Wedvlucht Bordeaux glansrijk gewonnen door gekende fondman Herman Sabel

Afgelopen zaterdag was weer een van die dagen die het wedvluchtseizoen 2024 zo kenmerken. Is het geen overvloedige regen dan is het wel de koperen ploert die een verantwoorde lossing moeilijk maken.

Vanuit de duivensportbond was er al een voorschot genomen op het verwachte warme weer door een verbod uit te vaardigen op het vliegen met de jonge duiven. De afdelingen konden vervolgens zelf beslissen of ze een vlucht wilden organiseren op zondag.Hoe anders verliep het met onze oude duiven. Voor de wedvlucht vanuit Bordeaux waren ze eerder die week ingekorfd om een gemiddelde afstand van een kleine 1000 km te overbruggen. Op vrijdag werd de lossing voorbereid en kregen ze de vrijheid om 12.00 uur.

Onze winnaar Herman Sabel uit Hengelo had er 6 meegegeven en wist zijn eerst getekende NL22-8157409 al vroeg op zaterdagmorgen te draaien.

Herman vertelt:

Zoals elke jaarling bij mij, ging de 409 mee naar de ochtendlossing Ruffec in 2023.Zijn prijs was een 110e van 2361 duiven. Best oké voor de eerste vlucht. Zijn tweede vlucht werd er een uit Bordeaux. Met een 6e NPO en een 13e van 3205 duiven in sector 3 gaf deze doffer nadrukkelijk zijn visitekaartje af. Een hele goede prestatie van deze toen nog jaarling doffer.Vol vertrouwen en goede moed heb ik de 409 ingekorfd voor Ruffec 2024.Hij maakte op mij een uitstekende indruk, zat strak in het pak en ging dan ook als 1e getekende volgepould de korf in. Ik was er stellig van overtuigd dat deze mijn eerst aankomende duif zou worden.Het liep allemaal heel anders want de 409 werd onderweg verrast door de kromsnavel.

Als laatste van de 10 meegegeven duiven wist hij uiteindelijk toch zijn hok te bereiken. Gewond maar met een ijzeren wil om thuis te komen heeft deze doffer een diep respect bij mij afgedwongen. In eerste instantie had ik hem opgegeven voor de rest van het seizoen. En dan blijkt maar weer eens dat een duif je kan verrassen in zijn herstel. Drie dagen na thuiskomst ging deze winnaar alweer voorzichtig meevliegen. Na zo’n 12 dagen vloog hij alweer net zo lang als zijn hokgenoten.

Ik heb toen besloten om hem 1 keer af te richten naar Apeldoorn en de weken daarna te spelen op 1 vitesse en 1 midfond vlucht. In mijn ogen was de 409 weer klaar om te worden ingekorfd.Na wat wikken en wegen heb ik hem meegegeven op Bordeaux gezien zijn klassering het vorig jaar. Hij voelde goed aan en vroeg eigenlijk om te worden ingekorfd. Omdat hij zo glad was als een paling heb ik hem met volle overtuiging als mijn 1e getekende ingekorfd en vol gepould. Afgelopen zaterdag heeft de 409 mij volledig beloond. Wat een prachtige overwinning met een 1e CC4 Hart van Twente, 1e NPO tegen 1155 duiven, een 1e VNCC en een 3e nationaal sector 3.

Deze klasbak gaat voortaan door het leven als “De Bordeaux”. Een duif met zo’n wilskracht en karakter heeft dat in mijn ogen meer dan verdiend. Over zijn afstamming kan ik nog het volgende vertellen. Van vaderskant stamt hij af van de Blue Ace van Herman Brinkman uit Tuk en van moederszijde van Sophie van Jelle Jellema.Een zoon van Sophie was ook vader van mijn Olympiade doffer de “080” seizoen 2020/2021. Zijn moeder is een dochter van Marianne van Arjan Beens.Het verhaal over deze winnaar krijgt met deze buitengewone prestatie een prachtige wending. Dat blijkt ook uit de vele vele telefoontjes en Appjes de hele dag. Daarvoor wil ik iedereen hartelijk danken.Tot zover Herman Sabel. Hij is opnieuw goed voor een zeer aansprekend resultaat op de grote fond.En terwijl ik dit opschrijf weet ik vrijwel zeker dat het niet zijn laatste zal zijn.

Herman, van harte gefeliciteerd met deze geweldige overwinning.

De 1e tien van uitslag:

  1. Herman Sabel. Hengelo
  2. Amanuel Oz Hengelo
  3. Amanuel Oz Hengelo
  4. Comb. Seelen Borne
  5. Harry Helming Borne
  6. Benno Kastelein Hengelo
  7. Comb. Seelen Borne
  8. Harry Helming Borne
  9. Benno Kastelein Hengelo
  10. Jan Goorhuis en Frank Vunderink Hengelo