Vijfjarige duivin van Olaf Boers uit Borne wint eerste Natourvlucht vanaf Beek en Donk

Afgelopen zaterdag stonden 1888 duiven uit onze CC in Beek en Donk voor de eerste van 5 natourvluchten ter afsluiting van het wedvluchtseizoen 2023.

Beek en Donk ligt in Noord Brabant ten zuidwesten van Nijmegen en onze duiven moesten een gemiddelde afstand van rond de 118 km overbruggen naar hun thuishokken.

De weersverwachting voor zaterdag was enigszins onzeker maar toch werd het sein op groen gezet zodat de lossing kon plaatsvinden om 09.40 uur. Achteraf een prima beslissing want het werd een concours dat vlot verliep met weinig achterblijvers.

Onze winnaar van vandaag, Olaf Boers uit Borne, had 15 duiven meegegeven waarvan er 7 prijsvlogen. Zijn winnende 5-jarige duivin NL18-1570688 gooide al haar ervaring in de strijd en vloog met een gemiddelde snelheid van ruim 100 km per uur naar haar thuishok.

Voor degenen onder u die Olaf nog niet of niet zo goed kennen stel ik hem graag nader aan u voor.

Zoals gezegd woont hij in Borne in een ruime 2 onder 1 kapper met een beschikbare duiven accommodatie van een kleine 6 meter in zijn tuin. Olaf is via vrienden in de duivensport gerold en inmiddels al vele jaren actief. Op bestuurlijk niveau is hij niet meer weg te denken en nog steeds erg betrokken. Olaf heeft aan de basis gestaan van de invoering van het elektronisch kloksysteem bij zijn toenmalige vereniging PV de Reisduif Borne. Opstartproblemen waren bij hem steeds in goede handen en hij heeft jarenlang deel uitgemaakt van en leiding gegeven aan het computerteam van deze toen nog grote vereniging.

In het dagelijks leven is Olaf zelfstandig ondernemer in het zakelijk financieel advies en de bedrijfsadvisering.

Gevraagd om iets te vertellen over deze overwinning laat Olaf het volgende weten:  

Ik heb de winnares als jong gekregen van Rick te Morsche van de gelijknamige dierenspeciaalzaak uit Wierden. In 2018 was ik veel jonge duiven kwijtgeraakt en in een spontane actie bracht Rick mij een mand vol met jonge duiven.

De winnares komt uit een koppeling van vaderskant van Jan Visser uit Enschede. De moeder is een duivin van Hugo Schipdam uit Hengelo. Uit deze koppeling heeft Hugo zelf ook 2 duivinnen die regelmatig kopprijzen vliegen.

De 688 heeft in het duivensportcentrum Borne vaker een top 10 klassering behaald. Ze wordt alleen gespeeld op het korte werk en wel de Vitesse vluchten.

Het vorig seizoen is ze niet gespeeld vanwege een vleugelblessure. Dit jaar heb ik het even aangezien en daarna besloten haar enkel op de Natour te spelen.

Ze zit bij de jonge duiven in het hok en staat nu net als de jonge duivinnen op weduwschap. Haar training verloopt samen met die van de jonge duivinnen. Het ploegje doet dat momenteel gemiddeld anderhalf uur en trekt daarbij nog steeds weg.

Ondanks haar leeftijd vliegt ze volop mee.

Van de aankomst heb ik enorm genoten. Ik kon haar al van ver met hoge snelheid zien aankomen precies vanuit de goede hoek. Daardoor wist ik dat ze vroeg moest zitten.

Eigenlijk had ik de duiven ook iets later verwacht. 

Haar aankomst verloopt altijd volgens een vast ritueel. Ze vliegt altijd eerst op het dak van de buren en vervolgens op het dak van ons eigen huis voordat ze aanstalten maakt om naar binnen te lopen.

Gelukkig heeft ze daar dit keer vrijwel geen tijd mee verknoeid.

Met Olaf Boers hebben we een winnaar te pakken wiens hart uitgaat naar de eendaagse- en overnacht fondvluchten. Hij heeft daarop al mooie prestaties neergezet.

Met deze top overwinning op het korte werk wil ik hem van harte gelukwensen.

De 1e tien van de uitslag:

  1. Olaf Boers Borne
  2. Walter Kattenpoel Hengelo
  3. J. Hilberink en zn Bornerbroek
  4. Vincent Bonnes De Lutte
  5. Wim Willemsen & Sabine Hengelo
  6. Wim Willemsen & Sabine Hengelo
  7. Vincent Bonnes De Lutte
  8. A. Bruns Denekamp
  9. Geert Ros Delden
  10. Hugo Schipdam Hengelo