Combinatie Seelen wint Bergerac van 16 augustus.

Robert en Hans Seelen

De NL19-1310288 wint daarmee niet alleen de eerste in de CC4 Hart van Twente maar ok de 2e in de afdeling en zelfs de 5e Nationaal !!!

De 288 komt uit de beste lijnen van de Combinatie Seelen, de vader van de 288 is een zoon van Mr Gijs (broer MG430) en is ondertussen vader van:

5e Nationaal Bergerac 25.321 duiven
16e Nationaal Bergerac
18e Nationaal Perigueux
24e NPO Perigueux
25e Nationaal St. Vincent
27e NPO Perigueux
49e Nationaal Bergerac
Etc.

De moeder van de 288 is de Blauwe van Tuyl en is ondertussen al moeder van:

5e Nationaal Bergerac 25.321 duiven
16e Nationaal Bergerac
24e NPO Perigueux
25e Nationaal St. Vincent
59e Nationaal St. Vincent
86e Nationaal Bergerac

Een topkoppel dus !

De winnende duivin !

De 288 heeft vorig jaar de jonge duiven vluchten tot en met Quievrain gespeeld en 1 natour vlucht.

Dit jaar heeft ze 2 vitesse en 1 midfond vlucht gevlogen. Daarnaast is ze ingekorfd in Giesbeek en Hank.

Alle duiven dus ook de programma duiven, die tussen de Marathon duiven zitten, krijgen het hele vliegseizoen vanaf de eerste vlucht altijd volle bak Beyers Galaxy Light en bij een inkorving op vrijdag, donderdag en vrijdag, bij een inkorving op donderdag, woensdag en donderdag Beyers vetrijk voer, immers voor de rest van het seizoen moeten er ook reserves worden opgebouwd. Hier staat wel tegenover dat ze 2x daags (vanaf half mei) verplicht een uur moeten trainen. Bij terugkomst van een vlucht staat er volle bak Galaxy, Vetrijk, kweekvoer en mineralen tot de duivens beschikking.

Alle duiven worden op nest gespeeld, waarbij de hele broedcyclus wordt afgemaakt.

Dagelijks zit er WonderPigeon (natuurprodukt) in een 5 liter grote watertank, die vernieuwd wordt als de tank leeg is. De bodem wordt half mei voorzien van een pak stro.

De hokken zijn voorzien van een ren, waar ze overdag in kunnen vertoeven, dan is het plafond van het binnenhok gesloten, dit t/m half mei. Daarna vanaf half mei wordt’s nachts de ren gesloten en het plafond iets (10 cm) open gedaan.

Op het moment van schrijven zijn net de jonge duiven uit Quievrain terug gekomen, ook daar zitten ze weer mooi bij de eersten (4e gemelde in de CC).

Nogmaals van harte gefeliciteerd en nog even gas erop met de laatste vluchten !

– Frank Vunderink

Combinatie Blokhuis wint Chateaudun !

3 generaties Blokhuis voor het duivenhok.

Op de eendaagse fondvlucht van Fay aux Loges speelt de Comb. Blokhuis uit Borne 8 van de 9 duiven in de prijzen wat resulteerde in ‘Grootmeester’ van de Afdeling 9 in Het Spoor der Kampioenen.

Pakte de Combinatie op Fay aux Loges nog een derde plaats, nu op Chateaudun eist de jaarling duivin 19-1311568 de eerste plaats op.

De “NL19-1311568”

De winnares komt van vaders kant uit het ‘oude soort’ van de Combinatie. De moeder is de ’90’, die komt uit een samenkweek met Wim Tijkorte uit Denekamp.

Deze topduivin heeft zeker 5 keer ‘teletekst’ gevlogen en dus uit het goede hout gesneden.Dit had nog vaker kunnen zijn mocht de duivin niet door een sperwer gepakt zijn. 

De ’90’ overleefde de aanval wonderwel, maar kon daarna niet meer gespeeld worden en werd naar het kweekhok verhuisd.“ Elk nadeel heeft zo zijn voordeel!” blijkt maar weer eens nadat de ’90’ zich ontpopte tot een zeer goede kweekster. Volle broers van de winnares, de ’38’ en ’39’ vlogen beiden namelijk ook al een eerste van de CC4!

Rob, die samen speelt met zijn vader Hennie, hecht vooral aan een vast systeem zowel qua trainen als qua voeren. De duiven krijgen 2 x per dag volle bak, waarbij ze ’s ochtends 10 minuten de kans om te eten en ’s avonds 20 minuten. Standaard wordt de Beyers Galaxy lijn gevoerd, aan het begin van de week wat lichter met Light en Sport en tegen het einde van de week de Energy.

Om de duiven aan het eten te houden voor Chateaudun heeft Rob de duiven de week voorafgaand 2 keer weggebracht naar Arnhem. Om ze extra te motiveren mochten de doffers en duivinnen al vanaf woensdagavond samen op de bak.

Dat de Combinatie echte liefhebbers zijn blijkt wel weer doordat ze nu alweer bezig zijn met het seizoen 2021. Zo hebben ze de koppels voor volgend jaar nu al samen gezet en mogen ze samen nog een jong groot brengen. Het is de bedoeling dat de focus volgend jaar nog meer gaat naar de midfond en eendaagse wedstrijden.

Hennie, Rob, Niek en Jasper gefeliciteerd!

Frans Strikker

Aloys Kamphuis (Beuningen) zegeviert op Fay-aux-Loges van 1 augustus 2020.

In de oude CC1 De Grensstreek kende bijna iedereen Aloys. Aan de mensen uit de oude CC4 Hengelo-Borne wil ik Aloys graag voorstellen.

Aloys woont nog steeds, al 75 jaar, op de plek waar hij is geboren: vlakbij de Dinkel aan de Beuningerveldweg in Beuningen. Hij woont daar samen met zijn vrouw. Zijn zoon Bart met zijn gezin woont onder hetzelfde dak. Tot 1995 was de hobby van Aloys paardrijden. In dat jaar heeft Aloys zijn agrarisch bedrijf beëindigd. Hij is toen overgestapt naar het houden van postduiven. Aan het begin van de jaren negentig was Bart met die hobby begonnen. De eerste duiven kwamen van wijlen Hans Punt (Denekamp) en van de Comb. Visscher (Glanerbrug).

In 2000 heeft Aloys een nieuw hok van Buitenhuis gekocht (zie foto). Bart had de hobby toen vaarwel gezegd. Omdat de verluchting niet optimaal was heeft Aloys diverse veranderingen aan dit hok aangebracht. Zo heeft hij de korte zijde van het dak naar de achterkant verplaatst. Dit heeft onder andere geresulteerd in het Generaal Kampioenschap Onaangewezen van de CC De Grensstreek in 2017!

Al jaren geeft Aloys geen medicijnen meer aan zijn duiven. Toch zijn ze kerngezond. Voor de verplichte entingen kwam de bekende duivenarts Schettler uit Nordhorn altijd naar Beuningen.

Zoals ieder jaar heeft Aloys zijn duiven ook dit jaar half januari gekoppeld. Hij heeft de duiven na het grootbrengen van de jongen niet meer op eieren laten komen. Ze zijn na het spenen van de jongen gescheiden en stonden dus ruim voor de aanvang dit laat gestarte seizoen op weduwschap.

Aloys heeft samen met Harry Hellen een kweekhok. Dit kweekhok wordt onder andere bevolkt door duiven van Ton Klomp (Emmercompascuum), van de voormalige hoofdredacteur van Het Spoor Der Kampioenen Gerrit van Eikenhorst (Hattem) en van wijlen Bennie Groeneveld (Denekamp). Ook zitten op het kweekhok nog nakomelingen van de oude stam waarmee Bart begin jaren negentig is begonnen.

Vorig jaar heb ik over de verdeling van de jongen uit het gezamenlijke kweekhok in het verslag naar aanleiding van de overwinning van Harry op Morlincourt van 16 augustus 2019 het volgende geschreven: “Het ene jaar neemt  Harry de jongen met de ringnummers die op een oneven nummer eindigen, het andere jaar neemt Aloys die. Van een koppel waarvan de moeder een halfzus is van de “594”, heeft Harry dit jaar de “03” gekregen en Aloys de “04”. Laat nu deze beide duiven tweede en eerste kampioen worden op de Vitesse Jonge Duiven met beide vier prijzen!”. Dat hun kweekhok een hoog niveau heeft wordt door Aloys andermaal bewezen!

De duiven voor de dagfond worden in de week voor de dagfondvlucht niet gespeeld.

Aloys beschikt nog over 50 jonge duiven. Hij speelt die nu op de deur. Iedere week worden de jonge duiven afgericht. Hij doet dit samen met Harry Hellen, Gerard Gortemaker en Eric Oude Griep. In hun speciaal daarvoor gebouwde aanhanger kunnen maximaal 240 duiven worden vervoerd. Plaats van lossing is meestal Vreden (D).

Toen Aloys nog paarden had werden die gevoerd met voer van het Limburgse diervoederbedrijf Havens. Ook aan zijn duiven geeft Aloys voer van deze firma en wel Allround Sport Extra Soya. Hij vult dit aan met hennep en witzaad.

Over de afstamming en de prestaties van de “227” verwijs ik u naar de stamkaart en de prestatielijst die u hierboven kunt terugvinden.

Vanaf deze plaats wil ik Aloys succes wensen voor de vluchten die nog op de agenda staan!

Albert Bartelink.

Benno Kastelein wint Bergerac onder tropische omstandigheden !


Door de voorspelde temperaturen werd Dax ingekort naar Bergerac .
Daar werden de duiven op vrijdag om 10u gelost.
De afstand tot het hok bedroeg 946km.
Dat het geen makkie zou worden was al wel duidelijk.
De doffer ” Rico V ” arriveerde op zaterdagmiddag in de volle hitte om 16.37 en was samen met de duif van de comb. Seelen de enige duif die op zaterdag in onze CC de thuishaven wisten te bereiken. Op zondag tegen de middag sloot dit zware concours.


De doffer werd gekweekt uit een Zoon van de bekende 430 van Jelle Jellema met een duiven van Hendri Hoeks uit de Miss Gijsje lijn.

3 van 5 duiven van Benno wonnen prijs en ondanks de hitte zijn de verliezen over de gehele linie te verwaarlozen.

Door: Jan Leusenkamp

Gebroeders Ellenbroek uit Borne winnen Beek en Donk van 1 augustus 2020 !

Vincent en Frank Ellenbroek

De NL 20-1149815 was op de laatste jonge duivenvlucht de snelste van de CC4 Hart van Twente.

De Gebroeders (Frank en Vincent Ellenbroek) spelen het gehele programma, ze zitten er dit jaar tevens goed bij op de marathon vluchten. Zo hadden ze al eerder de 2e van St. Vincent in de CC4 Hart van Twente.

Dit duivinnetje is gespeeld op een schapje, ze had geen partner, eitjes of jongen, toch was ze gemotiveerd genoeg voor de overwinning. De jongen trainen elke morgen om 07:00 uur, zij zijn dan 1,5 uur los. Normaal worden ze ook nog wel eens gelapt maar met de warmte is dit overgeslagen.

Deze duivin stamt af van Braad de Joode duiven via Hans Hak en Verkerk en Schaerlaeckens duiven via de comb. van Heteren.

Stamboom winnares.

Ze krijgen de gehele week Galaxy light van Beyers en naar de vluchten toe wordt er opgevoerd met Galaxy Energy.

De Gebroeders hebben voor de jonge duivenvluchten 50 jongen gekweekt, hiervan zijn er nu nog 44 over, dit geeft de burger moed. Er zat nog een groep klaar om in te stappen op de 2e of 3e (binnenlandse) vlucht. Dit gaat echter door de wisselingen in het programma (door de hitte) niet meer lukken. Deze zullen dan ook op de natour mee gaan.

Nogmaals gefeliciteerd en vanaf deze plaats wens ik jullie dan ook veel succes op de volgende vlucht vanuit Bierges !

Frank Vunderink