Comb Seelen wint ook Melun

Hans en Robert Seelen

Zaterdag 14 september werd de laatste jonge duiven vlucht vervlogen vanaf Melun.
De combinatie had er 4 mee waarvan er 2 in de prijzen vlogen in de CC.
Om 16.28.50 viel plots de jonge rode doffer, de 013, op de klep. Robert had hem niet zien vallen.
Deze doffer werd ingekorfd op eieren en vloog al zn 9e prijs dit seizoen. Hij vloog in de club al een 1e , 2x een 2e, 2x een 3e en een 5e plaats. De broer van deze doffer is ook geen onbekende in de CC want die vloog ook 8 prijzen bij elkaar waaronder een 1e, 9e en een 22e in de CC.
Dit beloofd wat voor volgend seizoen!!

Door: Harold Vlaskamp

Niergnies van 14 september: tweede overwinning op een rij voor Karel en Kas Meijers uit Ootmarsum!

Kas en Karel voor het duivenhok.

Met de overwinning van afgelopen zaterdag hebben vader en zoon voor de vierde keer gezegevierd in CC4 Hart van Twente! Eerder dit seizoen heeft de combinatie al overwinningen geboekt op V18 Bierges van 27 april, V27 Tilburg van 6 juli en N36 Quiévrain van 7 september. Op Bierges won de combinatie ook de tweede prijs en op Quiévrain naast ook de tweede, ook  de derde prijs. Nu dus ook weer goud en zilver!
Vorige week heb ik beide mannen aan u voorgesteld. Hier kunt u dat nog eens nalezen. Ik wil het nu met u hebben over de winnaressen van de eerste en de tweede prijs.
Waren vorige week drie jongen voorop, nu waren dat twee oude duivinnen. De winnares van de eerste prijs is de NL-17-1743820. Deze duivin heeft ook al de wedvlucht V17 Bierges van 27 april op haar naam gezet! Op die wedvlucht heeft ze 3339 duiven haar staart laten zien! Onder andere door deze prestatie is ze Kampioen Vitesse geworden in CC4 Hart van Twente. Op de Vitesse heeft ze niet gemist! Van de zeven natoervluchten heeft ze vijf prijzen gevlogen. In haar afstamming kom je zowel de duiven van Leo Heremans als van Stefaan Lambrechts tegen.
De tweede duif is de NL-18-1554888 (zie afstamming). Haar vader is de inmiddels beroemde “Juan Carlos”. Deze doffer is afkomstig van Leo Heremans. Hij is een kleinzoon van de “Olympiade 003”. Wat de “Juan Carlos” inmiddels aan eersteprijswinnaars op de wereld heeft gezet grenst aan het onvoorstelbare! Hij is vader van onder andere:

1e Asduif Kring 2 Natour 2016
1e Asduif Kring 2 Natour 2012
1e Chimay 17.526 duiven
1e Nijvel 4.411 duiven
1e Maaseik 2.144 duiven
1e Strombeek 1.184 duiven
1e Quiévrain 329 duiven
1e Peronne 214 duiven
2e Duffel 4.984 duiven
2e Nijvel 4.411 duiven
2e Nijvel 1.573 duiven
3e Nijvel 5.825 duiven
Grootvader is hij van onder andere:
1e Asduif Afdeling 9 Midfond 2014
1e Asduif Kring 2 Vitesse 2013
1e Nijvel 5.825 duiven
1e Loan 1.390 duiven / 2e 5.747 duiven
1e Quievrain 124 duiven / 2e 3.189 duiven / 8e 13.404 duiven
5e Duffel 4.564 duiven
4e Tilburg 1.219 duiven / 15e 5.418 duiven.

De moeder van de “Drie Achtjes” is afkomstig van Luc van Mechelen. In haar afstamming komen we duiven tegen van Ad Schaerlaeckens. Enkele van de laatste aanwinsten van de combinatie komen rechtstreeks van deze columnist van het bekende sportblad De Duif.  

Eerdere prestaties van de “Drie Achtjes” zijn:6e Quiévrain 1.068 duiven / 26e 10.492 duiven
6e Bierges 1.524 duiven
11e Quiévrain 621 duiven / 11e 3.189 duiven
26e Duffel 922 duiven / 47e 4.564.

Onder andere bovengenoemde prestaties hebben geresulteerd in de volgende kampioenschappen in CC4 Hart van Twente:
3e Onaangewezen Vitesse;
1e Aangewezen Vitesse;
1e Onaangewezen Natour;
1e Aangewezen Natour;
1e Asduif Vitesse NL-17-1743820;
1e Asduif Natour NL-16-1176118;
2e Asduif Natour NL-18-1554854;
3e Asduif Natour NL-17-1743722.

Vorige week heb ik een goede raad van Karel voor de liefhebber als mens opgenomen. Dit keer wil ik u een goede raad van Karel meegeven over de duiven.
Zoals u ongetwijfeld heeft opgemerkt zijn geen prestaties op jongeduivenvluchten vermeld. Aan de vluchten voor jonge duiven heeft de combinatie niet deelgenomen. Vlak voor de start van de vluchten voor jonge duiven werden de jongen van Karel en Kas ziek. Karel is van mening dat de duiven minimaal vier à vijf weken nodig hebben om te herstellen! Iets om te onthouden voor volgend seizoen!
Ik wil besluiten met de combinatie nog veel succes te wensen in de diverse competities als WHZB/TBOTB!

Door: Albert Bartelink.

Goud, zilver en brons op één na laatste natourvlucht (Quiévrain) van 7 september voor Karel en Kas Meijers uit Ootmarsum!

Kas en Karel voor het tuinhok.

Eerder dit seizoen heeft de combinatie op de Vitesse al twee overwinningen geboekt. Dit was op V18 Bierges van 27 april en V27 Tilburg van 6 juli.
Op Bierges won de combinatie ook zilver! Goud, zilver en brons is dus ook voor Karel en Kas een nieuwe ervaring! Hoewel u op deze site al eerder iets over hen heeft kunnen lezen, wil ik toch beginnen met beiden aan u voor te stellen.

Karel is een 70-jarige voormalige dierenarts. Hij woont in het centrum van Ootmarsum. Kas, de zoon van Karel, woont aan de rand van Ootmarsum (Nutterseweg) in een voormalige boerderij.
Achter de boerderij staan de duivenhokken. Kas is begin veertig en professioneel duivenliefhebber. Hij heeft dus van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Minimaal twee maal per dag komt Karel op de fiets naar de hokken om samen met Kas de duiven te verzorgen.
Gelet op de grootte van de kolonie gaat er veel tijd zitten in de verzorging. Karel neemt ook het lappen van de duiven voor zijn rekening. Onlangs heeft de combinatie z’n duivenaanhanger verkocht en een bestelauto aangeschaft.
Het vervoeren van de duiven gaat op die manier handiger.
Hoewel de combinatie zowel oude duiven als jonge duiven meehad op Quiévrain, waren de eerste drie jongen.
Zoals u zich waarschijnlijk nog kunt herinneren, heeft de combinatie vorig jaar met hun Olympic Nicole deelgenomen aan de Olympiade in Poznan. Na een imposante vliegcarrière hebben vader en zoon Olympic Nicole niet verkocht, maar naar het kweekhok verplaatst. Op dat kweekhok verblijven ook nog de ouders van Olympic Nicole! Dat dit een goed beleid is geweest, blijkt uit het volgende. 

De eerste duif, de NL-19-1340885, is een dochter van Olympic Nicole! 
De tweede duif, de NL-19-1340751, is een kleinkind van Olympic Nicole.
De derde duif ten slotte, de NL-19-1340772, is een volle broer van Olympic Nicole!

Voor de stamkaarten van het winnende drietal verwijs ik u kortheidshalve naar Pipa.
De “751” is een jong van de eerste ronde. De eerste ronde wordt “op de deur” gespeeld. De beide andere jongen zijn van de tweede en derde ronde. Deze ronden worden niet gescheiden gespeeld.
Tot slot nog een goede raad van Karel: stop met roken! (Karel is een klein jaar geleden ook gestopt!)
Ik besluit met Karel en Kas nog veel succes te wensen voor de laatste natourvlucht! Danken wil ik hen voor de prettige ontvangst!

Door: Albert Bartelink.

Combinatie Kolenbrander wint zware jongeduiven vlucht vanuit Sens !

Wim en Sebastiaan voor het Buitenhuis hok.

Op een late zomeravond 3 september reed is ’s avonds richting de westkant van Borne om de Combinatie Kolenbrander te bezoeken. Afgelopen week wonnen zijn het Midfond Jonge duiven concours in de CC4 Hart van Twente.

Borne is een Twentse forensengemeente ten noordwesten van Hengelo in de Nederlandse provincie Overijssel. Mensen uit Borne hebben in Twente de bijnaam Melbuul (Twents voor meelzak). Tot het eind van de 18e eeuw was Borne een onwelvarende plattelandsgemeente. In 1828 stichtte een Duitse jood, Salomon Jacob Spanjaard, een bedrijf, wat uitgroeide tot een van de vele textielfabrieken in de regio Twente. De bekendste telg uit de familie Spanjaard was Jacob Spanjaard, die de fabriek in de eerste decennia van de twintigste eeuw leidde.
Eerder waren we in Borne al op bezoek bij de Combinatie Seelen, Combinatie Blokhuis, Justin Bartelink en Harrie Helming.

De combinatie bestaat uit Wim Kolenbrander (63) en zijn zoon Sebastiaan Kolenbrander (37).
Waar Wim vroeger een eigen onderneming had in de installatie branche is hij nu met pensioen en heeft dan ook alle tijd voor de duiven, Sebastiaan is ZZP’er als hovenier en dan ook de vakman voor elke tuin. De combinatie speelt vanaf het erf van Wim en zijn vrouw in Borne op een schitterend lichtbruin Buitenhuis hok, Sebastiaan woont met zijn vrouw Miranda en dochter Tessa in Harbrinkhoek. Door zijn werk gaat Sebastiaan elke ochtend vroeg uit de veren, toch wordt er elke ochtend tijd gevonden om eerst de duiven te trainen en verzorgen in Borne.

Het seizoen 2019 kende natuurlijk al een wat stroef verloop qua weer op de zaterdagen. Toch was de combinatie er elke week wel weer bij, vlogen ze geen top 3 in de CC dan vaak wel vroeg in de vereniging. Zo vlogen ze eerder al een 2e prijs op Morlincourt.

De winnende duivin.

De winnende duif van de combinatie is de NL19-1313509 een prachtig blauw bont duivinnetje. Aan vaders kant vinden we de basislijn van de combinatie terug, de combinatie van Hennie la Grouw en Geert Ros. Deze combinatie bracht al veel goede duiven voort, waaronder een 1e en 3e NPO en nu dan de overwinnaar op de zware vlucht Sens, voor de combinatie toch 518 kilometer.
Wat de prestatie mede uitzonderlijk maakt is dat zij slechts 4 duiven mee gaven op deze vlucht, 3 van de 4 duiven speelden zich in de prijzen (naast de 1e ook de 6e en de 18e in de CC).

Verder zitten er bij de Combinatie op het kweekhok duiven van Gebroeders Ellenbroek, Jan Morsink, Justin Bartelink, M & M Kramer, Koos Tjeerdsma en de Combinatie Lokhorst. Op dit moment bevolkt het kweekhok nog 12 koppels, dit zal teruggebracht worden naar 9 koppels.

De oude duiven worden bij de Kolenbranders 2x per dag getraind, ’s ochtends een uur en ’s avonds een uur. Doordat de duiven goed trainen hebben ze ook een uitgebalanceerd dieet nodig. Hierin voorziet de lijn van de Firma Beyers.
Begin van de week wordt er Galaxy light gevoerd, richting eind van de week wordt er opgevoerd met de Koopman All-in-one.  Daarnaast wordt er dagelijks vers grit en roodsteen aan de duiven gegeven. Bij thuiskomst zitten er elektrolyten in het water,
’s avonds BS of SA mix ter ontsmetting. Hierna komt er knoflook in de drinkpan waarna de drinkpan ook alleen bijgevuld wordt. Op de dag van inkorving krijgen de duiven weer schoon water.

De verzorging van de jonge duiven ligt voor 90% bij Wim, Sebastiaan wil ze nog wel eens wegbrengen voor zijn vader maar voor de rest bemoeid Sebastiaan zich vooral met de oude duiven.

Medisch gezien laten ze niets aan het toeval over, Sebastiaan rijd elke 2 weken richting Wezep naar dokter Wolff om de duiven na te laten kijken. Elke 3 weken krijgen ze een geel pil opgestoken.

De oude duiven worden op weduwschap gespeeld, de jonge duiven zijn niet gescheiden, de winnende jonge duif zat dan ook op aangepikte eitjes, dat dit een goede stand voor het duivinnetje is mag voor zich spreken !

Heren bedankt voor het hartelijke ontvangst en veel succes op de laatste vlucht !

Door: Frank Vunderink

Frans Mulder wint Bierges tegen 1524 duiven !

Frans Mulder uit Beckum

Veel liefhebbers uit de regio kennen Frans van de uitschieters met de jonge duiven op de tegenwoordige geheten Midfondvluchten jonge duiven. Helaas moest hij deze dit jaar laten schieten wegens de grote verliezen onder zijn eigen jonge duiven.

Elk jaar goed voor meerder eerste prijzen in de vereniging, dit jaar al weer 5 stuks op meerdere disciplines bij de Zwarte Doffer in Beckum. Vliegt met zijn duiven dit seizoen voor het laatst op zijn huidige adres. Ondertussen is hij enkele tientallen meters verhuist naar de nieuw gebouwde woning, waar hij voor het komende seizoen nog een nieuw duivenverblijf moet bouwen. Dit ziet hij als een leuke uitdaging en hobby. Hopelijk weer met dezelfde goede resultaten als het vorige.

De duivin 2018-1543691 die de CC overwinning op zijn naam schreef, stamt af van zeer betrouwbare duivenlijn in zijn hok. Namelijk de videolijn X een doffer verkregen op een bon van John Vasterink. Wel moet even vermeld worden dat de videolijn zijn oorsprong kent in de Frits Dijkstra duiven. Een zeer goed kweekkoppel dat elk jaar weer voor een goede nazorg zorgt.

Bij aankomst van de duif was de eigenaar zelf nog druk aan het dakdekken op de dakkapel, wat de binnenkomst wel enkele minuten deed vertragen. De duif is gespeeld op een jong van 10 dagen, dit heeft haar blijkbaar zo gemotiveerd, dat dit tot dit prachtige resultaat heeft geleid.

De verzorging bestaat uit: voor in de week lichte voeding en later in de week zwaarder met de merken Garvo en Vanroybaeys. Tevens enkele dagen in de week Knoflook in het water en voor de rest niet veel poespas. Volgens Frans heeft de afdeling ’s lossing mede bijgedragen aan dit mooie resultaat.

Frans nog gefeliciteerd met dit mooie resultaat.

Door: Martien Morsink