Frans en Riet: wie kent ze niet? Voor de weinigen die ze niet kennen stel ik ze hierbij aan u voor.
Aan de weg van Weerselo naar Reutum, aan de Legtenbergerstraat op nummer 45, wonen Riet en Frans al vele jaren. Ondergetekende woont naast hen. Vanaf de straat kun je hun hokken aan de beek zien liggen. Na de opheffing van hun vereniging De Luchtbode zijn Frans en Riet lid geworden van de postduivenvereniging De Snelvlucht in Oldenzaal. Van beroep was Frans tegelzetter. Riet heeft gewerkt bij een confectieatelier. Nadat Frans in de v.u.t. kwam werd de lat bij het beoefenen van hun hobby hoger gelegd. Dat heeft inmiddels onder andere geresulteerd in de volgende prestaties op NPO-vluchten op de dagfond:
2010: 1e Blois
2012: 4e Blois
2012: 6e Salbris
2015: 8e Chateauroux en nu,
2020: 4e Bourges.
Op zaterdagmiddag zat de combinatie nog te wachten op enkele jonge duiven die nog niet terug waren gekeerd van Boxmeer, de eerste jongeduivenvlucht. Op de meldingslijst van Compuclub hadden Frans en Riet gezien dat de eerstgemelde duiven een snelheid hadden behaald van ruim 1300 mpm. Voor hen betekende dat dat ze een duif moesten klokken om 15:30 uur.
Om 15:25 uur viel er plotseling een duif in de goot. Normaliter gaat daar nooit een van hen zitten. Toch bleek het een duivin van hen te zijn! Het was de NL-19-1339510 die ze hadden ingezet op Bourges. Ze liep om 15:25:28 uur over de antenne. Dit op een afstand van 667.536 meter.
De duivin heeft in 2019 als jonge duif met uitzondering van de 41e prijs van 266 duiven geen noemenswaardige prijzen behaald.
Dit seizoen heeft ze tot Bourges de volgende prijzen behaald:
13 juni Étroeungt 337e prijs van 3392 duiven;
20 juni Dizy-le-Gros 533e prijs van 2598 duiven.
Een broer van de 19-510 is dit jaar Vitessekampioen geworden in Afdeling 8, Vlieggebied NO, Kring 4. Zelf heeft de combinatie meerdere goede duiven uit hetzelfde koppel als de 19-510! Een familie van winnaars dus!
De 19-510, die nu waarschijnlijk wel door het leven zal gaan als De Bourges of zoals de Belgen zeggen Het Bourgeske, heeft als vader een doffer die afkomstig is van Frank Kwekkeboom uit Enschede. De moeder komt rechtstreeks van Peter Janssen uit Kleve (D). (De toevoeging Lobith zoals die op de uitslagen staat is natuurlijk onzin: je woont in Duitsland of in Nederland!)
Omtrent de verzorging kan het volgende worden opgemerkt. De duiven worden gevoerd met het voer van de Duitse firma Matador. De duivinnen trainen eens per dag. De doffers twee keer. Om de vier weken rijdt de combinatie naar Wezep. Daar worden door de bekende duivenarts Nanne Wolff enkele duiven gecontroleerd. Uitsluitend op advies van Nanne Wolff worden eventueel medicijnen verstrekt. Bij thuiskomst van de duiven zitten er altijd elektrolyten in het drinkwater.
In hun vereniging zijn Frans en Riet zeer actief. Beide helpen ze met het inkorven, het organiseren van de tentoonstelleng en de jaarlijkse feestavond. Kortom bij alle activiteiten zijn ze betrokken.
Vanaf deze plaats wil ik Frans en Riet succes wensen voor de rest van het seizoen! Ik hoop dat ze nog lang mogen genieten van onze mooie hobby!
Jos Luhen.