Justin Bartelink slaat zijn welverdiende slag op loodzware wedvlucht vanaf Chalons en Champagne

Het moest er een keer van komen en nu is het dan zover. Justin Bartelink uit Borne, die al jaren aan de poort rammelt voor de eerste plek in onze CC, pakt deze klassering met overtuiging tegen 1717 concurrenten in concours vanuit de stad met een rijke historie in het noorden van Frankrijk. De omstandigheden waren uitermate zwaar voor onze duiven die op hun tocht naar de thuishokken moesten afrekenen met een constante harde NO-wind. Aan de snelheden van de kopduiven zien we dan ook dat het concours lange tijd openstaat voordat de prijzen zijn verdiend.
Justin is een nog jonge liefhebber met gevoel voor de duivensport en een gezonde dosis nieuwsgierigheid naar het presteren van goed vliegende hokken en het verhaal daarachter. Door goed te luisteren vertaalt hij belangrijke zaken naar zijn eigen omgang met de duiven op de hok accommodatie in Borne. We kunnen rustig zeggen dat Justin het in zijn vingers heeft kijkend naar de prestaties in de afgelopen jaren die een doorzettende stijgende lijn vertonen.
Terug naar de winnares, een vale jaarling duivin met het ringnummer NL22-8136776. Als jonge duif vloog ze al een paar mooie prijzen bijeen zo vertelt Justin. Op de loodzware derbyvlucht vanuit Nanteuil vorig jaar september was ze ook de eerste duif op het hok in Borne en goed voor een 19e prijs in onze CC. Dit seizoen beleefde ze een enigszins trage start maar met de wind op kop meldde ze zich de afgelopen weken steeds vroeger met als voorlopige kers op de taart deze topklassering. De hele ploeg die Justin had ingezet kwam overigens fris en fruitig naar huis hetgeen we ook kunnen aflezen uit het prijspercentage op deze vlucht. Maar liefst 18 van de 26 gezette duiven speelden prijs, een prachtig resultaat dat hoop geeft voor de komende weken zo meent Justin. Voor hem komen er nu een aantal belangrijke vluchten op de dagfond aan waarop hij wil laten zien waartoe zijn duiven in staat zijn.
Een bezoek aan duivendierenarts Nanne Wolff bevestigd zijn hoop. Ze staan er goed op.
Op de dagfond heeft Justin al meerdere keren laten zien een geduchte concurrent te kunnen zijn. Hij vindt dit ook de mooiste vluchten om zijn duiven op te kunnen selecteren.

Nog iets over de afstamming van de winnares. Haar vader is Eagle Eye (NL16-1072584) een prachtige vale doffer rechtstreeks van het hok Koopman uit Ermerveen. Het is de stamvader van het hok Bartelink die uitstekende nazaten geeft voor het zware werk op de dagfond.
Eagle Eye draagt de bloedlijnen van de kleine Dirk en een duivin van het Duitse fenomeen Günter Prange.
De moeder is Bourges girl (NL14-1560456) van Herman Dijkstra uit Beckum. Haar bloedlijnen gaan terug naar Dirk van Dyck uit België. Deze duivin is geen eendagsvlieg zo weet Justin te vertellen en moeder en grootmoeder van veel kopduiven.

Dat we opnieuw van Justin gaan horen staat voor mij als een paal boven water. Deze fanatieke, jonge liefhebber zal daarvoor al zijn talenten aanwenden. Justin van harte gefeliciteerd met deze schitterende overwinning.

De eerste 10 van de uitslag:

  1. Justin Bartelink Borne
  2. Rob Pisano Hengelo
  3. Geert Ros Delden
  4. Comb. Bakker Hengelo
  5. Gerrit Ophuis Hengelo
  6. Geert Ros Delden
  7. Justin Bartelink Borne
  8. Comb. Oude Lashof Weerselo
  9. Comb. Seelen Borne
  10. Karel en Kas Meijers Ootmarsum