Duivin NL-15-1331091 van Piet Oude Nijhuis (Oldenzaal) snelste duif van Orange (923 km) van 26 juli!

De winnares zit op het hok van de zeventiger Piet Oude Nijhuis uit Oldenzaal. Piet heeft al vanaf zijn prille jeugd duiven. Eerst tot aan zijn huwelijk (1977) samen met zijn vader aan de Heideweg. In de loop der jaren heeft Piet zich gespecialiseerd in de overnachtingsfond. Zijn broer Henk speelt sinds enige jaren ook bijna uitsluitend overnachtingsfond. Zijn helaas in 2007 overleden broer Herman gaf de voorkeur aan vitesse-midfond. Vanaf 1977 is hij lid van P.V. De Zwaluw Oldenzaal. Een van de beste resultaten in het verleden was de eerste prijs op Bergerac Rayon Noord in 1986! Dat de P.V. De Zwaluw ook toen al één van de beste verenigingen van Twente was wordt wel bewezen door het feit dat Hendrik Oude Nijhuis (geen familie) de tweede prijs op dat concours behaalde! Een resultaat uit een recenter verleden: eerste prijs op Bergerac van 31 juli 2015 in Kring 2 van Afdeling 9 van 634 duiven (3e van 2637 duiven Afdeling 9).

Piet geniet sinds een aantal jaren van zijn pensioen. Hij heeft gewerkt bij de WoningBouwvereniging Oldenzaal (WBO). Hij had daar de functie van huismeester in de binnenstad. Daarvoor was zijn beroep stucadoor. Dat beroep kon hij niet langer uitoefenen door problemen met zijn rug en schouders.

Zoals in de kop is vermeld is de “091” een duivin. De vader is afkomstig van (wijlen) Herman Aellerinck uit Haaksbergen. Omdat Herman geen afstamming bijhield is over deze doffer helaas verder niks bekend. Wel heeft Piet deze doffer verscheidene keren gespeeld op de overnachtingsfond met goede resultaten. Een havik heeft zich er enkele jaren geleden over ontfermd!

Van de moeder van de “091” kan beduidend meer aan het papier worden toevertrouwd! Haar ringnummer is NL-13-1766997. Als jonge duif is zij gespeeld. Omdat Gert Jan Beute haar beoordeelde met een 8 1/2 en Piet het advies gaf om haar niet meer te spelen, heeft Piet dat advies in eerste instantie opgevolgd. Middenin het seizoen 2015 besloot Piet echter om haar toch te testen. Na enkele korte vluchten heeft hij haar ingezet op Bergerac. Dat resulteerde in de hierboven vermelde kopprijs op Bergerac! In de aderen van de “997” stroomt nog het bloed van een duif van Slotboom uit Den Haag. Die duif heeft Piet gekregen nadat een hond het hok was binnengedrongen en daar een groot deel van de duiven had afgeslacht. Meerdere liefhebbers hebben Piet toen aan jonge duiven geholpen. Ook stroomt door de aderen van de “997” nog het bloed van de oude duivenstam van de vader van Piet en van de NL-00-1356644 van de Gebr. van Langen uit De Lutte (ziewww.gebroedersvanlangen.nl).

Dat de “091” niet aan haar proefstuk toe was bewijzen de volgende resultaten:

2-6-17 Limoges 18e van 279 duiven;

15-7-17 Orange 3e van 396 duiven;

5-8-17 Cahors 9e van 302 duiven;

31-5-19 Limoges 125e van 1418 duiven;

22-6-19 Perigueux 35 van 2644 duiven.

En nu dus:
26-7-19 Orange 4e van 798 duiven.

In de tussenstand met betrekking tot het duifkampioenschap overnachting van dit jaar levert dat het volgende op:

CC4 Hart van Twente: 1e;

Afdeling 9: 3e.

Qua verzorging houdt Piet het simpel: ‘s-morgens schoonmaken en voeren. Altijd volle bak.

Evenals veel fondspelers laat Piet zijn duiven ‘s-avonds verplicht trainen. Dit duurt ongeveer een uur. Hij start ongeveer twee uur voor het donker wordt.

Op de foto staat Piet met de winnares. Ondergetekende heeft haar maandagmorgen in handen gehad. Ze stond nog op zeven oude slagpennen, aan een kant is ze een elfpenner. Ze was al weer kogelrond. Uitstekend hersteld dus!

Vanaf deze plaats wil ik Piet nog veel succes wensen op het sluitstuk van de overnachtingsfond: Bergerac. Danken wil ik hem voor de prettige ontvangst!

Door: Albert Bartelink.

Dubbele overwinning Comb Seelen uit Borne

Chateaudun:

De broers werden afgelopen zaterdagmiddag compleet verrast toen er een duif als een nieuwe
jsf straaljager kwam aandonderen. Om 14.34.32 werd de 18-1522394 geconstateerd. Ze hadden de duiven later verwacht. Deze duif werd geboren in september 2018, als jong dus niet gespeeld.
De duif werd dit jaar op de programmavluchten opgeleerd en dat niet zonder succes, zo vloog de duif oa bij de Reisduif Borne 3 x een 1e, 2x een 3e , en een 6e plek. In groter verband oa een 3e van 4053, een 4e van 1629 en een 18e van 3340 en nu een 7e NPO. Deze duif komt uit hun superkweker die afkomstig is van Ad van Veen.

Quievrain

Op Quievrain was de overwinning in CC-4 voor de comb Seelen. Het verloop was in het begin moeizaam maar uiteindelijk ontbrak er s-avonds maar 1 duif.
Dit verduisterd jong is een zus van de doffer die vorig jaar het NPO-concours won van Chateaudun en werd gespeeld vanaf het schapje.
De vader is uit de lijn Paulien via Jan Morsink Marle. De moeder komt uit samenkweek met de gebr. Leideman en de NPO winnaar Ablis van de combinatie zelf.

Door: Harold Vlaskamp

Frans Strikker wint met z’n topduif de uitgestelde vlucht van Quievrain 21 juli

Frans had via Compuclub gezien hoe laat Peter Janssen gedraaid had en wist dat hij rond 5 voor 11 moest draaien voor een vroege duif.
Frans zelf heeft hem niet zien aankomen, maar zijn vrouw wel, want die zag hem nog net in de boom landen.

Bijna alle duiven bij Frans landen eerst in de grote eik die vlak voor het hok staat, om daarna naar beneden op de klep te landen.

De winnaar de ‘028’ komt uit twee rechtstreekse Ebben duiven van de combinatie Will & Falco Ebben uit Beneden – Leeuwen.
De moeder is een halfzus van de winnaar van Sector 3 Chateaudun 2018 de ‘Linus’
Beide ouders van de moeder, wonnen een eerste NPO.
De vader van de ‘028’ komt uit de Evolutionisten x De Edgar, uit dit koppel komen 7 duiven die top 10 NPO gevlogen hebben.
De ‘028’ en zijn nestmaat de ‘027″ hadden het als jonge duif zeer moeilijk.
Beide duiven deden er anderhalve week over om weer thuis te keren van de africhting vanuit Lievelde.
Na een paar weken langzaam weer in kleine stapjes africhten werd de ‘028’ met meerdere jongen gelost in Holten.
De ‘028’ vloog niet hoger dan de bomen langs de A1 en kwam toen ook pas anderhalve dag later weer terug.
Frans vermoede dat de duif toen iets van Coli of iets daarop lijkende heeft gehad, zonder dat dit echt zichtbaar was.
De doffer kon daardoor samen met zijn broer de ‘027’ niet eerder weer gespeeld worden dan op de bekende taartvluuchten.
Van deze taartvluchten kwamen de twee duiven zeer goed af, zeg maar gerust zeer vroeg.

Samen met volle broers en zussen hebben ze inmiddels diverse kopprijzen gehaald, voor de ‘028’ was dit de derde keer dat hij eerste was in de vereniging ” De Luchtreizigers”

Frans ik twijfel er niet aan dat we wel wat vaker op de stoep zullen staan i.v.m. een vroege duif.

Succes verder!

Door: Jan Leusenkamp

NL-16-1148617 van Herman Borgelink (Denekamp) snelste duif van Dax (1130 km) van 12 juli!

De winnaar zit op het hok van de midden-vijftiger Herman Borgelink uit Denekamp. Herman speelt al meer dan 30 jaar alleen overnachtingsfond. Hij heeft al vanaf zijn prille jeugd duiven. Vanaf 1975 is hij lid van P.V. De Snelvlucht Denekamp. Herman is de penningmeester in de club. Al jaren speelt hij met de besten mee. Dit doet hij in de VNCC (Vriendenclub Nationale Concoursen). Enkele hoogtepunten onder andere op landelijk niveau zijn 18e Bordeaux ZLU in 2001, 6e Nationaal Barcelona in 2004, 1e Nationaal St. Vincent in sector III in 2011, 1e Limoges VNCC in 2015 en ook 1e van Limoges VNCC in 2018! Een topliefhebber dus !!!

Herman is ondernemer: hij heeft een eigen bedrijf in diervoeders. Dit bedrijf oefent hij uit rondom de Borgelinkmolen aan de Lattropperstraat. Deze molen is aan het begin van deze eeuw prachtig gerestaureerd door de Molenstichting Lattrop-Tilligte. De molen is maalvaardig: er kan dus graan worden gemalen.

De winnaar is een doffer. Zijn vader is afkomstig van Jan Becker uit Nijverdal en zijn moeder is afkomstig van Amanuel Öz (voorheen Denekamp, thans Hengelo). Hij is gespeeld op eieren van tien dagen. Herman speelt alle duiven op nest. Van St. Vincent van deze jaargang arriveerde de doffer een dag te laat. Vorig jaar is hij twee maal mee geweest. Dit heeft geresulteerd in twee prijzen. Als jong heeft hij de taartvluchten afgewerkt.

Qua verzorging houdt Herman het simpel: ‘s-morgens schoonmaken en voeren. Altijd volle bak van Matador-fond en super-start. Daarnaast krijgen de duiven pinda’s en snoepzaad. De duiven die op dinsdag worden ingezet krijgen vanaf de zaterdag ervoor een vetrijke mengeling in hun bak.

Herman laat zijn duiven ‘s-avonds verplicht trainen. Dit duurt ongeveer een uur. Hij start een uur voor het donker wordt. Herman zegt dat 95% van de duiven dan goed traint: ze zijn een vol uur in de lucht. Dit systeem heeft Herman afgekeken van Jelle Jellema. Jelle heeft dat een keer uit de doeken gedaan op een forumavond in Oldenzaal ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de P.V. De Zwaluw. Overigens laat Jan Becker uit Nijverdal zijn duiven nog later trainen!

Op de foto hieronder staat Herman met zijn oogappel. Deze doffer is afkomstig van Koop Kiekebelt uit Drijber (Drenthe). Het is een zoon van de Ruffec-doffer. Vorig jaar op 19-jarige leeftijd heeft deze doffer nog bevrucht. Hij is vader en grootvader van meerdere goede duiven.

Vanaf deze plaats wil ik Herman nog veel succes wensen op de twee resterende vluchten: Orange en Bergerac. Danken wil ik hem voor de prettige ontvangst!

Door: Albert Bartelink

Eerste prijs op derde jongeduivenvlucht (Bierges) van 13 juli voor Harry Hellen uit Denekamp!

Harry is al jaren lid van De Snelvlucht Denekamp. Daarvoor was hij lid van de inmiddels opgeheven vereniging De Vredesduif Denekamp.

Sinds het overlijden van Gerrit Kamphuis is hij voorzitter.
Hij woont in het buitengebied van Denekamp in een ruime vrijstaande woning met een grote tuin vlakbij het industrieterrein Sombeek. Hij werkt als onderhoudsmonteur bij de St. Nicolaasstichting in Noord-Deurningen.
Evenals bij veel andere liefhebbers is het ook bij Harry met betrekking tot de jonge duiven “huilen met de pet op”. Harry heeft op de eerste vlucht (Beek en Donk) 53 duiven ingekorfd. Op de tweede vlucht, Tilburg, waren daar er nog 29 van over. Met een paar herintreders heeft hij er op Bierges nog 28 in kunnen korven. Van die 28 hebben er nu (maandagavond) 18 het thuishonk bereikt.
De winnaar (een doffer dus) is de NL-19-1315594. De vader is de CC-duif. Dit is de NL-13-1935272. Zijn naam is als volgt verklaarbaar. In de oude CC1 van Kring 2 werd jaarlijks om de kas te spekken een Jongeduivencompetitie gehouden. De kampioenen van het jaar daarvoor kregen elk een ring van een speciale serie. In het voorjaar werden dan de jonge duiven verkocht. In 2013 heeft Harry op die manier een jonge duif gekocht van Wim Tijkorte. De CC-duif heeft uitstekend gepresteerd. Op zijn erelijst staan onder andere de volgende prijzen: Peronne 8e/2094d, Peronne 7e/1555d en Quiévrain 8e/307. De voorouders van de CC-duif komen onder andere van de volgende hokken: Jan en Leanne van de Pasch, Gebr. van Langen, Vincent Bonnes en Wim Tijkorte zelf. De moeder van de winnaar is eigen kweek o.a. uit duiven van de Gebr. van Langen.
Harry heeft de jonge duiven gescheiden gespeeld. Daarmee is hij, nu er nog zo weinig in het hok zitten, gestopt.
Qua verzorging valt er eigenlijk weinig te melden. Harry mixt een zak Garvo-vlieg, een zak Matador-vlieg en een zak zuiveringsmengeling. Dit vult hij aan met een handje snoepzaad. Twee maal per week geeft hij Naturaline door het water. In het voorjaar geeft hij geregeld appelazijn door het water.

Een maal per week lapt de duivenmaat van Harry, Aloys Kamphuis uit Beuningen, de jongen van Harry en uiteraard ook zijn eigen jongen. De losplaats is dan meestal Vreden (Duitsland).
Ik wil besluiten met Harry nog veel succes te wensen voor de rest van het seizoen! Danken wil ik hem voor de prettige ontvangst.
Albert Bartelink.

Eerste prijs Dizy le Gros voor Hennie Klein Nijenhuis uit Hengelo !

Vorige week klopten de Luchtreizigers al tegen het venster met een 2 de, 3 de en 4 de plek in de uitslag op de vitesse vlucht uit Tilburg.
Deze week is het dan uiteindelijk raak voor de vereniging uit Hengelo met een eerste op Dizy-le-Gros. Hiermee hebben alle verenigingen van de CC 4 een eerste plek behaald.

De ‘199’ van voorzitter Hennie Klein Nijenhuis liep om 16.20.06 over de antenne. Hennie wist meteen dat het een vroege duif was ondanks dat de duif uit de verkeerde hoek kwam.

Vorige week zat Hennie al dicht bij winst in de CC4 met zijn ‘200’, inderdaad de nestmaat van de ‘199’. De ‘200’ was deze week de tweede duif van Hennie, een bijzonder koppel duiven dus!

De ouders van ‘199’ en de ‘200’ komen van Bert Aaftink uit Hengelo, broer van wijlen Martin Aaftink die decennia lang diverse kampioenschappen aan elkaar reeg.

De stamboom van de ‘199’ lijdt o.a naar topduiven van La Grouw, Van Doorn en Dekkers.
Voor Hennie was het dit jaar al weer de 6de eerste bij de Luchtreizigers, waarschijnlijk niet de laatste dit jaar…!

Hennie Proficiat!

Door: Frans Strikker

VIP’s André van Jim van Ingen de snelste van Chateauroux !

Afgelopen zaterdag werd nationaal Chateauroux vervlogen.
Dé dagfondvlucht van het jaar. In CC4 Hart van Twente wist Jim van Ingen beslag te leggen op de 1e prijs, en dit op een van de langste afstanden (730km / Lattrop).

Jim van Ingen met de winnende doffer.

Rond 16:00 uur begon het regenfront vanaf het noorden over de CC te trekken, de verwachting was dan ook niet dat er nog veel duiven zouden vallen in deze buien. Toch melde om 16:44 uur de topduif van Jim zich in de regen.

VIP’s André net na thuiskomst

VIP’s André staat nu 5e asduif in CC4 en heeft 2 of 3 vluchten thuis gezeten, maar nog niet gemist, hij heeft op 2 vluchten na iedere vlucht in de top-10 (9x dit jaar) gestaan bij De Othmarvliegers. Total: 1-1-1-2-3-3-4-5-6-6-6-7-7-7-7-9 etc

Afstamming van de winnende doffer

Voersysteem en Verzorging is het Verkerk systeem : Begin van de week Verkerk Light met beetje sport, eind van de week volop Verkerk Sport met beetje light.
iedere dag 3 soorten grit, P40, Tovo en Snoep Exclusief Verkerk

Iedere dag paar pinda’s, 2x in de week Travipharma Forte Vita in het water. Opvoeren voor fond wordt V-Power van DHP gebruikt. Daarnaast wordt er regelmatig hennep gevoerd.

Zaterdagavond worden mineralen van Röhnfried gegeven, zondag ochtend biergist Natural, maandagochtend biergist Natural, dinsdagochtend kruidenmix Röhnfried.
Dit wordt gemengd met Carni-Speed of Honing.

Bij dokter v.d. Sluis zijn de duiven gecontroleerd en hadden wat geel en iets slijm. Hiervoor zijn ze behandeld, en vorige week thuis gelaten, dit heeft blijkbaar goed uitgepakt !

Jim, van harte en op naar de top 10 van de Afdeling !

Door: Frank Vunderink

De winst van de tweede jonge duivenvlucht vanuit Tilburg ging afgelopen zaterdag naar de combinatie Rob en Hennie Blokhuis uit Borne

Voor de derde keer dit seizoen wint de zoon/vader combinatie uit Borne de eerste prijs van de CC4.

Hun ‘570’ werd geklokt om 9.20.54 uur en was daarmee de snelste van 1264 duiven van de CC4.
De winnares haalde gesteund door de wind in de rug een snelheid van ruim 1789 meter per minuut wat neerkomt op 107 km per uur.

De combinatie korfde vrijdag 19 duiven in en klokte verder nog een 8ste, 79ste en een 234 ste prijs.
Toch was Rob niet tevreden over het resultaat, de andere duiven lieten in zijn ogen te lang op zich wachten. Uiteindelijk keerden nagenoeg allen huiswaarts.

Net als de winnaar van Morlincourt komt deze duivin van vaderskant uit de lijn van Kees Nijboer uit de Pollen. De moeder heeft Rob gekregen van Herman Nieland uit Hengelo, die in de jaren 80 onder de naam ‘Combinatie Niebra’ fuore maakte. Herman had deze duivin zelf voordat hij stopte met de duivensport nog aangeschaft uit de beste lijnen van Gerrit Ophuis uit Hengelo.

De winnares is bij Hennie thuis gekweekt, die gelijk door had dat het een pienter duifje was “ let op dat wordt een postduif!”

We zijn gewaarschuwd!

Allen van harte gefeliciteerd!

Door: Frans Strikker

Herman Sabel wint ook de loodzware vlucht vanaf Cahors

Met het opmaken van dit verslag had Herman er 4 van de 7 thuis van Cahors.
Maar de 1e en 2e getekende waren er nog niet, een beetje extra zuur was dat de 1e getekende er niet was, omdat die verleden jaar nog de snelste van Nederland was op de najaarsklassieker 2018.
Er moeten op dit moment nog veel duiven van Cahors de weg vinden naar huis.

De 1e duif van zaterdag van Cahors is een duivinnetje uit het weduwduivinnen hok dat het met een andere duivin had aangepakt (papt) en eieren had gelegd.
Dit met als resultaat 1e in vereniging een 1e in de Cc4 een 3e in Noord een 5e in de Afdeling een 7e VNCC van ruim 1400 duiven.
In de Sector 3 was met een 14e plaats, en van 3462 duiven, een topprestatie geleverd.
Vorig jaar won ze als jaarling op de 2e Perigueux een 109e van 1374 duiven, en dat was toen ook een zeer zware vlucht.
Het ras is voor het merendeel een Jelle Jellema, en zo’n 15% G.Warfman.

Herman je bent steeds op de goede weg richting de titel, het zou toch geweldig dat je net als in 2012, ook in 2019 weer gehuldigd mag worden, en wederom de krans mag dragen.

Succes!

Door: Jan Leusenkamp

K. & K. Meijers leggen beslag op Tilburg in CC4 “Hart van Twente”

Afgelopen zaterdag werd in de CC4 Hart van Twente de vitesse vlucht Tilburg vervlogen.
De snelste duif melde zich in Ootmarsum bij Kas en Karel Meijers.

Het is een vale doffer rechtstreeks Stefaan Lambrechts(B), vader is een zoon van het bekende koppel Broer Goede Rode*40000 duivin van Dirk van den Bulck(B). Zijn moeder vloog zelf een 2de Prov Orleans in Antwerpen tegen 4262d.

Bij aankomst afgelopen zaterdag bleef hij nog 3/4 minuut vliegen!

Deze doffer vloog al volgende kopprijzen

1/1351   14/4821 Tilburg Afd 9-N
2/1176   10/5331 Laon
3/1603    6/6382 Quievrain
13/1260 27/5064 Quievrain

De duiven worden 1x per dag getraind, in de ochtend. Verder qua luchtwegen doen ze niets, dan moeten de duiven al echt in elkaar zitten met dikke pluimen. De duiven krijgen verder veel en goed voer waarbij ze driemaal daags een nieuwe portie voorgeschoteld krijgen.

De duiven bij Meijers krijgen bij aanvang seizoen een geelkuurtje op nest, waarna ze 1 ronde jongen grootbrengen. Eind maart gaan de duiven hier op totaal weduwschap en worden beide geslachten gespeeld. Om eventuele geel besmetting buiten de deur te houden wordt er gebruik gemaakt van de Gele Druppels, Trichosan. In de winter krijgen de duiven Naturaline (is goedkoper) en tijdens het seizoen enkele dagen Forte Vita van Travipharma. Kas, de coach van de twee, heeft in de afgelopen tig-jaar van alles geprobeerd, maar zijn conclusie is helder. “Het gaat er niet slechter of beter om” Zijn tip is dan ook simpel: Hou alle bijproducten mooi buiten de deur je vliegt er geen prijs harder door. En áls je dan wat doet, houd het natuurlijk.

Door: Frank Vunderink