Met 1 duif in concours pakt Tim Exterkate een spectaculaire overwinning op de fondvlucht vanuit Bressols

Het afgelopen weekend was er een voor de liefhebbers van de fondvluchten. Zo stond de vlucht der vluchten vanuit Barcelona op het programma, georganiseerd door de Zuid Limburgse Unie.

Ook in het oosten van het land wint deze vlucht aan populariteit en worden er de laatste jaren een paar honderd duiven voor ingekorfd in het Duivensportcentrum Borne.

De andere vlucht van het weekend, waarover deze reportage gaat, werd vervlogen vanuit het Zuid Franse Bressols aan de voet van de Pyreneeën.

Met afstanden, in ons vlieggebied, van boven de 1000 km is dit voor de duiven bepaald geen kleinigheid.

Zoals bij iedere vlucht is er ook hier een winnaar en wat voor een.

Met slechts 1 duif mee rolt Tim Exterkate uit Hengelo de hele concurrentie op. Een hele mooie prestatie.

Natuurlijk zijn we nieuwsgierig naar hoe hij dit heeft geflikt.

We laten Tim aan het woord.

Ik had mijn wekker zaterdagochtend al vroeg ingesteld want kijkend naar de wind zou het zo maar eens kunnen dat er vroege aankomsten mogelijk waren. Met een kop koffie ben ik bij het krieken van de dag onder de overkapping gaan zitten. Tegen kwart voor zes schoot er een schim voorbij. Het bleek de latere winnaar, mijn NL20-1170338, te zijn.

Voor mij een kippenvel moment. Wat me vooral opviel was de enorme drang om binnen te lopen. De doffer wist niet hoe snel hij in zijn vak moest komen. Gemotiveerd op eieren heeft hij deze prestatie neergezet.

De winnaar is afkomstig van Bart van den Bovenkamp en werd als eitje gehaald in zijn geboortejaar. De 338 was niet aan zijn proefstuk toe en eerder goed voor een 16e op Perigueux, een 20e op Limoges en een 54e op Bergerac.

De aanloop naar het seizoen was voor mij bepaald stroef te noemen.

Door een flink overtal aan doffers zijn de vliegduiven niet echt gekoppeld geweest. Dat is voor mij de verklaring dat het de afgelopen weken vooral vallen en opstaan is geweest. De ene week wordt er redelijk prijs gevlogen en de week daarop gaat het ondanks de grote inzet en gedrevenheid verre naar wens.

Het is nog maar een paar weken geleden dat ik sterk twijfelde of ik het programma met de oude duiven überhaupt wel zou moeten afmaken.

Een goed gesprek met Arnold Paalman, een topper in onze afdeling, is me bijgebleven. Hij adviseerde te blijven inkorven mits de vliegploeg gezond is en in conditie. Dan blijft de mand de beste graadmeter.

Daar heb ik naar gehandeld en ik hoop dat deze overwinning daarvan een eerste bewijs is.

Over de verzorging van zijn duiven meldt Tim dat ze na thuiskomst elektrolyten van Beute door het water krijgen. Dit bevordert de recuperatie. Elke maandag, dinsdag en woensdag zit er LTW in het drinkwater.

Over het voer verstrek ik op zondag en maandag Lecithine olie en Olympic MG Mix of Backs Protein in afwisseling.

Voeren doe ik met de Koopman All In One mengeling aangevuld met wat zuiveringsmix van Beijers.

Om de week wordt er op de dag na de wedvlucht een ontsmettingsmiddel van Dr. Heitkamp aan het water toegevoegd.

Omdat ik in de afgelopen jaren het spelen op de overnachtvluchten steeds leuker ben gaan vinden heb ik enkele jongen die dit spel moeten aankunnen toegevoegd aan mijn stam. Op dit moment zijn er daar nog 3 van over die bestemd zijn om als jaarling mee te gaan op Bergerac.

Datzelfde heb ik dit jaar herhaald en hopelijk kunnen die volgend jaar mee op de marathon.

Tot zover onze overwinnaar Tim Exterkate. Mede namens u allen wil ik hem van harte gelukwensen met dit kunststukje. En eigenlijk kan ik nog een dankjewel meenemen voor het beheer van onze website CC4.

Tim, ga zo door want onze samenwerking loopt als een trein.

Tenslotte nog de 1e tien van de uitslag:

  1. Tim Exterkate Hengelo
  2. Benno Kastelein Hengelo
  3. Benno Kastelein Hengelo
  4. Benno Kastelein Hengelo
  5. Martin Bakker Deurningen
  6. Benno Kastelein Hengelo
  7. Herman Borgelink Denekamp
  8. Comb. Ordelmans-Heutink Borne
  9. Jan Luttikhuis Ootmarsum
  10. Jan Luttikhuis Ootmarsum