Onnavolgbare Justin Bartelink pakt met Ruby zijn 2e dagfond en 4e CC-overwinning

Het is hem weer gelukt. Chappeau voor Justin Bartelink uit Borne.
Voor de 2e keer op rij is Ruby de hele concurrentie te snel af. Een fenomenale prestatie en één om in te lijsten als u weet dat ze ook de wedvlucht Gray op haar naam schreef.
Over haar bijzondere verhaal straks meer.

Voor de wedvlucht uit Issoudun waren onze duiven naar centraal Frankrijk vervoerd.
Het stadje ligt in de vallei van de Loire, één van de toonaangevende rivieren in Frankrijk.
De afdeling had van bijna 300 deelnemers 2135 duiven bijeengebracht. In onze CC stonden er daarvan 175 in concours. Dat zijn er verhoudingsgewijs weinig maar als je kijkt naar de zwaarte van dit seizoen is het begrijpelijk.
Justin had 10 kanshebbers aan de start gebracht waarvan er zich 7 zouden klasseren. Een evenaring van zijn eerdere prestaties.
Ik maak u graag deelgenoot van datgene wat Justin mij heeft toevertrouwd rondom deze vlucht.

Ruby doet het weer.
In 2 weken tijd 2x een 1e plek in onze CC en tevens 2x top 10 NPO in de afdeling 9.
Zoals eerder geschreven ligt de focus van Justin volledig op de dagfond vluchten. Het is dan ook begrijpelijk dat de spanning tot grote hoogten was gestegen vooruitlopend op de aankomsten. De stand in de verschillende kampioenschappen heeft daar zeker aan bijgedragen.
Toen Justin na de lossing de windrichting had gezien bekroop hem toch een onbehagelijk gevoel omdat hij niet vaak een goede uitslag wist neer te zetten met wind op de staart.
De winnares heeft dat gevoel volledig weggenomen toen ze arriveerde. Een rode schim vloog hard voorbij en landde als een streep direct op de valplank. Eerst dacht Justin nog dat het een jonge duif was zo hard kwam ze aangevlogen maar al snel bleek dat het daadwerkelijk zijn rode Ruby was.
Wat er dan door je heen gaat is haast onbeschrijfelijk zo vertelt Justin. Veel gedachten vechten om een eerste plaats. Dezelfde duif als 2 weken geleden, steenvroeg, onklopbaar voor de concurrentie en mijn dag kan niet meer stuk.
Je hoopt erop en als het dan toch gebeurt is het overweldigend.

Justin heeft zijn vliegploeg als volgt voorbereid. Hij vertelt: ik heb de dagfond duiven de afgelopen week ingehouden en allemaal meegegeven op de africhtingsvlucht Bergeijk die was georganiseerd door PV Het Luchtvermaak uit Rijssen. Ik wilde daarmee de batterij volledig opgeladen hebben voor de laatste dagfond vlucht. De africhting verliep perfect want binnen een paar minuten waren ze er allemaal weer. Ik was in mijn nopjes vooral ook omdat ze geweldig trainden. Met gemak anderhalf uur.
Toch was er afgelopen maandag lichte paniek. Na de training zag ik dat 2 duivinnen begonnen aan te lopen. Ik baalde hier ontzettend van en dacht dit gaat me de kop kosten. Dinsdagavond herhaalde zich dit tafereel met een ander stel en vond ik ook een ei. Ik heb onmiddellijk doorgepakt en de druktemakers bij de jonge duiven ondergebracht.
Als jonge nog steeds lerende liefhebber heb ik een aantal veteranen om advies gevraagd. In de kern was hun boodschap, niet zo druk om maken en blijven doen wat je altijd doet. Dat heb ik opgevolgd en de training op dag voor de inkorving was een genot voor het oog.
Over Ruby, de winnares, wil Justin ook nog iets kwijt. Op de voorlaatste vlucht was haar doffer achtergebleven en omdat het een hele eigenwijze, dominante duivin is zag ik al problemen aankomen om haar om te koppelen. Nou wil het toeval dat op diezelfde vlucht ook een duivin is weggeraakt -de CC-winnares van de vlucht op Chalons dit jaar- waardoor er ook een doffer beschikbaar was. Na de eerdergenoemde africhting op Bergeijk heb ik Ruby aan deze doffer voorgesteld en het onmogelijke vond plaats. Het klikte direct. Zo zeer zelfs dat ze de hele week bij het raam en de deur zat op zoek naar haar nieuwe liefde. Bij het tonen afgelopen donderdag was het een geweldig schouwspel om die 2 jonggeliefden te zien. Tot in de tenen gemotiveerd ging ze de mand in. En wat ze heeft laten zien is fantastisch om mee te maken. Een prachtige apotheose voor een voor mij geweldig seizoen met de oude duiven.

We besluiten dit verhaal met 2 opmerkingen van Justin. Hij wenst iedereen veel succes met de jonge duiven vluchten en hoopt dat zijn collega melkers voldoende aanvulling overhouden voor het volgend seizoen.
En daarnaast, schroom niet om advies te vragen bij een doorgewinterde liefhebber als je ergens in vastloopt. Het heeft mij geholpen en ik doe er mijn voordeel mee.
Justin, dank voor je openhartigheid en van harte gefeliciteerd met deze nieuwe, werkelijk schitterende overwinning.

De eerste 10 van de uitslag:

1. Justin Bartelink Borne
2. Harry Helming Borne
3. Geert Ros Delden
4. M.J.M. Mentink Hengelo
5. Geert Ros Delden
6. Justin Bartelink Borne
7. Herman Sabel Hengelo
8. Benno Kastelein Hengelo
9. Leo Prosz Denekamp
10. Comb. Bakker Hengelo