Jan Vollenbroek pakt prachtige 2e plek op de wedvlucht Dizy le Gros

Met de wedvlucht vanaf het Noord Franse Dizy le Gros komt het Midfondprogramma voor de oude duiven ten einde. Ook deze vlucht levert een winnaar op. Betrokkene geeft aan geen prijs te stellen op een reportage.
Daarom zetten we vandaag de winnaar van de 2e prijs in het zonnetje. We stellen Jan Vollenbroek uit Hengelo nader aan u voor.
Deze 85-jarige fitte gepensioneerde timmerman speelt al vanaf het begin van de zeventiger jaren met postduiven aangestoken door één van zijn zonen.
Anno 2023 doet Jan het wat rustiger aan en heeft hij het aantal duiven aangepast aan zijn mogelijkheden. In zijn fraaie tuin vinden we een mooi duivenhok van 6,5 meter opgedeeld in 3 afdelingen en een halletje voor wat opslag en de elektronische klok. Zo zijn er ruimtes voor de weduwnaars, de weduwduivinnen en de jonge garde. Als je het hok bekijkt zie je de hand van de timmerman. Netjes afgewerkt en in combinatie met een fraaie overkapping vormt het een mooi geheel.

We laten Jan aan het woord:
Afgelopen zaterdag had ik op beide vluchten duiven mee. Een achttal op Dizy en eveneens 8 jonge duiven op Beek en Donk. Met de vroege lossingen heb ik me eerst geconcentreerd op de jongen. Toen de jonge duiven uitbleven en ik in mijn hoofd had zitten dat de ouden om 07.10 uur waren gelost heb ik eerst een belofte aan mijn vrouw ingelost en ben ik fruit en kaas gaan halen op de markt in Hengelo. Eenmaal thuis zag ik nog net een duif naar binnen wippen en ben naar het hok gelopen om de aankomsttijd te bekijken. Tot mijn verbazing stonden er al 2 duiven in de klok.
Van mijn NL20-1171229 heb ik dus alleen de staart gezien. De ander bleek een jonge duif te zijn.
Na een telefoontje naar mijn duivenvriend Gerrit Ophuis had ik al gauw door dat het een vroege duif moest zijn vooral ook omdat mijn 2e nog een klein half uurtje op zich liet wachten.
Als kleine liefhebber op leeftijd en in de nadagen van mijn duivensport carrière beleef ik deze klassering als een kers op de taart. Ik ben er erg blij mee.
Het soort duiven dat mijn hok bevolkt is hoofdzakelijk van eerdergenoemde Gerrit Ophuis aangevuld met enkele aangekochte van de inmiddels gestopte Bert Aaftink uit Hengelo.
De winnaar is een prachtig gebouwde blauwe doffer die kwa bouw en uitstraling alles meeheeft.
Als jonge duif heeft hij uitstekend gepresteerd terwijl hij nu wat wisselvalliger is in zijn optreden.
Om er op deze laatste vlucht weer wat “schwung” in te krijgen heb ik de duiven gekoppeld en de winnaar keerde duidelijk gemotiveerd terug op neststand.
In verband met het kleine aantal duiven speel ik de doffers en duivinnen op weduwschap. Ik heb er dan zo weinig mogelijk werk mee. Ik voer de granen van Beijers en ze krijgen bij mij zoveel ze lusten. Vaak geef ik er wat snoepzaad en hennep bij. Alles dus eenvoudig en voor mij behapbaar.
Deze mooie 2e plek en uiteindelijk 5 van de 8 duiven in de prijzen bezorgden mij, ondanks het verlies met de jongen, een mooi weekend. En het is helemaal prachtig dat er ook een verhaaltje van wordt opgetekend.
Tot zover deze sympathieke liefhebber.

Met een 2e plek in onze CC tegen 614 duiven en een 40e klassering in de afdeling tegen 6253 duiven heeft Jan met in totaal 5 prijsduiven op de uitslag een prima prestatie neergezet.
Daarmee wil ik hem, mede namens u allen, van harte gelukwensen.

De 1e tien van de uitslag:

  1. Hans Breukers Hengelo
  2. Jan Vollenbroek Hengelo
  3. Karel en Kas Meijers Ootmarsum
  4. Hennie Rotman Borne
  5. Justin Bartelink Borne
  6. Gerald Spitshuis De Lutte
  7. Gebr. van Langen De Lutte
  8. Herman Sabel Hengelo
  9. Wim Tijkorte Denekamp
  10. Wim Tijkorte Denekamp