Geert Ros uit Delden wint Dizy le Gros van 27 juni 2020

Geert Ros met topduivin Diana

Geert Ros uit Delden, lid van Duivensport Centrum Borne wint Dizy le Gros.

Afgelopen weekend was o.a. slecht weer voorspeld, andere afdelingen hebben de inkorvingen al verplaatst en zouden bij voorbaat al op zondag gaan lossen.

’s Ochtens kwamen er meldingen dat het weer nog niet goed genoeg was, toch konden ze om 10:00 uur los. Dat er hoge snelheden te verwachten waren was bekend.

Vorige week won Geert Ros de 3e in de CC4 (1e Duivensport Centrum Borne). Deze duivin (Diana) stond dan ook als 1e getekende daar ze een week eerder ook de 1e in de vereniging was.

NL18-1522535 – “de Issoudun”

Toch wist een andere duivin Geert te verrassen, hoewel ze dit al wel vaker gedaan heeft. Deze duivin “de Issoudun” met ringnummer NL18-1522535 won vorig jaar al de 1e NPO afd. 9 Noord.
In de gehele afdeling was zij 7e NPO.

Deze duivin is gekweekt uit 2 duiven van Justin Bartelink (Borne). Deze duiven komen uit de Bourges lijnen van Dirk van Dyck via Herman Dijkstra uit Beckum.

Als we naar het hokbestand van Geert kijken komen we sowieso al veel uit deze lijnen tegen, het was dan ook al 15 jaar geleden dat Geert voor het eerst aanklopte bij Herman Dijkstra.

Daarnaast zitten er duiven van Bennie Nijhof uit Hengelo, Jan vd Pasch en Ben Pieper uit Borculo.

Nu Geert meer tijd heeft voor de duiven door zijn pensioen zijn er ook plannen gemaakt voor de marathon. Door werkomstandigheden kan clublid Tonnie Bunte dit jaar niet deelnemen aan de vluchten. Tonnie heeft een waardevol kweekhok met vooral Frank Zwiers duiven.

Geert heeft de “taartjongen” van Tonnie overgenomen, deze zijn tot nu toe op alle vluchten mee geweest en worden straks op de overnachtvluchten gespeeld.

Na afgelopen december gekweekt te hebben zijn de duiven eind januari op weduwschap gegaan, wel zijn ze zoveel mogelijk los geweest, Geert geeft aan extra scherp op de gezondheid te zijn.

Geert speelt totaal weduwschap, de duiven gaan nu 2x per dag los en vliegen ongeveer een uur, hoewel de vlag nu af en toe wel nodig is. Toch zul je geen duiven op het dak vinden bij Geert. Als ze gaan zitten moeten ze naar binnen, ook bij de jonge garde.

De duiven zijn verduisterd tot de langste dag, dit ook i.v.m. de corona crisis.

De duiven krijgen diverse mengelingen van o.a. Matador en Beijers. Er worden voor het inkorven ook diverse “trucjes” uitgehaald om te blijven motiveren.

Tot slot wil Geert ons laten weten dat hij blij is dat we ondanks de corona crisis nog zo’n mooi programma hebben gekregen, een positieve liefhebber dus.

Geert van harte gefeliciteerd !

– Frank Vunderink

Johnny Bekkedam en Martin Blockhuis (De Lutte) winnen eerste prijs op Dizy-le-Gros van 20 juni 2020

Op de uitslag treft u de naam J.G.H. Bekkedam aan. Achter deze naam gaat een combinatie schuil. De combinatie bestaat uit Johnny Bekkedam en Martin Blockhuis. Johnny (63) is metselaar van beroep. Sinds enige jaren is hij ZZP-er. Daarvoor was hij mede-eigenaar van een metselbedrijf. Martin (56) werkt als supervisor logistics bij een bedrijf in Oldenzaal. Ze zijn sinds 1980 lid van de P.V. De Zwaluw in Oldenzaal. Tot aan zijn veel te vroege en plotselinge overlijden, in oktober 2015, maakte de jongere broer van Johnny, Henk, ook deel uit van de combinatie. Martin was een kameraad van Henk.

De hokken staan bij Johnny in de tuin. In het begin van dit decennium heeft het trio zich via een kennis van Johnny een aantal kinderen van “De Wondere Dirk” van Anton Ruitenberg en enkele rechtstreekse duiven van C. en G. Koopman (Ermerveen) aangeschaft. Uit die duiven zijn verschillende duiven gekweekt die goed waren voor 10 à 12 prijzen, waaronder eerste prijzen, per seizoen!

Over de winnares van de eerste prijs van Dizy-le-Gros, de NL-18-1552038, valt het volgende te vertellen.

Bij die rechtstreekse duiven van C. en G. Koopman zat ook de doffer NL-2007-1377100. Deze doffer heeft zijn stempel gedrukt op de kolonie van Johnny en Martin. Zo is hij aan moederskant de grootvader van de winnares. Deze 100 Koopman, zoals Johnny en Martin hem noemen, komt uit de koppeling 06-883 en 06-889. De 06-883 komt uit een zoon van de Branco x Annelies en uit een dochter van Black Power x Lei. De 06-889 komt uit een zoon van Den Dromer x een kleindochter van Farah Diba. Allemaal illustere namen dus!

De grootmoeder aan moederskant is de NL-10-1165686. Zij is een rechtstreekse van Anton Ruitenberg. In haar naam zit haar afstamming: De 686 dochter Wondere Dirk. Deze Wondere Dirk (NL-03-5343048) is, zoals u waarschijnlijk wel weet, een zoon van de Kleine Dirk van C. en G. Koopman! De Kleine Dirk is uitgegroeid tot de stamvader van het hok Koopman! De moeder van de 10-686 is de 02-402. Zij is rechtstreeks afkomstig van Hubert Schroyens (Itegem B.).

Het koppel 100 Koopman x De 686 dochter Wondere Dirk heeft in 2012 de moeder van de NL-18-1552038 gegeven. Zij heeft het ringnummer NL-12-1195555. De Vier Vijfjes dus! In haar glansrijke carrière heeft ze onder andere de volgende prijzen gevlogen: Tongeren 2/8626, Venlo 14/8938, Nijvel 12/1225 en Nijvel 64/5628. 

De vader van de NL-18-1552038 is de NL-12-4413506. Deze doffer is afkomstig van Gert Rotman uit Beuningen (Ov). De ouders, grootouders en overgrootouders zijn van de stam van Marcel Aelbrecht uit Lebbeke (B). Deze Marcel Aelbrecht haalde zijn duiven bij zijn buurman De Rauw-Sablon. Marcel Aelbrecht behaalde gigantische successen met zijn De Rauw-Sablon-duiven. Zo schreef hij onder andere de volgende titels op zijn naam:

1e Algemeen Kampioen van België KDB 2006
1e Algemeen Kampioen van België KBDB 2005
2e Algemeen Kampioen van België KBDB 2003
1e Nat. Kampioen Fond KBDB 2006
1e Nat. Asduif Fond KBDB 2003 (met de Patron)
3e Nat. Kampioen Grote Fond KBDB 2005
4e Nat. Kampioen Fond KBDB 2005
8e Nat. Kampioen Fond KBDB 2007.

Als jonge duif heeft de 18-038 van de zeven inkorvingen zes prijzen gevlogen. Als jaarling ook enkele niet bijzondere prijzen. Blijkbaar is ze nu tot volle wasdom gekomen gezien haar bijzondere prestatie!

De duiven krijgen doorgaans Beijers Sport Light Galaxy. Aan het eind van de week wordt dit aangevuld met Energy van Beijers. Johnny en Martin spelen totaal weduwschap. Ze hebben ongeveer 30 duiven waarmee aan de vluchten wordt deelgenomen. Enkele duivinnen hebben geen doffer, ze gaan mee als zogenaamde non. ’s Morgens laat Johnny’s vrouw, Adèle, de jonge duiven los. Zij haalt ze ook weer binnen als ze terug zijn. Op dit moment hebben ze nog 27 jonge duiven. Op een dag in mei zijn er ongeveer 20 achtergebleven. ’s Avonds vliegen eerst de weduwnaars en daarna krijgen de duivinnen de vrijheid vanaf ongeveer half zeven. Die volgorde hebben de liefhebbers uit De Lutte met elkaar afgesproken om te vermijden dat doffers de duivinnen van een dorpsgenoot opzoeken!

Vanaf deze plaats wil ik Johnny en Martin succes wensen voor de rest van het seizoen! Gelet op de aanwezige kwaliteit kan het zomaar zijn dat ik nog een keer naar De Lutte moet!

Albert Bartelink.

PS: Op de foto staat Martin met de duif in de hand.

Vincent Bonnes (De Lutte) wint eerste en tweede prijs op vitessevlucht Étrouengt van 13 juni 2020

Vincent is sinds eind 1986 lid van de P.V. De Zwaluw te Oldenzaal. Hij is in april 50 jaar geworden. Ongeveer sinds het begin van deze eeuw is hij ieder jaar bij de kampioenen! De ommekeer kwam voor het grootste deel door de aanschaf van enkele duiven op de totale verkoop in 2000 van Eric Bartelink (voorheen Oldenzaal).

Hij heeft vrijdagavond 60 duiven (24 doffers en 36 duivinnen) ingekorfd. Vincent speelt totaalweduwschap met doffers en duivinnen. Van deze 60 duiven hebben er in onze CC 43 het papier gehaald.

De duivin NL-18-1552489 was de eersteprijswinnares! Zij is een volle zus van Bruno (zie de website van Vincent). Bruno vloog als jaarling onder andere 1e NPO Noord Pithiviers (4872 d.) en 9e NPO Noord Gien (3611 d.)! Het is een prachtige duivin die van haar vader, Rocky, de rode kleur heeft geërfd. Rocky is afkomstig van het hok van Stefaan Lambrechts (Nijlen België). De moeder is Irma. Een foto van haar staat op de home-pagina van de site van Vincent. Zij is eigen kweek. 

De winnares van de tweede prijs is de NL-17-1741913. Haar vader en moeder zijn de 672 en de 678. De 672 komt uit de 949 en de 110. 

De 949 is een zoon van Erben. Erben (04-617) is wellicht de beste duif die Vincent ooit op zijn hok heeft gehad! Erben vloog liefst 7 (zeven!!!) keer de eerste prijs in de vereniging! Daarnaast was hij in 2005 en 2006 de eerste Asduif in de voormalige CC1 De Grensstreek. In zijn glansrijke carrière won Erben maar liefst 47 prijzen! De afstamming van Erben kunt u vinden op de site van Vincent. De moeder van de 672 is de 110. Kortheidshalve verwijs ik u voor de afstamming naar de site van Vincent. Ook voor de afstamming van de moeder van de 913, 14-678 genaamd Daisy, verwijs ik u kortheidshalve naar de site van Vincent. Wel wil ik nog opmerken dat de grootmoeder van Daisy de Superkweekster is. Deze Superkweekster heeft in het begin van deze eeuw verscheidene kampioenen op de wereld gezet!

De 913 heeft ook al meerdere mooie prijzen op haar conto staan. Een daarvan wil ik noemen: de 1e NPO Noord Gien (2649 d)!

Vincent heeft tot voor enkele weken terug zijn oude duiven verduisterd. Het resultaat van die verduistering is dat de duiven nog niet met de pennenrui zijn begonnen. Dat betekent dat ze ook op de laatste vluchten van dit seizoen met een redelijk volle vleugel inzetbaar zijn! 

Vanaf deze plaats wil ik Vincent succes wensen voor de rest van het seizoen. Ik reken er op dat ik nog wel een keer richting grens moet!

Albert Bartelink.

PS: Op de site van Vincent (www.vincentbonnes.nl) kunt u de afstamming van de hierboven genoemde duiven lezen.

Hennie Klein Nijenhuis wint de eerste wedvlucht vanuit Dreis Bruck !

Hij kwam volgens Hennie helemaal uit de verkeerde hoek om vroeg te kunnen zitten, toch pakte zijn ‘180’ de eerste prijs in de CC4 van Dreis-Bruck tegen 3375 duiven en een derde tegen 15607 duiven in de Afdeling 9 ( noord)

Hennie Klein Nijenhuis is voorzitter van de Luchtreizigers uit Hengelo en zat afgelopen zaterdag in de richting van ‘het zout’ (voorheen AKZO)  te turen in de verwachting dat daar een vroege duif vandaan moest komen. 

De week ervoor kwamen ze ook over ‘het zout’ en pakte Hennie al een eerste in de vereniging en een 5de in de CC4 van Kerkrade met zijn ‘200’. De winnaar van deze week pakte toen een 14de van ruim 3300 duiven.

Van Kerkrade pakte Hennie: 5, 14, 21, 22, 24, 50, 54, enz in de CC, reden genoeg dus om nu weer met vertrouwen de duiven op te wachten.

Hennie verwachtte duiven afgelopen zaterdag rond 9.00 uur, toen zijn ‘180’ om 9.04 op de plank viel ging Hennie er nog vanuit dat ze in de hoek van De Lutte hem voor zouden zitten, dit mede door waar de ‘180’ vandaan kwam. ( Noord-Oost). 

Naast de 1ste prijs pakte Hennie geweldig!  5, 19, 21, 23, 36, 93 enz.

De ‘180’ is van 2017 en heeft al diverse hele vroege prijzen gepakt en komt uit een geweldig koppel, de 94 x 95.  De lijnen uit dit koppel voeren terug naar Hans Dekkers uit Hedikhuizen x Pieter Veenstra uit Drachtstercompagnie.

Diverse nazaten uit dit koppel hebben al van zich doen laten spreken door veel vroege prijzen en duifkampioenschappen in de voormalige CC4.

Dit topkoppel heeft Hennie mede te danken aan Bert en Martin Aaftink uit Hengelo.

Hennie speelde decennia lang met zijn Klakken bij de kampioenen. Langzamerhand liepen de prestaties echter terug. Dit was ook wijlen Martin Aaftink niet ontgaan. Zijn broer Bert had bij Martin aangegeven te veel duiven te hebben en wilde van een aantal afscheid nemen. Hennie heeft uiteindelijk 7 duiven bij Bert meegenomen die maakten meteen het verschil. 

Twee zijn er helaas ten prooi van een kromsnavel gevallen, de andere 5 zijn na hun imposante vliegcarriere in zijn kweekhok beland. Inmiddels werken daar ook drie succesvolle broers van de ‘180’ aan de toekomst van de vliegploeg.

Het laat zich raden dat ook voor de ‘180’ in de toekomst een plekje vrijgemaakt gaat worden.

Hennie Proficiat!

Frans Strikker