Duffel, Delden en Geert Ros vormen het afgelopen weekend een bijzondere combinatie

Het zit de duiven en de liefhebbers niet mee de laatste weken. De weersomstandigheden gooien telkens weer roet in het eten. We kregen te maken met terugkeer van duiven en verplaatsingen.

Aanvankelijk stonden er 2 wedvluchten op het programma in het eerste weekend van juni maar al snel werd duidelijk dat het verwachte slechte weer spelbreker zou worden voor de eerste dagfondvlucht. Deze werd dan ook afgelast.Voor onze chauffeurs, convoyeurs en lossingsverantwoordelijken is het geen gemakkelijke opgave.

Ga er maar aan staan om onder dit soort omstandigheden een goede en verantwoorde beslissing te nemen. Van de duivenliefhebbers wordt ook de nodige flexibiliteit verwacht en in menig achterhoofd zal hebben meegespeeld dat de Vitessevlucht vanuit het Franse Charleville eenzelfde lot zou kunnen wachten als de Dagfond. Met een verplaatsing is het toch het afgelopen weekend weer gelukt.Uiteindelijk werd Duffel de plek, waar later bleek, gelost kon worden. Een aantal andere afdelingen dachten daar ook zo over waardoor het druk was op deze plek in de Zuiderkempen die doorsneden wordt door het riviertje de Nete.

Vanuit onze afdeling waren 17.951 duiven bijeengebracht. CC4 Hart van Twente was goed voor 2212 duiven.De winnaar NL22-8137370 werd afgevlagd in Delden op het hok van de gekende kampioen Geert Ros. Geert had 37 duiven ingekorfd waarvan er zich 20 in de CC uitslag wisten te klasseren. Het contact met Geert levert altijd waardevolle informatie op. We laten hem aan het woord.

Ik heb de vliegploeg opgedeeld in 2 gelijkwaardige teams voor de Dagfond en de Vitesse/Midfond.Voorafgaand aan het weekend heb ik mij gefocust op 2 inkorvingen en dus 2 keer het voorbereiden op de vlucht. En dan loopt het opeens allemaal anders.Omdat de duiven van beide groepen klaar waren voor de vlucht heb ik ze allemaal ingekorfd op de Vitessevlucht. En dan begint het wachten en dat duurt lang. De regen en lage bewolking bewegen traag en ik kijk voor de zoveelste keer op mijn mobiel naar het weer en de berichten van de convoyeurs. Iedereen doet zijn best maar het duurt nog even, nog even, nog eens wachten en….uitgesteld naar morgen.

De volgende ochtend waren de omstandigheden wat beter zodat er gelost kon worden om 11.15 uur. Doordat er meer West in de Noordenwind zat behaalden de duiven een hogere snelheid dan ik had ingeschat.Het was Andre, mijn duivenmaat, die opeens riep “die 2 kunnen ervan zijn”. Terwijl we ze nakeken viel mijn eerste duif, na een rondje, op de klep. Dat die nu al zo goed is had ik niet verwacht. Het zou mijn eerst getekende op de Dagfond zijn geweest, maar op 200 km had ik hem niet zo vroeg verwacht.De NL 22-8137370 is een 2 jarige doffer uit het goede hout gesneden en als jaarling een hele goede op de Dagfond. 2e asduif 2023 op de Dagfond. Op 13-05-2023 was hij al eerste van CC4 op Dizy le Gros. Een blauwe karaktervolle doffer gekweekt, op eigen kweekhok, uit “Good Impression” van Bert Aaftink en een inteeltdoffer van Anton Ruitenberg, 75% “De Bliksem” Gaby Vandenabeelen. Hij is een broer van “Rosa” van Arnold Paalman, 1e NPO Sermaises en 9e Nationale Asduif 2023.We wachten af wat deze bikkel dit jaar gaat doen.

Ook het wachten op mijn tweede duif duurde lang voor mijn gevoel. De duiven zijn verder goed gekomen. Niet alleen bij mij maar ook bij anderen. In 25 min zijn de prijzen verdeeld.De duiven zagen er goed uit en zijn prima verzorgd volgens mijn eigen waarnemingen. En ondanks de slechte weersomstandigheden dit weekend hebben we een mooi concours gehad. De lossingscommissie heeft goed werk verricht en verdient een pluim. Het gaat in eerste instantie om goede en eerlijke omstandigheden voor de duiven om thuis te komen. Als dit lukt heeft de duivensport daar baat bij. Wij als uitdragers van de sport moeten dit belang altijd laten prevaleren voor het persoonlijke belang van de liefhebbers. Tot zover Geert Ros, de winnaar van dit weekend.Het is inmiddels zijn 2e CC-zege van dit seizoen. Geert kennende zal deze vakman niets aan het toeval overlaten om dat aantal verder te laten stijgen. We gaan het zien. Met deze overwinning wil ik hem, ongetwijfeld namens u allen, van harte feliciteren.

De 1e tien van de uitslag:

1. Geert Ros Delden

2. Peter Wolbers Oldenzaal

3. John Vasterink Hengelo

4. Gebr. van Langen De Lutte

5. John Vasterink Hengelo

6. Gebr. van Langen De Lutte

7. John Vasterink Hengelo

8. Vincent Bonnes De Lutte

9. Vincent Bonnes De Lutte

10. Comb. Seelen Borne