Aloys Kamphuis (Beuningen) zegeviert op Fay-aux-Loges van 1 augustus 2020.

In de oude CC1 De Grensstreek kende bijna iedereen Aloys. Aan de mensen uit de oude CC4 Hengelo-Borne wil ik Aloys graag voorstellen.

Aloys woont nog steeds, al 75 jaar, op de plek waar hij is geboren: vlakbij de Dinkel aan de Beuningerveldweg in Beuningen. Hij woont daar samen met zijn vrouw. Zijn zoon Bart met zijn gezin woont onder hetzelfde dak. Tot 1995 was de hobby van Aloys paardrijden. In dat jaar heeft Aloys zijn agrarisch bedrijf beëindigd. Hij is toen overgestapt naar het houden van postduiven. Aan het begin van de jaren negentig was Bart met die hobby begonnen. De eerste duiven kwamen van wijlen Hans Punt (Denekamp) en van de Comb. Visscher (Glanerbrug).

In 2000 heeft Aloys een nieuw hok van Buitenhuis gekocht (zie foto). Bart had de hobby toen vaarwel gezegd. Omdat de verluchting niet optimaal was heeft Aloys diverse veranderingen aan dit hok aangebracht. Zo heeft hij de korte zijde van het dak naar de achterkant verplaatst. Dit heeft onder andere geresulteerd in het Generaal Kampioenschap Onaangewezen van de CC De Grensstreek in 2017!

Al jaren geeft Aloys geen medicijnen meer aan zijn duiven. Toch zijn ze kerngezond. Voor de verplichte entingen kwam de bekende duivenarts Schettler uit Nordhorn altijd naar Beuningen.

Zoals ieder jaar heeft Aloys zijn duiven ook dit jaar half januari gekoppeld. Hij heeft de duiven na het grootbrengen van de jongen niet meer op eieren laten komen. Ze zijn na het spenen van de jongen gescheiden en stonden dus ruim voor de aanvang dit laat gestarte seizoen op weduwschap.

Aloys heeft samen met Harry Hellen een kweekhok. Dit kweekhok wordt onder andere bevolkt door duiven van Ton Klomp (Emmercompascuum), van de voormalige hoofdredacteur van Het Spoor Der Kampioenen Gerrit van Eikenhorst (Hattem) en van wijlen Bennie Groeneveld (Denekamp). Ook zitten op het kweekhok nog nakomelingen van de oude stam waarmee Bart begin jaren negentig is begonnen.

Vorig jaar heb ik over de verdeling van de jongen uit het gezamenlijke kweekhok in het verslag naar aanleiding van de overwinning van Harry op Morlincourt van 16 augustus 2019 het volgende geschreven: “Het ene jaar neemt  Harry de jongen met de ringnummers die op een oneven nummer eindigen, het andere jaar neemt Aloys die. Van een koppel waarvan de moeder een halfzus is van de “594”, heeft Harry dit jaar de “03” gekregen en Aloys de “04”. Laat nu deze beide duiven tweede en eerste kampioen worden op de Vitesse Jonge Duiven met beide vier prijzen!”. Dat hun kweekhok een hoog niveau heeft wordt door Aloys andermaal bewezen!

De duiven voor de dagfond worden in de week voor de dagfondvlucht niet gespeeld.

Aloys beschikt nog over 50 jonge duiven. Hij speelt die nu op de deur. Iedere week worden de jonge duiven afgericht. Hij doet dit samen met Harry Hellen, Gerard Gortemaker en Eric Oude Griep. In hun speciaal daarvoor gebouwde aanhanger kunnen maximaal 240 duiven worden vervoerd. Plaats van lossing is meestal Vreden (D).

Toen Aloys nog paarden had werden die gevoerd met voer van het Limburgse diervoederbedrijf Havens. Ook aan zijn duiven geeft Aloys voer van deze firma en wel Allround Sport Extra Soya. Hij vult dit aan met hennep en witzaad.

Over de afstamming en de prestaties van de “227” verwijs ik u naar de stamkaart en de prestatielijst die u hierboven kunt terugvinden.

Vanaf deze plaats wil ik Aloys succes wensen voor de vluchten die nog op de agenda staan!

Albert Bartelink.

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.