Een nieuwe zege voor John Vasterink en dit keer op Beek en Donk jonge duiven

Afgelopen zaterdag was het dan zover. Het jonge duiven seizoen ging van start met een eerste wedvlucht vanaf het Brabantse Beek en Donk. Ruim 2400 duiven werden ingekorfd door 86 liefhebbers. Het peloton moest een gemiddelde afstand van 120 km overbruggen.
Individueel opleren en verschillende trainingsvluchten waren aan dit knalconcours vooraf gegaan.
De eerste 10 duiven van de poulebrief van iedere liefhebber telden mee voor het bemachtigen van de mooie prijzen die vanuit onze CC beschikbaar waren gesteld.
Tot zover waren er hoopvolle omstandigheden gecreëerd. Nu was het moment aangebroken dat de jonge duiven het moesten gaan doen.
Met een vroege lossing, op wat beloofde een warme dag te gaan worden, was alle hoop gevestigd op een goed verloop. Niets bleek minder waar te zijn. Uiteindelijk bleek het concours ruim 2½ uur open te staan voordat de prijzen waren verdeeld. Bij het donker worden telden vele hokken veel lege plekken.
Een probleem wat zich ieder jaar blijkt te herhalen ondanks het feit dat het gros van de liefhebbers er werkelijk alles aan doet om de jonge duiven goed aan de start te brengen.
Maar zoals bij ieder concours leverde ook deze vlucht een winnaar op.

Niemand minder dan John Vasterink uit Hengelo zag zijn NL23-9033017 om 08.40.23 uur over de aankomstantenne lopen. Met iets meer dan 90 km per uur bleek het de snelste van dit concours te zijn.
John vertelt erover:
De winnaar is een doffer van de 1e ronde jongen. Hij heeft zijn vaste plekje in het hok maar is niet aangepaard. Zijn vader is een jaarling die dit seizoen goed startte met 3 prijzen op rij om daarna op de eerste midfondvlucht achter te blijven. De moeder van de winnaar is een goed presterende duivin van 2021. Zij won o.a. een 3e tegen 2500 duiven en een 8e tegen 6012 duiven. In haar stamboom vinden we het oude soort van John x een duif van de Gebroeders Jager uit Blijham.
Mijn duiven zijn op 4 januari gekoppeld. De 1e ronde zit in het hok en de 2e ronde in een ren gebouwd tussen de schuur en het hok.
De winnaar heeft 1 minuutje verspeeld door heen en weer te lopen tussen de beide valplanken voor de jongen.
De jonge duiven worden direct bij het spenen geënt tegen Paramixo/Rota en in mei opnieuw tegen Paramixo. Daarnaast krijgen ze een volledige geelkuur voordat John met het africhten begint.
Dat africhten gebeurt in 4 stappen tot de Needse berg. De 1e ronde is vervolgens meegegaan op de africhtingen van onze CC op Groenlo en Varsseveld. Uiteindelijk zijn beide rondes mee geweest op de africhting Kalkar. De verliezen waren te verwaarlozen.
Dat was afgelopen zaterdag wel anders. Op dit moment is ongeveer 2/3 terug en zie ik geen verschil tussen de 1e en 2e ronde.
John is van mening dat de 2e lossing (CC’s 4 en5) stroever verliep dan de eerste. Naar zijn overtuiging kwamen onze duiven terecht tussen dat deel van de 1e lossing die een slecht vertrek hadden. Door met de verschillende losgroepen naar verschillende losplaatsen te gaan zou je dit probleem kunnen oplossen.

Met deze overwinning tikt John Vasterink zijn 3e CC-zege van dit seizoen binnen. Een uitstekende prestatie waarmee ik hem van harte wil feliciteren.

De 1e tien van de uitslag:

  1. John Vasterink Hengelo
  2. W. Kattenpoel Hengelo
  3. Gebr. van Langen De Lutte
  4. E. Waage Hengelo
  5. J. Hof Hengelo
  6. Peter Wolbers en zns Oldenzaal
  7. Geert Ros Delden
  8. Comb. Oude Lashof Weerselo
  9. Tim Exterkate Hengelo
  10. Wim Willemsen & Sabine Hengelo