorving krijgen de duiven weer schoon water.

De verzorging van de jonge duiven ligt voor 90% bij Wim, Sebastiaan wil ze nog wel eens wegbrengen voor zijn vader maar voor de rest bemoeid Sebastiaan zich vooral met de oude duiven.

Medisch gezien laten ze niets aan het toeval over, Sebastiaan rijd elke 2 weken richting Wezep naar dokter Wolff om de duiven na te laten kijken. Elke 3 weken krijgen ze een geel pil opgestoken.

De oude duiven worden op weduwschap gespeeld, de jonge duiven zijn niet gescheiden, de winnende jonge duif zat dan ook op aangepikte eitjes, dat dit een goede stand voor het duivinnetje is mag voor zich spreken !

Heren bedankt voor het hartelijke ontvangst en veel succes op de laatste vlucht !

Door: Frank Vunderink

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.