Martin Bakker zet zichzelf op de kaart met een overwinning op Ruffec

De eerste overnachtvlucht is een feit. Afgelopen dinsdag hebben 250 liefhebbers uit onze afdeling hun goed voorbereide duiven ingezet voor de eerste fondvlucht van het seizoen 2024. Zij wisten maar liefst 2550 duiven bijeen te brengen waarvan er 401 in concours stonden in onze CC4 Hart van Twente. We hebben kunnen lezen dat de duiven donderdagmorgen in Ruffec zijn aangekomen en daarna rustig zijn voorbereid op de vlucht.

Vrijdagmiddag om 14.00 uur klonk het startschot en kon het konvooi beginnen aan de thuisreis. De eerste paar honderd kilometer met wind van voren die later overging in een staartwind. Thuis konden de liefhebbers beginnen met het uitrekenen van de vermoedelijke aankomsten.

Zo ook onze winnaar Martin Bakker uit het pittoreske Deurningen. Omdat ik Martin goed ken heb ik hem een bezoek gebracht in zijn prachtige nog nieuwe woning aan de rand van de Deurninger Es. Vanuit de woonkamer heb je een weergaloos uitzicht over deze markante natuurlijke opbolling in het landschap die ook nog eens van historische waarde is.Al babbelend met hem zal ik proberen u een indruk te geven van Martin en hoe hij zijn hobby beoefent.

Martin is in Borne begonnen met postduiven en zoals velen van ons, eerst op de programmavluchten.Hij werd lid van de toenmalige PV De Reisduif en al snel trad deze voormalig leraar lichamelijke opvoeding toe tot het verenigingsbestuur. Jaren heeft Martin het secretariaat gevoerd en hij is nauw betrokken geweest bij de fusie van de Bornse postduiven verenigingen en het ontstaan van het huidige Duivensport Centrum Borne. Op bestuurlijk vlak heeft Martin zijn sporen inmiddels ruimschoots verdient door ook jarenlang lid te zijn geweest van het afdelingsbestuur.

Inmiddels is hij weer terug op zijn oude stekkie, secretaris van het DCB. Verschillende jaren terug heeft Martin de keuze gemaakt voor het overnachtspel. Hij heeft inmiddels met wisselend succes zijn eigen Bakker-stam opgebouwd. Bij hem op het hok vinden we duiven van Bosman uit Doetinchem, Kastelein uit Hengelo en via een liefhebber uit Noord Holland het soort van Jellema uit Nijverdal. De overstap naar de grote fond ging gepaard met vallen en opstaan. Zoals Martin zelf opmerkt is het opstaan nu zo langzamerhand aangebroken. Er zitten nu verschillende duiven, waaronder een aantal beloftevolle jaarlingen, die het kunnen.Het beste bewijs werd afgelopen zaterdag geleverd met de overwinning in onze CC door zijn kras witpen doffer NL22-8135529. Met een aankomst om 07.14.56 uur was de duif vroeg van de partij en alle concurrenten te snel af. De overwinning voelt voor Martin extra zoet omdat hij slechts 9 duiven mee had gegeven die de strijd aangingen met grote namen en grote aantallen duiven.De winnaar ging als 2e getekende de mand in, een teken dat Martin vertrouwen had in deze doffer. Op eitjes van een aantal dagen was er kennelijk voldoende motivatie om zo vroeg af te tikken.Ook in de afdeling scoort de winnaar een zeer verdienstelijke 6e klassering. In het VNCC tegen liefhebbers met naam en faam wist de doffer zich ook in de kop te klasseren. Hier ben ik misschien nog wel het meest trots liet Martin zich ontvallen. Van een echt systeem wil Martin niet spreken. Ik observeer mijn duiven goed, grijp in als dat nodig is maar vertrouw vooral op de natuurlijke weerstand. Mariman is het voer wat mijn duiven krijgen voorgezet aangevuld met een energieboost van Matador. Voor de rest zijn ze goed geconditioneerd, iets waar ik scherp op ben. Bij het loslaten knip ik met mijn vingers en dan stormen ze het hok uit. Het laat trainen breng ik ze van jongs af aan bij. Momenteel is dat vanaf 21.00 uur maar volgende week schakel ik op naar 21.30 uur. Ik wil ze aanleren zo lang en laat mogelijk door te vliegen.Het was even gezellig bijkletsen met Martin die zeer openhartig vertelt over wat hem drijft in onze mooie sport. Met zijn kleine ploeg heeft hij zich ten doel gesteld van tijd tot tijd voor een stevige verrassing te zorgen. Martin kennende kan hem dit zo maar eens gaan lukken.

Met deze overwinning, die niemand hem meer afneemt, willen we hem van harte feliciteren.De 1e tien van uitslag:

  1. Martin Bakker Deurningen
  2. Comb. Seelen Borne
  3. Toon Veldhuis en zn Deurningen
  4. H. Kuipers Borne
  5. H. Kuipers Borne
  6. Comb. Seelen Borne
  7. Benno Kastelein Hengelo
  8. H. Kuipers Borne
  9. Harry Kemna Saasveld
  10. Comb. Seelen Borne