Cahors is een Franse gemeente en de hoofdstad van het departement Lot. De stad ligt in een meander van de rivier de Lot en is bijna volledig omgeven door water. De ligging is uniek vanwege een gelijke afstand ten opzichte van de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Pyreneeën. Het is ook een stad vol betekenis voor de liefhebbers van de overnacht fondvluchten.
Met afstanden van meer dan 1000 km tot de thuishokken in Twente is het één van de aansprekende vluchten op het zomerprogramma.
Wie zijn duiven er goed op had staan is de winnaar van dit concours Piet Oude Nijhuis uit de Boeskoolstad. Met slechts 6 duiven mee kunnen we Piet rekenen tot de kleine korvers. En ook hier blijkt maar weer eens dat je dan toch een CC-overwinning kunt pakken.
We laten Piet aan het woord:
Op de meldingssite van Compuclub had ik gezien dat de duiven van Cahors al vroeg begonnen te vallen. Met de zuidoosten wind op de vlieglijn lag het voor de hand dat de eerste aankomsten in sector 3 aan de westkant zouden zijn. Op een enkele uitschieter na lagen de snelheden tussen de 60 en 65 km per uur. Toen ik dat had doorgerekend naar mijn afstand wist ik dat ik ergens tussen 10.00 en 11.00 uur zou moeten constateren. Omdat ik ook duiven meehad op de Vitesse vlucht Marche was het opletten geblazen omdat die ook in hetzelfde tijdsbestek zouden kunnen vallen.
Vanaf mijn uitkijkpost onder de overkapping in de tuin zag ik om 10.39 uur een rode duif rustig op het hok vallen. Op beide vluchten had ik een rode mee zodat het niet direct duidelijk was of het er een van Cahors kon zijn. Bij het hok aangekomen zag ik onmiddellijk dat het mijn kleine rode duivin was. Ik had haar op eieren van 15 dagen ingekorfd voor Cahors. Omdat ze eerder dit seizoen ook was mee geweest op Limoges vond ik haar stand niet geweldig. Maar toch heeft ze me bepaald niet in de steek gelaten iets wat ze eerder dit seizoen ook al niet deed.
De winnares is een kleine prachtig gebouwde roodkras duivin met het ringnr. NL19-1338791. Ze ging mooi opgelopen de mand in en was bij aankomst zaterdag nog in perfecte staat. Je kon niet zien dat ze was mee geweest. Omdat ik gewend ben terugkerende duiven van een grote afstand goed te verzorgen en de nodige aandacht te geven had ik bijna de aankomst van mijn 2e duif, die goed is voor de 3e prijs in onze CC, nog gemist. Deze 2-jarige witpen duivin kon ik nog net van grote hoogte uit de goede hoek op het hok zien afstormen. Als kleine liefhebber maak je figuurlijk een vreugdesprong bij de aankomst van 2 kopduiven.
Terugkerend bij de winnares. Zij is goed voor een 1e in de CC tegen 198 duiven, een 9e in de afdeling tegen 1320 duiven en een 41e in sector 3 tegen 3658 duiven.
In haar afstamming vinden we de lijnen van de hokken Geerink en zn uit Langeveen en Borgelink uit Denekamp, beide gekende fondspelers.
Piet en zijn broer Henk zijn beide ook fervente fondspelers in Oost Nederland met een grote palmares. Ze korven hun duiven de laatste jaren bij het Nationaal Inkorfcentrum in Borne. Beide broers voelen zich daar thuis en zijn lovend over de prima organisatie.
Ook in de eigen vereniging Duivensportcentrum Oldenzaal slaan ze zelden een inkorfmogelijkheid over ter voorbereiding op het grote werk.
Met deze hele mooie klassering voegt Piet een nieuwe zege toe aan zijn goed gevulde erelijst.
Piet van harte proficiat met jouw overwinning. Op Bergerac wacht een nieuwe kans.
De eerste 10 van deze wedvlucht:
1. Piet Oude Nijhuis Oldenzaal
2. Benno Kastelein Hengelo
3. Piet Oude Nijhuis Oldenzaal
4. Gebr. Ellenbroek Borne
5. Jan Goorhuis en Frank Vunderink Borne
6. Jan Goorhuis en Frank Vunderink Borne
7. Jan Nieuwenhuis Hengelo
8. Herman Sabel Hengelo
9. Herman Sabel Hengelo
10. Benno Kastelein Hengelo