Aansprekende overwinning Vincent Bonnes op wedvlucht Weert jonge duiven

Met spanning werd uitgekeken naar de 2e wedvlucht voor de jonge duiven vooral ook omdat er vorige week aanzienlijke verliezen zijn geleden. Verliezen die kennelijk bij de duivensport zijn gaan horen en vooral de jonge duiven treffen op hun eerste vluchten. Ondanks de vele inspanningen van de liefhebbers om hun jonge garde gezond te houden en goed aan de start te brengen zijn het vaak bepaalde omstandigheden waar we kennelijk nog te weinig vat op hebben of waar we niet goed op bijsturen. Afgelopen zaterdag was gelukkig alles anders. Goede condities en weinig verliezen.
Dat geldt ook voor onze winnaar Vincent Bonnes uit De Lutte.
Met 67 duiven in concours had hij ze dezelfde avond nagenoeg allemaal thuis en wist hij 34 prijzen te spelen. In totaal korfden 75 liefhebbers 1593 duiven voor deze vlucht.

Vincent speelt al jaren bij de kampioenen van de CC en de afdeling 9. Op zijn boerderij pal aan de Duitse grens bij de oude grensovergang De Poppe heeft hij de beschikking over een ruime accommodatie. Een aantal jaren geleden heeft Vincent nog een groot hok geplaatst voor de jonge garde waarop hij zeer verdienstelijk is gaan spelen. Op bestuurlijk vlak is Vincent ook erg actief vooral door al jarenlang verenigingssecretaris te zijn, eerst in zijn oude vereniging De Zwaluw en nu van PV Duivensportcentrum Oldenzaal. Hij stond mede aan de bakermat van de fusie van de Oldenzaalse verenigingen.
Over de afgelopen vlucht, zijn voorbereiding en andere weetjes heeft Vincent het volgende met mij gedeeld:
Ik zat ruim op tijd samen met Koen Seiger op mijn vaste stek klaar om de jonge duiven op te wachten.
Onze inschatting was dat de duiven net iets minder dan 100 km per uur zouden kunnen vliegen.
Iets na kwart over tien zagen we een koppeltje van 4 duiven precies uit de goede hoek hoog aan komen vliegen. Twee daarvan maakten zich los en waren duidelijk voor mij. Ik heb mijn lokduif losgelaten waardoor ze redelijk snel naar beneden kwamen en konden worden geconstateerd. Met slechts 1 seconde verschil liepen ze binnen.
Mijn jonge duiven heb ik grondig opgeleerd. Al met al heb ik ze zeker 20 keer in de korf gehad.
In het begin vooral hele kleine stukjes om ze het spelletje beetje voor beetje te leren en ze vertrouwd te laten worden met de mand. Uiteindelijk moeten ze eerder thuis zijn dan ik en dat ging langzaam steeds beter. Ik heb de jonge ploeg 2 keer laten enten. Eerst tegen Paramixo en de 2e enting was een combi Paramixo / Rota. Daarnaast heb ik ze preventief met het kwastje behandeld tegen pokken.
Inmiddels is de ploeg al aardig met elkaar aan het rommelen en daar ga ik gebruik van maken door de geslachten te scheiden. Op Weert was dat nog niet het geval maar vanaf volgende week speel ik ze op de deur. Kwa voeren kan ik kort zijn. Ze krijgen de Galaxy Light mengeling van Beyers die ik op gevoel aanvul met wat hennep, snoepzaad en pinda’s.
Over de winnende duif NL23-9036751 kan ik nog melden dat deze is geboren uit een vliegkoppel. De grootouders zijn terug te voeren op mijn eigen soort x duiven van Gert Rotman uit Beuningen en Ulrich Lemmens uit Balen in België.
Tot zover Vincent Bonnes aan het woord.

Hem kennende zal hij er alles aan doen om op de komende vluchten met de jongen te excelleren. Een spelsoort die hem wel ligt. Als vakman zal hij de trukendoos ongetwijfeld opentrekken voor het beste resultaat. Dat wat hij dit weekend heeft neergezet zal voor Vincent de juiste stimulans zijn.
Vincent, van harte proficiat met deze mooie overwinning.

De 1e tien van de uitslag:

  1. Vincent Bonnes De Lutte
  2. Vincent Bonnes De Lutte
  3. Remon Post en Manuela Oldenzaal
  4. H. Bekhuis Denekamp
  5. H. Bekhuis Denekamp
  6. Vincent Bonnes De Lutte
  7. Harry Hellen Denekamp
    8,9 en 10 John Vasterink Hengelo