De grote winnaars van het wedvluchtseizoen 2024 Racing Team Delden, bestaande uit Geert Ros en Andre Pots, blikken terug

Enkele dagen geleden, op een mooie nazomermiddag, heeft uw verslaggever de auto gepakt op weg naar een afspraak in Delden. Het pittoreske stadje, gelegen in het landgoed Twickel, is de woonstee van Geert Ros en Andre Pots die samen het Racing Team Delden vormen.

Wat deze mannen in het seizoen 2024 met de duiven hebben gepresteerd grenst aan het ongelofelijke. Daarom laten we hen in de slotreportage van het afgelopen wedvluchtseizoen uitgebreid aan het woord. En ik kan u vertellen dat beide heren daarbij zeer openhartig zijn geweest.

Andre Pots is de geboren en getogen Entenaar afkomstig uit het buitengebied van dit dorp aan de Regge. Enter, het klompen en zompen dorp. Ooit telde Enter meer dan honderd schippers die met hun unieke platbodems, de typische Enterse zompen, een groot aandeel hadden in het goederenvervoer van oost naar west over de Regge, de goederen-snelweg van de 17e en 18e eeuw. Daarnaast herinneren meer dan 100 verschillende soorten klompen in het klompenmuseum van Enter aan dit rijke verleden.

Inmiddels is Andre al heel lang woonachtig in Delden. Afkomstig uit een familie van duivenmelkers is deze liefhebberij hem met de paplepel ingegoten. Tot begin jaren 80 was Andre zelfstandig liefhebber. In verband met een verhuizing is hij gestopt maar de hobby is eigenlijk nooit aan zijn aandacht ontsnapt. Jarenlang ging hij naar Enter om bij Theo Pots, de oud secretaris van het VNCC, mede de duiven van de grote fond op te wachten.

Ondertussen is Andre alweer jarenlang de vaste duivenmaat van Geert. En zoiets kan bij toeval ontstaan.

Een ontmoeting in Delden op een wedvluchtdag gevolgd door een vraag aan Geert “hoe is het gegaan vandaag” monde uit in een uitnodiging om eens te komen kijken op een zaterdag.

Op die bewuste dag is het heilige vuur weer beginnen te branden en hebben de mannen uitgesproken wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Vanaf dat moment was het tandem Ros – Pots een feit.

Andre is evenals Geert lid van het Duivensportcentrum Borne en daar vervult hij ook de functie van vliegpenningmeester.

Over Geert heb ik hem 2 uitspraken ontlokt die ik jullie niet wil onthouden.

Geert is mijn absolute leermeester en ik bevind mij op zijn erf in de hoge school van de duivensport.

Stuk voor stuk geven ze een inkijkje in hoe aan de Schoppenstede in Delden de wedstrijdsport wordt beoefend. Daarover later meer.

Geert Ros woont al zijn hele leven in Delden. In zijn werkende leven was hij werkzaam in het onderwijs waarvan vele jaren als directeur van het integraal kindcentrum Erve Hooyerinck. Bij zijn pensionering in 2018 hebben de ouders en kinderen een blijvende herinnering voor hem achtergelaten. Het kunstgrasveld achter de school draagt zijn naam. Een waardering voor wat hij voor het onderwijs in Delden heeft gedaan.

Als hummel van nog geen 10 jaar werd zijn interesse gewekt voor de duiven. En zoals dat zo vaak gaat in dit geval door de buurman, een postduivenliefhebber.

De daarop volgende jaren werd een bescheiden begin gemaakt met wat krijgertjes. Als verdienstelijk voetballertje begon Geert in die sport op te vallen en belande hij al snel in het 1e elftal van Rood Zwart uit Delden. De duiven kwamen op het 2e plan en verdwenen uiteindelijk uit beeld.

En toch kruipt het bloed dan weer waar het niet gaan kan. Directe aanleiding werd zijn zoon Mart die ook geregeld bij oma (Geerts moeder) te vinden was en de duiven van de buurman leuk begon te vinden. Oma zag van haar kleinkind dezelfde interesse dan die van haar zoon jaren geleden. Geert hield eerst de boot nog af maar toen zijn moeder toch maar eens een hartig woordje met hem kwam praten en hij werd geconfronteerd met wat hij wel mocht, een hokje bouwen, was de kogel door de kerk. Mart kreeg zijn duivenhok eind 90er jaren en Geert werd geconfronteerd met iets wat hem blijkbaar nooit had losgelaten, plezier aan postduiven.

Toen ook Mart, net als Geert jaren geleden, andere interesses begon te ontwikkelen was de beslissing snel genomen. Ik ga door met de duiven.

Rond de eeuwwisseling werd het lidmaatschap aangevraagd van de voormalige Reisduif in Hengelo.

In de jaren daarna werd stapsgewijs een prachtig nieuw hok gebouwd. Het bijzondere hieraan is dat Geert het van de grond af aan zelf heeft opgebouwd. En neem van mij aan dat hierbij aan alles is gedacht. Het hok staat op het zuidoosten en heeft het hele seizoen een geweldig klimaat waarop de duiven zich thuis voelen en presteren. De verse lucht toetreding en de afvoer van de gebruikte lucht zijn tot in detail geregeld. Geert hierover: soms moet je geluk hebben en kan een aanvankelijk foutje uitvallen in een enorm voordeel. De aansluiting van de valplank op het hok viel enkele centimeters te groot uit waardoor een constante gedempte stroom van frisse lucht mogelijk bleek. Dit heeft mijn hok heel goed gedaan zo vertelt Geert.

Zijn accommodatie oogt dan ook als een sieraad in de tuin. Kijk maar eens naar de foto’s.

De valplank hoogte is bewust zo gekozen. Geert heeft hierdoor zowel buiten als binnen in het hok goed contact met zijn gevleugelde vrienden. Bange duiven vindt je hier niet.

Bij de Reisduif in Hengelo waren destijds enkele tophokken actief. Een daarvan was dat van Bennie van ’n Boer oftewel Bennie Nijhof.

Geert kan hierover met veel respect vertellen. Hij betitelt wijlen Bennie dan ook meermaals als zijn grote leermeester. Hij heeft mij de kneepjes van het vak geleerd.

Door goed naar hem te luisteren kwamen de successen geleidelijk naar Delden. Belangrijk daarbij is volgens Geert dat je leert van de fouten die je maakt. Het brengt je steeds een stapje verder.

Daarnaast is het belangrijk dat je kwaliteit op je hok brengt. Daar zijn beide mannen het hartgrondig over eens.

Om verder te komen moet je goede liefhebbers ontmoeten die je wat gunnen.

Op uitnodiging van de familie Gierveld uit Almelo, waarmee Geert goede contacten onderhield, is hij meegegaan naar een nationale huldiging. Daar heeft hij contacten gelegd met Herman Dijkstra uit Beckum. Van zijn huldiging heeft Geert wat foto’s gemaakt die later met Herman werden uitgewisseld.

Een bezoek aan Herman werd daarmee als het ware in de steigers gezet.

Er kwamen Dijkstra duiven naar Delden waarmee hij gelijk goed was. De NL11-1297294, een zuivere Dijkstra, werd de stammoeder van de kolonie. Haar bloed stroomt nog door veel van de huidige toppers.

Wat Geert al snel had begrepen is dat je nooit op één paard moet wedden.

Er werd contact gelegd met wijlen Jan van de Pasch en zijn dochter Leanne uit Grubbenvorst. Aanleiding daarvoor was de aankoop van een bon voor 2 eieren.

De koppeling met de Dijkstra duiven bleek een succes. Ook met het huidige team van de Pasch onderhoudt Geert warme contacten.

Ook zijn er via Ben Pieper duiven op het hok gekomen van Ad Schaerlaeckens en vanuit de totale verkoop van wijlen Anton Ruitenberg uit Zwolle één van zijn cracks.

Geert zit bepaald niet stil en probeert zich ieder jaar via een zorgvuldige afweging verder te versterken.

Bij Geert en Andre wordt het vliegseizoen benaderd vanuit een vast plan.

Er worden verschillende mengelingen van Matador gevoerd aangevuld met enkele ontsmettingsproducten die vooral veel voorkomende ziekten de kop in moeten drukken. De dierenarts wordt alleen bezocht als Geert iets ziet wat in zijn ogen niet klopt.

Van het opleren en africhten wordt veel werk gemaakt. Ook tijdens het vliegseizoen wordt met de duiven gereden om de spirit erin te houden. De een brengt de duiven weg en de ander bekijkt de aankomsten bij het hok. Dit variëren de mannen. Maatstaf is dat de duiven eerder thuis moeten zijn dan degene die ze heeft weggebracht.

Geert houdt van iedere wedvlucht een uitgebreide administratie bij, naast hetgeen het programma Compustam hem brengt. Hij heeft daarmee een gouden naslagwerk in handen dat een schat aan informatie bevat en in het seizoen zeer bruikbaar is.

Terugkijkend op het wedvluchtseizoen 2024 valt allereerst het nog nooit vertoonde aantal CC-overwinningen op. Maar liefst 8 keer stonden Geert en Andre op het hoogste schavotje.

Ook tijdens de laatste wedvlucht vanuit Dizy le Gros werden de plaatsen 1 en 2 gepakt en draaiden de mannen er maar liefst 9 bij de eerste 46. Uiteindelijk bleek deze vlucht goed voor 10 op 10. Een fullhouse dus. Verantwoordelijk daarvoor waren de beide duivinnen NL23-9012013 en NL22-8137362.

Andre daarover: ze kwamen zo keihard uit de goede richting dat bij het laatste stukje over de tuin alleen een hard zoevend geluid te horen was. Ze struikelden over elkaar om binnen te komen. Een fantastisch gezicht.

Kijkend naar de gewonnen kampioenschappen dan vinden we ze over de hele linie. Ik zet ze voor jullie op een rij.

1e Vitesse o.a. en 8e Vitesse a.

1e Midfond o.a. en 1e Midfond a.

1e Dagfond o.a. en 1e Dagfond a.

3e Jong o.a. en 3e Jong a.

1e Natour o.a. en 1e Natour a.

1e Snelheid

1e Duif Vitesse

2e Duif Midfond

3e Duif Dagfond

6e Duif Jong

1e Hok Vitesse

1e Hok Midfond

1e Hok Dagfond

8e Hok Jong

1e Hok Natour

Hier is maar één woord op zijn plek INDRUKWEKKEND.

Geert daarover: ik vind het hokkampioenschap het belangrijkste omdat dit mooi weergeeft hoe het aantal geklasseerde duiven zich verhoudt tot het aantal ingekorfde. Hoge prijspercentages komen dan goed tot uitdrukking.

Ook zijn de mannen trots op de prima klasseringen in de kampioenschappen van onze afdeling met als kersen op de taart het 1e kampioenschap o.a. en het 2e hokkampioenschap op de natour.

Op mijn slotvraag of ze nog iets kwijt willen wat nog niet is gezegd komen de volgende opmerkingen los.

Stilstand is achteruitgang. Zoek naar mogelijkheden om je te blijven verbeteren. Leg contacten, volg goede liefhebbers en haal van tijd tot tijd een duifje bij waarvan je verwacht dat het een versterking kan worden. Laat je daarbij niet uit het veld slaan als het een keer niet lukt.

Kijk naar jezelf. Hoe kan ik mijn capaciteiten het best inzetten om mijn kolonie te managen. Wat wil ik in het seizoen presteren en hoe ga ik dat bereiken.

Samenvattend: het was een verademing om deze beide gedreven liefhebbers te ontmoeten en te luisteren naar hun verhalen. In het afgelopen seizoen zijn er een 7-tal reportages gewijd aan hun overwinningen. Daarin is ook breed aandacht geweest voor hun spelsysteem en prestaties. In dit slotwoord van het seizoen 2024 is er vooral aandacht voor de mensen achter het succes, hun opvattingen en de behaalde prestaties.

Geert en Andre, hartelijk dank voor jullie openhartigheid en naar ik verwacht, mede namens alle liefhebbers van CC4 Hart van Twente, van harte gefeliciteerd met jullie indrukwekkende prestaties.

Natuurlijk wil ik jullie de 1e tien klasseringen van de laatste wedvlucht van Dizy niet onthouden.

  1. Geert Ros                                Delden
  2. Geert Ros                                Delden
  3. B. Damhuis                        Ootmarsum
  4. K&K Meijers                        Ootmarsum
  5. Geert Ros                                Delden
  6. Comb. Oude Lashof       Weerselo
  7. K&K Meijers                        Ootmarsum
  8. K&K Meijers                        Ootmarsum
  9. K&K Meijers                        Ootmarsum
  10. Comb. Bolhoeve                        Borne