Herman Borgelink slaat toe op wedvlucht Bergerac met puike zege

Afgelopen weekend werd het wedvlucht seizoen voor de Marathon duiven afgesloten vanuit het Franse Bergerac.
De stad ligt aan de oevers van de Dordogne, is bekend om zijn kunst en geschiedenis maar heeft onder postduivenliefhebbers, die graag op een middaglossing spelen, een wel haast mythische naam. Als afsluitende vlucht van het marathon seizoen wordt er vaak nog één keer op het scherpst van de snede om een topklassering gestreden. Bij een gunstige wind die vaak hoge snelheden ontwikkelt zijn nachtelijke aankomsten zeker niet uit te sluiten.
Ook dit keer was dat weer het geval met nationaal verschillende aankomsten in de neutralistietijd.

Herman Borgelink uit Denekamp had 14 duiven in concours gezet.
Afgelopen zaterdagmorgen in alle vroegte, om precies te zijn om 05.10.39 uur, meldde zich zijn eerst getekende op de hokken in Denekamp. Dat is ruim voor zonsopkomst die in deze tijd van het jaar ongeveer 40 minuten later ligt.
De winnares NL21-1575411 heeft waarschijnlijk lang doorgevlogen en is heel vroeg weer op de vleugels gegaan. Ze boekte een mooie zege tegen 234 duiven in onze CC, werd 4e in de afdeling tegen 2568 duiven en scoorde een 22e nationaal in sector 3.
Herman nader aan jullie voorstellen is haast een open deur intrappen. Vele overwinningen sieren zijn palmares. Wat te denken van Dax, St. Vincent, Limoges (2x) en ook eerder Bergerac. Natuurlijk mogen we ook zijn 6e nationaal op Barcelona in 2004 niet vergeten.
Als uitgesproken liefhebber van de verre drachten hebben we Herman laten vertellen hoe hij zijn duiven voorbereid. Hier is zijn verhaal:

In de eerste wintermaanden blijven de duiven bij elkaar. In februari worden ze vervolgens gescheiden om ze dan half maart te koppelen.
Het legsel dat volgt mag dan 6 dagen worden bebroed waarna ze opnieuw worden gescheiden.
Vervolgens gaat de vliegploeg op weduwschap en neemt dan deel aan enkele programma vluchten aangevuld met trainingen op Tienen.
Begin mei wordt de ploeg opnieuw gekoppeld zodat ze op nest komen en op de overnacht vluchten kunnen worden gespeeld. De training is altijd laat op de avond vanaf ongeveer 21.00 uur. Een vol uur trainen is hier verplichte kost.
Het medisch plaatje is eenvoudig en zoveel mogelijk natuurlijk. In mei krijgen de duiven een geel pil opgestoken evenals een pil tegen eventuele wormen. Als Herman het nodig vindt wordt een dierenarts geraadpleegd.
Over de winnares meldt Herman dat ze afkomstig is van het Koopman soort x een duif van Luuk Becker uit Nijverdal.
Aan het spel met de jonge duiven wordt niet deelgenomen maar ze worden wel meegegeven op de taartvluchten na het wedvluchtseizoen.

Met Herman Borgelink heeft de CC4 een winnaar die zijn sporen heeft verdient in de duivensport. Deze seizoenafsluiting doet hem ongetwijfeld goed. Rest mij om Herman daarmee van harte te feliciteren.

De 1e tien van de uitslag:
1. Herman Borgelink Denekamp
2. Harry Helming Borne
3. Comb. Bos Azelo
4. Amanuel Oz Hengelo
5. Comb. Ordelmans-Heutink Borne
6. Herman Borgelink Denekamp
7. H.G. Buelte Nordhorn
8. Jorrit Scholten (jeugdlid) Deurningen
9. Jan Luttikhuis Ootmarsum
10. Jan Nieuwenhuis Hengelo